<

У центрі Луцька реставрують собор. Фото

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:20 | 8.10.2014 / Новини / , /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні
cb-1

У центрі Луцька реставрують Свято-Троїцький кафедральний собор – пам’ятку архітектури національного значення.

Із травня 2014 року ведеться реставрація дзвіниці й головного фасаду храму, – розповіли в адміністрації єпархії, – повідомляє ВолиньPost.

За словами інженера з технагляду за спорудами, що перебувають у власності та користуванні Волинської єпархії УПЦ КП Надії Мироненко, ведеться реставрація усієї будівлі, яка триватиме кілька років.

«Реставрація ведеться дуже повільно, тому що це відновлення всіх конструктивних зовнішніх елементів і терміни розраховуються згідно проекту. Термін реставрації – приблизно два з половиною роки. Може бути значно довший у зв’язку з тим, що це дуже кропітка робота. Це не нове будівництво і не капітальний ремонт, і не реконструкція, це реставрація. Ведеться вона дуже повільно, скрупульозно, з великими трудозатратами. З травня місяця реставрується дзвіниця й головний фасад. Він ще не завершений. Реставрація змін не передбачає», – зауважила Надія Мироненко.

ДЕРЖАВА ІНІЦІЮЄ, АЛЕ НЕ ФІНАНСУЄ?

За словами Надії Мироненко, роботу почали згідно з дозволом, який видала Державна архітектурно-будівельна інспекція України.

«Держава стала ініціатором і обіцяла профінансувати реставрацію. Згідно з актом технічного стану, приміщення було обстежене науково-дослідним інститутом «Укрзахідпроектреставрація», і прийшли до висновку, що його треба реставрувати, тому що сиплеться штукатурка, час пройшов. Приміщення собору, як і будь-яке приміщення, потребує підтримки», – зазначила вона.

Однак у зв’язку з подіями в країні Волинська єпархія УПЦ КП змушена проводити роботу самостійно, використовуючи власні кошти без залучення фінансової підтримки з бюджету. Скільки витратять коштів, не розповідають.

«Розумієте, це пожертви людей. Жертводавці по-різному жертвують кошти. І, як правило, не хочуть, щоб було розголошено, скільки вони жертвують на церкву, чому вони це роблять. Навіть є відомий біблійний вислів стосовно благодійності: «Нехай твоя права рука не знає, що робить ліва». Я думаю, при бажанні можна оцінити, що це немалі кошти, але конкретну суму ми сказати не можемо», – зауважив голова інформаційно-видавничого центру єпархії УПЦ КП Віталій Собко.

КРІМ ФАСАДУ, ПЛАНУЮТЬ РЕМОНТУВАТИ ІНТЕР’ЄР

Як повідомила Надія Мироненко, реставруватимуть будівлю і ззовні, і в середині, однак акцент робитимуть на фасаді храму через його занедбаний стан.

«Це йдуть роботи по реставрації, і вони максимально наближені до того, що було. По фасаду жодний пілястр не зачеплений, жодний карниз не зачеплений, а ті, що попадали, відновленні так, як вони були колись. За старими фотографіями», – переконує жінка.

За радянської влади у 60-х роках собор у середині був розфарбований. Надія Мироненко вважає, що стінам надали не властивого православному храму стилю.

«Як хотіли, так малювали, і чим хотіли, тим малювали. А це пам’ятка архітектури, центральний храм Луцька і Волині. Пам’ятаєте, як краскою малювали і мочалкою затирали, щоб такі розводи були? Ми ж стараємося знайти архівні дані і все таки, щоб воно було ближче до давнини, ніж до сьогодення».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа