<

На Волині збільшується кількість хворих на псоріаз

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:01 | 30.10.2014 / Новини / , /
Перегляди
9
/ Коментарі відсутні
psoriasis-1

В Україні більше 1 мільйона хворих на псоріаз, з них 4 тисячі живуть на Волині.

Про це розповіла головний лікар Волинського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Леся Карпюк під час прес-конференції 30 жовтня, – повідомляє ВолиньPost.

За її словами, на Волині вже п’ятий рік поспіль відзначають Національні дні псоріазу. Вперше ініціативу відзначати цей день проявила Міжнародна федерація асоціацій псоріазу.

Цього року основне гасло Дня псоріазу – «Псоріаз – глобальна проблема охорони здоров’я».

Леся Карпюк наголосила, що питання псоріазу і справді важливе і актуальне. За останні роки спостерігається зростання та омолодження захворюваності на псоріаз. Середньообласний показник за 2013 рік значно вищий за загальноукраїнський.

«За звітний період Волинським обласним шкірно-венерологічним диспансером було взято на облік з вперше встановленим діагнозом псоріаз 71 хворого проти 48 хворих за аналогічний період минулого року», – зауважила вона.

Леся Карпюк сказала, що псоріаз належить до хронічних, які часто рецидивують та важко піддаються лікуванню, захворювань шкіри.

«Хвороба супроводжується появою стійких косметичних дефектів, що негативно позначаються не лише на психоемоційній сфері людини, але й на її працездатності. Це спадкове захворювання, але наявність псоріазу в одного або навіть у двох батьків не обов’язково призводить до появи його у дитини», – пояснила головний лікар.

Найчастіше захворювання провокує стрес, але також до пускових факторів псоріазу відносять: інфекції, зайву масу тіла, паління, зловживання алкоголем, прийом деяких лікарських засобів.

Леся Карпюк розповіла, що основні симптоми псоріазу – це почервоніння від блідо-рожевого до вишнево-червоного; потовщення шкіри від ледь помітного дрібного лущення до кількох міліметрів над рівнем здорової шкіри; лущення від ледь помітного дрібного лущення до тотального покриття зони висипу щільними лусочками срібного кольору.

Вона додала, що псоріаз не лишається лише шкірним захворюванням, у деяких пацієнтів він може уражати суглоби та нігті.

Леся Карпюк зазначила, що лікування псоріазу має бути комплексним та індивідуальним. Але воно має труднощі, бо однозначної думки, «чудодійного» препарату ще не має.

«Вилікувати псоріаз неможливо, адже єдиного препарату немає. Є звичайно нові технології у лікуванні. Але вони наразі не доступні для широкого загалу. Адже одна ін’єкціє коштує 1 тисячу доларів, і не всі можуть собі дозволити», – констатувала вона.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер