<

Міністр оборони вирішить долю батальйону “Волинь”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:05 | 22.10.2014 / Новини / , , /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні
IMG_7295w

Рідні волинських бійців чекали аудієнції у керівництва області більше 5 годин. Їм пообіцяли сьогодні ж донести звернення до Міністра оборони.

Родичі бійців батальйону територіальної оборони «Волинь» врешті дочекалися керівництва області, – повідомляє інформаційне агентство Волинські новини.

Їх запевнили, що батальйон не покинуть напризволяще, а добиватимуться правди у Міністра оборони.

Нагадаємо, сьогодні, 22 жовтня відбулася акція протесту рідних бійців, які служать у першому БТО «Волинь». Міноборони хоче перевести батальйон з добровольчого до складу регулярної частини, та бійців проти цього. Вони переконують, що готовій далі боронити українську землю, але в тому складі, в якому вони призивалися і під тим же керівництвом. Адже вони довіряють своєму командиру і готові йти за ним до останнього. А ось переведення в склад ЗСУ може позбавити їх взагалі будь-якого забезпечення, адже до цього часу ним опікувалася обласна рада: шукала кошти на амуніцію, на захист, приціли.

Додамо, що люди під облдержадміністрацією зібралися ще з 10 години. Та зустріч очільника краю Володимира Гунчика із родичами, які поприїжджали з усіх куточків краю, відбулася о 15.30. Повернувшись з Рожища, він поїхав на відеоселектор до прем’єр-міністра. А звідти – вирушив вручати операційний стіл та операційний освітлювач для забезпечення медичних потреб Луцького військового гарнізонного госпіталю і спілкувався з пораненими.

Варто зауважити, що аудієнції в очільника області чекали люди старшого віку, вагітні жінки та жінки з маленькими дітьми. Володимир Гунчик вибачився перед родичами, що стільки часу чекали.

Голова ОДА повідомив, що минулого тижня написав лист на ім’я Міністра оборони і отримав відповідь від Генштабу, якою він не задоволений.

«Типу, ти голова ОДА, в наші військові справи не вмішуйся. Я з цим не згідний. Батальйони «Світязь», «Волинь», прикордонники – це наші бійці. Якщо вони не тут, то тут живуть їх батьки, діти, дружини. Я буду піднімати це питання знову. Наступного тижня говоритиму з Міністром оборони Полтораком, якого я знаю особисто. Не вийде – звертатимусь до Президента України. Я дві години в госпіталі просидів з хлопцями, які лікуються в госпіталі і пообіцяв що всі питання їх будуть вирішені. Ми відправляли звідси цих хлопців на Схід – і ми всі за них відповідаємо», – каже очільник ОДА.

Відтак, він підтримує те, що комбат не підписує акт переведення батальйону до військової частини.

«Сергій Козак – командир, і не може робити те, що йде проти його переконань як командира. Якщо не захоче підписувати акт – хай пишуть наказ, яким його зобов’яжуть. Такий наказ не напишуть», – каже Володимир Гунчик.

«Вони не проти виконання своїх обов’язків, щоб їх не зробили дезертирами. Вони знають, що за ними, як казали у Другій світовій війні «за нами Москва», за ними – їх сім’ї», – каже Алла Козак – мати комбата БТО.

Тимчасово виконувач обов’язків військового комісара полковник Роман Кулик з самого початку БТО мав виконувати завдання на території Волинської області. Відтак, директива про реформування надійшла з генштабу.

«Отримана спільна директива Міноборони і генштабу в 99 мотопіхотний батальйон. Термін формування до 31 жовтня цього року. Вдогонку приходить папір: скоротити термін до 20 жовтня. Я, виконуючи директиву, створюю комісію, яка відбула в зону виконання завдання батальйоном. Через три дні надходить наступна телеграма про передачу 99 батальйону в розпорядження 15 бригади. Особовий склад зайняв свою позицію. Але наказ є наказ. Зараз я раджуся з керівництвом, що робити далі. Я не раз висилав клопотання, що заходи реформування повинні відбуватися до або після виконання завдань. Адже під час виконання бойових завдань заборонено чіпати цей підрозділ», – каже представник військового комісаріату.

Відтак, у Міноборони просять пояснити, хто й чому прийняв рішення про переформатування батальйону.

Якщо комбат все ж погодиться на переформатування, кажуть бійці, – батальйон розіб’ють. А ось підлеглі можуть не погодитися з цим рішенням.

Якщо вони покинуть свою службу – стануть дезертирами, а ось, коли вони звертаються до влади, – до них не дослухаються. Рідні погрожували всією громадою поїхати на місце дислокації батальйону.

Полковник Роман Кулик переконує, що без підпису комбата батальйон не переформують.

«Я щодня доповідаю, чому я не виконав завдання з переведення батальйону. Один з пунктів – люди виконують бойове завдання, другий – люди не згідні переходити в інше підпорядкування», – зазначив він і пообіцяв цю розмову донести до свого командування.

Звернення батьків сьогодні ж буде в приймальні Міністра оборони – гарантував Володимир Гунчик. Він переконував, що по спецзв’язку намагатиметься поговорити з Міністром оборони Степаном Полтораком, якщо той буде в кабінеті, і чекатиме на завтра відповідь Міністра.

До слова, стало відомо, що батальйону підвезли допомогу: волонтери доставили бійцям одяг і тепловізори.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця