<

У Волинській богословній академії – нові семінаристи. Фото

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:46 | 23.10.2014 / Новини / , /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні
27740_17

Кілька десятків молодих волинян посвятили в студенти – семінаристи Волинської православної богословської академії.

Молебень і подальші урочистості відбулись сьогодні, 23 жовтня, в Луцькому Свято-Троїцькому соборі, – повідомляє Слово Волині.

Молебень за семінаристів відбулась у верхньому храмі Святої Трійці. Там же молоді люди і склали присягу студента-семінариста Волинської православної богословської академії. Зокрема, спудеї пообіцяли шанувати здобутки свого навчального закладу, церковної спадщини, ніколи і ні в чому не зрадити Христу та чеснотам студентського братства, а також проводити благочестиве, тверезе життя, відсторонене від мирських звичаїв, служити Богові, церкві та всьому українському народові.

Після цього студенти одягнули ряси та поцілували прапор своєї академії, хрест. Цікаво, що на рясу семінаристи одягнули і жовто-блакитні хустинки.

Проте, митрополит Луцький і Волинський Михаїл запевнив, що це не нововведення і аж ніяк – не дань моді, а навпаки – знак відповідальності за свій народ. За його словами, семінаристи одягають патріотичні хустинки з часу заснування академії.

Пояснив владика і те, чому посвята в студенти відбувається майже через два місяці від початку навчального року.

«Першого вересня, коли студент поступає, це ще не означає, що він буде студентом. Він проходить карантин, перевіряється наскільки людина, потрапивши в духовне середовище з миру, може нести той хрест, на який його покликав Господь. Йому дається час визначитись, його це шлях чи не його. Це час вибору і становлення, тому що вже взявши хрест, його не кидають, а несуть. Тому, щоб потім серце не боліло, що взяв хрест, а не несеш його, ми даємо час випробувань», – зазначив архіпастир.

Священнослужитель каже, що бували випадки, коли студенти залишали академію протягом цих двох місяців, проте це трапляється нечасто.

Опісля в нижньому храмі, присвяченому на честь Преображення Господнього, духовенство зі всієї України привітало семінаристів.

Ректор академії протоієрей Володимир Вакін розповів, що спудеї навчатимуться 4 роки на стаціонарі, після чого їх чекає комплексний іспит на здобуття ступеню бакалавра, пізніше найталановитіші зможуть вступити в магістратуру, навчання в якій триває 2 роки.

Очільник навчального закладу розповів про основні здобутки богословської академії за минулі роки та про плани на майбутнє.

Володимир Вакін зазначив, що минулого року в академії почала функціонувати власна видавнича справа,відбулась богословська конференція, викладачі взяли участь в конференціях й інших міст України, було підписано угоду про співпрацю з Люблінським католицьким університетом, також студенти відвідали гору Афон та пройшли місячні курси старогрецької мови у Греції.

За його словами, цьогоріч в академії зроблять акцент на вивченні іноземних мов, зокрема буде проведено тиждень англійської мови.

«У трапезні, поки студент на скаже англійською ложка, ніж та виделка, йому цих предметів не дадуть», – жартує богослов.

Окрім навчання, в академії присутній і виховний процес.

Протоієрей підкреслив, що процес становлення майбутнього пастора важко якось виміряти чи оцінити, але він є найскладнішим для викладачів навчального закладу.

«Саме цим аспектом я, як ректор, переймаюсь найбільше. Навіть, якщо не вдасться якийсь науковий захід чи навчальний процес, це завдасть шкоду лише тимчасовому іміджу школі, а от, якщо ми випустимо неналежно підготовленого воїна церкви Христової, то масштаби цього будуть вічні», – наголосив очільник академії.

Ректор підкреслив, що випускники навчального закладу повинні достойно реагувати на всі виклики життя.

Привітали семінаристів і представники духовенства Волині та інших областей України, генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Беата Бживчи.

Владика Онуфрій відзначив, що лише Волинська православна богословська академія готує всебічно розвинутих духівників, адже випускники цього закладу показують, як високий рівень знань, так і достойні моральні якості. Священнослужитель наголосив, що академія має чимало новаторств, яких немає у жодному іншому богословському навчальному закладі Україні.

Під час урочистостей ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила та Мефодія Карпатського університету вручив митрополиту Луцькому і Волинському Михаїлу диплом доктора філософії у галузі богослов’я.

А кращих викладачів і студентів митрополит відзначив грамотами. Вручили нагороду і самому владиці, ректор вишу подарував йому торт у формі грамоти.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа