<

Будні волинських військових у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:17 | 6.07.2014 / Новини / , /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні
10306310_10201073431198265_6000037407850410469_n

Через затримки казначейства та тендерні процедури солдати не можуть отримати допомоги, захисти індивідуального захисту та амуніцію.

Переважно військових підтримують волонтери та громадськість, – повідомляє Слово Волині.

Винятком не стала і в/частина А2331, яка розташована у місті Володимир-Волинський. Також тут дислокується І-ий батальйон територіальної громади. Як відомо, на Волинський ОВК було перераховано 800 тисяч, в/ч А1141 (м. Луцьк) – 300 тисяч, а в/ч А2331 – понад мільйон гривень. Проте ці кошти вчасно не були освоєні через казначейські затримки.

За словами т.в.о командира в/ч А2331 Андрія Якимкова, благодійних внесків частина отримала у сумі понад 338 тисяч гривень. 75 тисяч гривень надало оперативне командування. А уся бойова техніка, яка була в частині, виїхала на Схід. Зокрема, нині у військовій частині дислокуються близько 40 солдат.

«Ми використали 53 тисячі на фарбу, 36 тисяч на технічні матеріали, 97 тисяч гривень на бронежилети. З цих коштів залишилося 77 тисяч гривень», – повідомив Якимков.

Окрім цього, на в/частину надійшли кошти з резервного фонду України, з витрат яких залишилося близько 1,5 мільйони гривень.

«Плануємо використати гроші на каски та бронежилети, прилади нічного бачення та біноклі», – розповів Андрій Якимков.

Він проінформував про проблему, яка є у військовослужбовців. Зокрема, багато хто йде у відпустку. Потім лягають у госпіталь. Тобто свідомо «косять» від проходження служби.

«А лікарі дають їм ще відпустку для проходження реабілітації. У більшості випадків псевдо захворювання військові вигадують свідомо. А хто залишиться в частині? Тому й офіцери уважно «дивляться» на солдат», – пояснив Андрій Якимков.

У свою чергу, т.в.о командира І-ого батальйону територіальної оборони Сергій Козак, розповів, що склад батальйону налічує 385 військовослужбовців.

«Близько 70% з них прийшли добровільно. Нині батальйон продовжує проводити заходи злагодження», – каже Козак.

За його словами, люди готові виконувати будь-які завдання, але при умові отримання засобів індивідуального захисту.

«Якщо в нашій українській армії вдесятеро зменшити кількість генералів, то б і фінансування знайшлося. Тільки уявіть собі, на 385 бійців – лише п’ять бронежилетів», – підкреслив Сергій Козак.

Командир батальйону проінформував, що солдати отримують зарплатню, як контрактники. До слова, батальйон територіальної громади формувався для захисту стратегічних об’єктів Волині. За словами військових командирів, у разі передислокації бійців на Схід, вони нестимуть службу на блокпостах.

Головний спеціаліст з питань оборонної роботи апарату Волинської ОДА Віктор Шрамкорозповів, що ситуація, яка виникла із фінансовим забезпеченням військових частин області «була гострою з самого початку».

«Із трьох мільйонів гривень, які були виділені, освоєно приблизно 180 тисяч гривень, на які було закуплено майно. А інші кошти перебувають на рахунках частин», – каже Шрамко.

А міський голова Володимир-Волинського Петро Саганюк, наголосив, що бійцям 51-ої ОМБ потрібно ще дві тисячі бронежилетів.

«Якщо почитати пресу, то так виходить, що бронежилетів і захисних касок завезли на дві бригади. А де ж вони? Влада робить, а нічого не видно. Потрібно вирішити питання з казначейством. А від наших волинських нардепів потрібно вимагати аби ті звернулися до Кабміну щодо відміни тендерних процедур на придбання бронежилетів», – підкреслив Саганюк.

Координаційна рада з питань місцевого самоврядування при голові Волинської облради вирішила, що проведені заходи по використанню коштів обласного бюджету, виділених для реалізації завдань Програми матеріально-технічного забезпечення в/ч А2331, А1141 та заходів розгортання в краї І-ого батальйону територіальної оборони вважати не задовільними. Окрім цього, представники координаційної ради прийняли рішення звернутися до голови Волинської ОДА аби віднайти механізм використання коштів.

Після рішення ради ми відвідали полігон, який розташований поблизу Володимир-Волинського. На полігоні щодня перебуває 200 чоловік. Тут військові випробували на міцність бронежилети. Зокрема, директор ВКФ «Домінанта» Леонід Джулинський привіз сім засобів індивідуального захисту. На відстані 50 метрів, з калібру 7,62 пластина витримала кулю.

«Ціна одного бронежилета 3,5 тисячі гривень. Це – натовська сталь», – наголосив Джулинський.

На завершення представники Волинської влади пообіцяли вирішити питання з казначейством та знайти правильний механізм використання коштів у найближчий час.




28 Березня, Четвер