<

Кандидат в нардепи з Волині: востаннє в окрузі його бачили перед минулими виборами

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:16 | 29.09.2014 / Новини / , , /
Перегляди
43
/ Коментарі відсутні
original-1347007360

Іще одним нещодавно зареєстрованим кандидатом в народні депутати на позачергові вибори 2014 до Верховної Ради України по округу №19 став Євген Мельник. Інформація про це з’явилася на офіційному сайті ЦВК.

У 2012 році перемогу на парламентських виборах по округу №19 здобути вдалося висуванцю від ВО «Свобода». Тоді Євген Мельник суттєво відірвався від найближчого переслідувача – прорегіоналівського самовисуванця Сергія Ковальчука майже на 20% (36,46% проти 17,09%).

Перемога Євгена Мельника тоді на фоні домінування «олігархів» в інших округах Волині виглядала досить нестандартно, хоча і прогнозовано, бо його основним конкурентам (Сергію Ковальчуку, Валерій Діброві та Геннадію Частякову) все ж «не тягатися» за кількістю ресурсів із Степаном Івахівим чи Сергієм Мартиняком.

Чим займається кандидат

Та й сам Мельник – досить успішний підприємець. Він – співзасновник підприємства  ТОВ «Володимир Екобуд», а на момент обрання у Верховну Раду був директором ТОВ «Укртрансзахід». Нині підприємством керує дружина нардепа Євгенія Мельник. Тому авторитет опозиційної «Свободи» і достатні ресурси забезпечили першість Євгена Мельника.

Нинішні позачергові парламентські вибори були для країни досить прогнозованими, але передвиборча кампанія тривалістю у 2 місяці не дозволила штабам основних кандидатів розгорнути агітаційну роботу у повну силу.

Стосується це і округу №19. Схоже, що під час нинішньої кампанії по округу перемогу здобудуть не ті, хто встигне завоювати симпатію виборців за досить короткий час, а кандидати, стартові позиції яких найкращі.

Конкуренти

Серед основних конкурентів Євгена Мельника – представник Радикальної партії Ляшка та «права рука» мера Нововолинська Віктор Ярема, представник «Батьківщини» Андрій Оніщук та висуванець від «Народного фронту» із неформальною підтримкою «Блоку Петра Порошенка» Ігор Гузь.

Всі троє за активної роботи штабів та достатніх фінансових вливань мають шанси реально претендувати на перемогу в окрузі. До того ж вони не мають негативного «владного вантажу», який є у Мельника. Йдеться про очікування від депутата-мажоритарника, які не виправдав свободівець після минулих виборів.

Негативний «владний вантаж» Мельника

Євген Мельника важко звинуватити у тому, що співпрацював із режимом Януковича чи «не стояв» на Майдані, але вирішенні проблем жителів свого округу депутат не надто відзначився. Зокрема, жителі Любомльського району відзначають, що Мельника останні раз бачили перед минулими парламентськими виборами із порцією обіцянок.

Схоже, що розбиті дороги і «грунтовки» замість нормальних шляхів, жахливий стан сільських клубів та закриття шкіл не хвилюють нардепа-свободівця. Навряд чи Євгену Мельнику вдасться до 26 жовтня повернути довіру виборців села, яких він здебільшого ігнорував впродовж 2 років свого депутатства.

Програма

Такий же висновок можна зробити із програми кандидата, яку опублікували на сайті. У тексті із пафосною назвою «програма докорінних перетворень» кандидата по мажоритарному округу №19 у Волинській області жодного разу не вживаються слова «Волинь», «шахта», «дороги», «51-а бригада».

Такою може бути програма «зальотного» кандидата, який ніколи не бував на Волині та вирішив «десантуватися» на округ (як Геннадій Чистяков у 2012 році). Однак, депутат-мажоритарник, який мав би 2 роки відстоювати інтереси жителів свого округу, такого собі дозволити не може.

Загальні фрази про люстрацію та очищення від «москалів» не зацікавлять виборців, які зважають на цілком конкретну відсутність палива на зиму, нестачу коштів на бронежилети і теплий одяг солдатам і транспортну ізоляцію віддалених сіл округу.

Прогноз погоди для «Свободи»

Хоча ВО «Свобода» як політсила була досить активною на Майдані, нині вона втрачає у образі революційної партії, поступившись на цьому полі Радикальній партії Ляшка, Правому сектору та, як не дивно, «Батьківщині».

Коли після виборів 2012 року свободівці були практично єдиними, хто був готовий викидати колег із сесійної зали, пиляти паркани і «глушити» виступи російськомовних колег, тепер такі радикальні дії – «дитяча забавка». Більше того, нині чиновників та нардепів успішно викидають в смітники і без участі свободівців.

Відповідно, вони втратили свою нішу «флагмана революції» і на даний час балансують на межі прохідного бар’єру. Тому Євген Мельник балотується не тільки без статусу «єдиного кандидата» від опозиційних сил», а й без «бонусів» від авторитету власної партії.

За таких умов кандидату-свободівцю доводиться розраховувати лише на активну піар–кампанію та підкреслення своїх заслуг під час Євромайдану, бо інших аргументів проти фінасових і медіаресурсів Яреми, чи авторитету і революційності Гузя у нього немає.

Прогноз: виборча кампанія у мажоритарному окрузі №19 із центром у Володимирі-Волинському ризикує стати найбільш цікавою на теренах Волині, адже тут існує реальна конкуренція, а не її імітація, як у сусідніх «ковельському»(№23) та «горохівському» (№20). І переможуть у цій боротьбі, імовірно, «нові обличчя».

Саме таку думку висловила одна із жительок Любомля, відповідаючи на запитання про перспективи переобрання Євгена Мельника. Звичайно, так не вважають абсолютно всі жителі міста та округу, але все ж розчаровані «ігноруванням» нардепа свого округу є, і їх немало.

Інша діяльність Мельника

Виборці, очевидно, призабули, як у 2013 році Мельник із іншими свободівцями «воював» проти Володимир-Волинської птахофабрики, що мовляв, забруднює території навколо міста. Щоправда, тоді журналісти побачили особисту зацікавленість свободівців у тому, щоб «притиснути» виробників курятини.

Коли розпочалася війна, Мельник долучився до допомоги армії: купував інвалідні візки, шукав сепаратистів в інтернеті, пропонував створити генеральський батальйон, вимагав ротації у 51-ій бригаді.

Однак, є чимало волонтерів, які зробили для армії значно більше і без депутатського мандату (той же Костянтин Зінкевич, який теж балотується), тому заслуги Євгена Мельника у цьому громаду не надто вразили.

Що кажуть соціологи

Не на користь цього кандидата суттєва втрата симпатій до ВО «Свобода». Так, згідно з результатами опитування, проведеного з 23 серпня по 2 вересня 2014 року Київським міжнародним інститутом соціології, за ВО «Свобода» проголосували б лише 2,5% виборців, тобто у Верховну Раду за списками політсила не проходить.

В окрузі №19 ситуація для свободівців теж не найкраща. За даними опитування, проведеного на замовлення однієї з політсил, тут ВО «Свобода» може розраховувати на 12-13% голосів. Приблизно такий же рейтинг і у самого Євгена Мельника.

До виборів ще є час, але переломити ситуацію та вдруге отримати мандат кандидату буде непросто.

Маргарита НАДБУЖАНСЬКА




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер