<

В Україні не працює більша половина шахт, – ЗМІ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:55 | 6.10.2014 / Новини / , /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні
donbass-ebb0b

На Донбасі не працює понад 80 вугільних шахт, із них сім уже затоплені й ще десять затоплюють.

За даними Незалежної профспілки гірників, на підконтрольних сепаратистам територіях видобуте вугілля нагромаджують, але не можуть транспортувати бодай на теплоелектростанції, розташовані неподалік, – повідомляє Радіо Свобода.

Водночас експерти радять використати вугільну кризу як привід переходу на інші джерела енергії, та нарешті «підняти» шахтарів з-під землі.

У Донецькій та Луганській областях у результаті бойових дій знищено понад 40 відсотків промислового потенціалу, заявив під час поїздки на Львівщину Петро Порошенко. У важке становище потрапила, зокрема, вугільна галузь. Копальні затоплюють через небезпеку вибухів, викликану знеструмленням.

За вересень Україна видобула вдвічі менше вугілля, ніж за аналогічний період торік, повідомляє УНІАН із посиланням на Профспілку працівників вугільної промисловості.

Зі 136 українських вугільних шахт на сьогодні діє близько півсотні, з них 10 – на Дніпропетровщині та 10 – у Львівсько-Волинському басейні, однак основне паливо для теплоелектростанцій, які працюють на вугіллі – антрацит – добувають на Донбасі, зазначає голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

«У Луганській області працює дві шахти з видобутку вугілля у місті Лисичанськ, одинадцять шахт працюють у місті Свердловську і Ровеньках, і ще працює три шахти в об’єднанні «Первомайськвугілля». А в Донецькій області працює п’ять шахт у місті Добропілля, у Красноармійську працюють чотири шахти і з «Селидіввугілля» п’ять шахт. Крім того, Краснолиманська шахта зараз намагається включитися в роботу і шахта імені Засядька – час від часу, і ще працює приватна шахта у «Красноармійськвугілля», яка належить російському олігархові», – говорить він.

Окрім того, за словами голови профспілки гірників, держава не може отримати частину видобутого раніше палива, яке вона оплатила. Зокрема, як зауважує Волинець, одинадцять шахт групи ДТЕК, що входять до фінансово-промислового об’єднання Рината Ахметова, запрацювали на Луганщині на половину потужності, бо не можуть вивезти видобуте паливо на теплоелектростанцію у Щасті через зруйновне залізничне сполучення.

53 шахти розташовані на територіях, підконтрольних сепаратистам. Про це заявив перший заступник міністра енергетики Юрій Зюков, повідомляє прес-служба відомства. За його словами, майже дев’яносто тисяч гірників можуть лишитися без роботи, бо Україна готова оплачувати тільки те вугілля, що відвантажується і використовується на потреби української енергетики.

Криза на Сході – шанс скоротити дотаційну вугільну галузь – Новак

Ще до бойових дій приблизно третина вугільних шахт регіону були збитковими, на цей рік держава затверджувала їм план часткової компенсації на 14 мільярдів гривень, каже директор аналітичного департаменту однієї із інвестиційних компаній Concorde Capital Олександр Паращій. За його словами, у таких копальнях працює до 180 тисяч шахтарів.

Криза на Сході – це шанс скоротити вугільну промисловість, у якій скорочуватиметься потреба у ХХІ столітті, і «підняти шахтарів з-під землі», давши їм іншу роботу, наприклад, задіяти їх і відбудові регіону, переконаний голова Комітету економістів України Андрій Новак. Україні ж, на його думку, потрібно розробляти довготермінову стратегію.

«Якщо говорити про найбільш швидку альтернативу, наприклад, з наступного року, то це атомна енергетика, немає в нас іншої альтернативи поки що. Ну, і набагато повільніше, але так само ефективно, це – відновлювальні джерела енергії, але це, знову ж таки, питання стратегії», – вважає економіст.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця