<

Коли Порошенко оголосив перше перемир’я, в нашій бригаді загинуло 80 людей, – боєць 51-ої. Відео

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:53 | 28.09.2014 / Новини / , /
Перегляди
6
/ Коментарі відсутні
Без имени-1

Військовослужбовець на ім’я Уберті, який  воював у складі 51-ї окремої механізований бригади з Володимира-Волинського розповів, що найважчим боєм для бригади був бій під Саур-Могилою.

Бійців звідти вибили, деякі хлопці потрапили в полон, – повідомляє 33 канал.

“Один наш снайпер два тижні там пробув, бачили його під час параду в Донецьку. Слава Богу, повернувся вже додому”, – каже Уберті.

– Хто там воює?

З сепаратистами ми не зустрічалися, максимум 20-30 осіб бачили. Воюємо з кадровими російськими військами. Російська техніка, зброя, російські шеврони, російські відзнаки, російські посвідчення солдат і офіцерів – все їх. Були й росіяни смертники.

Росіяни теж бояться нас, але просто у них краща техніка. Якщо взяти наш танк Т-64 та їх Т-72 і Т-90, коли вони приїхали до нас на Саур-Могилу, у нас залишилося пару танків, різниця була дуже помітна. Їх БМП-3 могла на рівних вступати в бій з нашим Т-64 спокійно.

Ця Саур-Могила, виходить, майже 300 метрів. Коли дивишся в бінокль, то спочатку вони хоча б виїжджали на нейтральну сторону і звідти нас обстрілювали. А потім прямо зі своєї території лупили по нас. Видно в бінокль, що російська техніка, з російською кордону лупить по нас. «Гради», «Смерчі», гаубиці Д-30, міномети, все що хочеш.

– Чи спілкувалися з росіянами військовими, полоненими?

Одні усвідомлюють, так хлопці, ми думали, що ви ображаєте наших. Тут виявляється навпаки – ми не хочемо проти вас воювати. А інші казали, що ми для них бидло, що вони будуть нас знищувати, що ми повинні бути під ними.

– Полонені псковські десантники говорили, що не знали, куди вони їдуть …

Звичайно, маячня. Ну як можна не знати? Ти ж бачиш написи, таблички, підходиш до людей запитати. Знають прекрасно, де вони знаходяться.

– Зараз начебто перемир’я?

– Коли Порошенко зробив перше перемир’я, у нас в 51-ій бригаді загинуло 80 осіб. Ми не мали права стріляти, а вони просто приїжджали на джипах і стріляли по наших блокпостах. За це перемир’я, пацани які зараз там, вже 25 або 30 разів вступали в бій. Менше ніж за тиждень. Це тільки наша частина. А уявіть, скільки інших частин є? Для чого це перемир’я – щоб ми не наступали? Я не можу зрозуміти, це якесь марення. Хочу запитати у кожного генерала, чому вони здавали нас? Чому ніякої підтримки не було, ні артилерії, ні літаків?

На Савур-Могилі не було ніякої підтримки. Наша бригада стояла, до нас на допомогу ніхто не приходив. Ми майже місяць протрималися, на допомогу ніхто не приходив.

Ми питали – може нас замінять, ми відійдемо, у нас техніки немає, люди вже трохи втомлені? Ні, тримайтеся, приїде допомога. Минає день, два, тиждень, нас годували обіцянками, поки ми не відступили. А тепер нас взагалі хочуть зробити дезертирами.

А у нас іншого виходу не було. З 12 танків залишилося 2, один з яких їздив, але не стріляв, другий стріляв, але не їздив. З 36 БМП залишилися 4, які могли вести бій.

– Тобто вас «пресували» як могли?

– «Вони спочатку лупили простими снарядами, а потім перейшли на вакуумні, фосфорні, касетні. Ті що, заборонені Женевською конвенцією. Це росіяни, ДНР-івців в цьому районі не було.

Люди, зрозумійте! Ополчення Донбасу – ну максимум тисяча осіб. Регулярна російська армія, як воювала з самого початку, так і продовжує воювати. Що чеченці, що російський спецназ. Ніхто ж не каже, що поклали майже бригаду російського спецназу. Спочатку наші накрили їх «Градами», а потім вступили з ними в бій. Чому по новинах ніхто не покаже цього?

Ніхто не хоче навіть визнавати, що було таке. Значить, для когось ця війна вигідна. Комусь потрібно відмивати гроші, комусь потрібні звання.

Я не можу зрозуміти, чому Путін диктує нам умови? У чужій країні диктує умови нам? Він забере або не забере Донбас, припиняйте війну або не припиняйте? Вся війна якась незрозуміла.

– Що очікуєш надалі?

– Поки Порошенко не візьме все в кулак, нормально, і не зрозуміє, що всіма силами треба вибити їх, ми будемо так довго воювати.

– Кажуть, зараз НАТО може допомогти нам військовою технікою?

– Наприклад, я вмію стріляти з своєї снайперської гвинтівки. А з гвинтівки армії США – потрібно перевчатися стріляти. Візьми їх БМП – це людину потрібно навчити. Потрібен час, щоб перевчити нашу армію під їх техніку.

– А була якась допомога, сухпайки, бронежилети?

– Броники нам ніхто не закупив, коли ми стояли на блокпостах. Їх надіслали волонтери. Каски нам привіз Автомайдан. А потім взяли на гарячому генерала, який торгував американськими сухпайком.

– І що з ним трапилося?

– Нічого, звання має. Так само генерал Колесников, який командував нашим округом. Здавав інформацію, його мали судити. І нічого, далі тримає корпус. Ніхто не може зрозуміти багатьох таких випадків, коли люди зраджували. І наш командир колишній. Здав бригаду повністю, зараз в ДНР втік.

– Воює проти нас?

– Так. Він сам з Донецької області. Він прийняв Волинську бригаду і здав її повністю. Він приїхав в табір, все нормально було. А коли він поїхав – бригаду накрили «Градами». І другий раз він приїхав в нове місце, куди передислокувалася бригада. Все добре. Поїхав – знову накрили «Градами». Всі здають.

Ну що підсумувати? Пора вже прокидатися, підійматися і йти туди. Бо якщо будемо далі слинити, то це надовго затягнеться. Може, якісь бабусі років по 80 і хочуть в Росію. Але коли ти питаєш її внука, де ти хочеш жити, він говорить: «В Україні».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер