<

Луцьк відвідали українці, депортовані 70 років тому. Фото

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:50 | 28.09.2014 / Новини / , /
Перегляди
22
/ Коментарі відсутні
IMG_2015w

Холмщаки, яких 70 років тому примусово депортували з рідної землі, зібралися на Пам’ятну академію в Палаці культури Луцька.

Захід відбувся з нагоди 70-ї роковини початку депортації українців з їх етнічних земель Холмщини і Підляшшя, – повідомляє інформаційне агентство Волинські новини.

«Мені було 6 років, як нашу сім’ю депортували, це був 1944-й рій. Це були важкі роки, спочатку ми були на Сході України, потім все ближче перебралися до Холмщини, так оселилися на Волині. Ми все надіялися, що нам вдасться повернутися у наші домівки, але репресивна система цього не дала. Тоді, понад 4 тисячі українців було вбито, багатьох спалили, усе наше майно розграбували», – пригадує голова Волинського обласного ветеранського громадсько-культурного Микола Онуфрійчук.

Пам’ятну академію розпочали із хвили мовчання, аби вшанувати жертв трагедії 70-ти літньої давнини і сьогоднішньої Путінської репресії.

«У ці осіння дні виповнюється 70 літ, коли етнічних українців депортували зі своїх домівок у 1944-51-х роках. Цього добивалася Польща, це була репресивна акція, проти українців, тоді сотні тисяч українців позбавили своїх земель, це трагічна, сумна дата для нащадків переселенців. Її не можна забувати», – сказала член товариства «Холмщина» Ніна Бачинська.

Опісля отець Михаїл молитовно пом’янув жертв депортації зі своїх прадавніх земель та благословив проведення академії.

«У народу можна забрати його землю, але його серце не забереш. Я бажаю усім українцям так любити свою землю, як любите її ви», – звернувся до присутніх духівник.

Під час академії виступили на сцені народні аматорські вокальні ансамблі, вокальні колективи, хор, також декламували вірші про переселення, біль втрати і любов до Батьківщини.

Завершенням заходу стало представлення двох томів Юрія Макара із серії тритомників «Від депортації до депортації».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа