<

На Волині презентували Центр реабілітації учасників АТО. Фото

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:24 | 7.10.2014 / Новини / , /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні
img_2090

Волинський обласний госпіталь інвалідів війни в майбутньому хочуть перетворити на Центр медичної та психологічної реабілітації учасників АТО.

Про це стало відомо 7 жовтня під час презентації його роботи, – повідомляє Волинський інформаційний портал.

На базі обласного госпіталю вже тиждень як функціонує Центр медичної та психологічної реабілітації учасників АТО, який є одним із найперших закладів такого типу в Україні. Приймати бійців працівники центру готові вже хоч сьогодні, проте наразі тут немає жодного пацієнта – вони проходять лікування у військових госпіталях.

У центрі обладнано 50 ліжко-місць (палати розраховані на двох пацієнтів, кожна має окремий санвузол), але, за словами начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк, при потребі, виділити додаткові місця проблеми не становить.

Оскільки інвалідів війни як таких залишилось не так і багато і їх постійно меншає, то голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик переконаний, що наразі необхідно зробити все для того, щоб госпіталь у найближчому майбутньому став реабілітаційним центром. Крім того, він закликав персонал медзакладу зробити все можливе для того, щоб у держбюджеті на 2015 рік було закладено кошти на роботу цього центру. Так, губернатор радив медикам брати участь у різноманітних програмах і грантах, щоб залучати додатковий капітал. «Те, що зможемо, ми виділимо з обласного бюджету, але, зрозумійте, що цього буде мало», – зауважив голова ОДА.

До слова, наразі з обласного бюджету вже виділено 550 тисяч гривень, із них 450 тисяч – на капітальний ремонт фізіотерапевтичного відділення, та ще 100 тисяч – на придбання необхідного медичного обладнання. Кошти ще повністю не освоєно, адже ремонтні роботи лишень розпочались.

Чимало обладнання вже застаріло та потребує оновлення, адже військовим хочуть надавати чимало медичних послуг, зокрема різноманітні лікувальні ванни та душі.

Крім того, він зауважив, щоб у кожній районній лікарні, як мінімум, одну палату було відведено саме для лікування учасників АТО. За його словами, найперше вони повинні проходити повне обстеження в реабілітаційному центрі, а вже подальше лікування, якщо випадки не особливо тяжкі, за місцем проживання.

Психолог Вікторія Грищук, яка очолює у реабілітаційному центрі психологічну патронатну службу зауважила, що спеціальні навчання пройшли не лише медики, а й практичні психологи-освітяни та рятувальники, лікарі-психотерапевти та інші спеціалісти в цій галузі. Вони відвідали чимало тренінгів і готові допомагати у формі індивідуальних і групових консультацій чи бесід, а також у телефонному режимі.

Наразі, за її словами, головне завдання спеціалістів полягає у роботі з бійцями в військових госпіталях. Так, зауважила медик, хлопцям намагаються пояснити, що вони не повинні боятись і приховувати свого стану. Мовляв, посттравматичний синдром – це нормальна реакція на ненормальні події.

До слова, надаватимуть допомогу психологи не лише безпосереднім учасникам бойових дій, а і їхнім родинам.

Головний лікар обласного госпіталю Тетяна Масікова зауважила, що медзакладу вдалось зберегти свою хірургію та ортопедію, що вагомо полегшує подальшу роботу центру. Крім того, при потребі, медики готові заручитись і допомогою Ковельсько-протезного ортопедичного цеху.

Загалом голова ОДА проведеними роботами залишився задоволеним і запропонував з приводу роботи Центру скликати незабаром позачергову сесію, на якій Тетяна Масікова ознайомить із його роботою й депутатів. «Ви будете йти попереду, а ми з грішми за вами», – жартома зауважив губернатор. Головний лікар подякувала за довіру та зауважила, що медики мають велике бажання працювати й допомагати бійцям.

Нагадаємо, на Волині буде Центр реабілітації учасників АТО.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа