<

«Знати базу ви повинні», – Ольга Іванків про фінансову дисципліну та облік коштів для підприємців

18:08 | 2.06.2023 / Інтерв'ю / , /
Перегляди
136
/ 1 коментар

Як контролювати свої фінанси і робити це правильно, розповідає Ольга Іванків – сертифікований міжнародний бухгалтер-практик (CAP) та засновниця Consulting Center: Центру бухгалтерії та фінансів.

Розкажіть, що треба знати людині, яка вирішила почати власну справу, з точки зору  ведення бухгалтерії, залучення коштів, планування заробітку. Окресліть найголовніше.   

— Якщо ви вирішили почати власну справу, то вам обов’язково потрібно розібратися хоча б з базовими поняттями в частині оподаткування: які податки потрібно платити, яку звітність здавати, як оподатковується заробітна плата працівників, як порахувати, скільки ви будете заробляти. Це не означає, що все це треба робити самостійно – частину з таких робіт ви можете делегувати, але знати базу повинні.

Чи часто вам доводилося консультувати бізнес, який працює, але через несистемний підхід до ведення розрахунків, не заробляє?

— Досить часто буває така історія, що бізнес ніби й успішно працює, а от скільки заробляє – підрахувати складно. До чого це може призвести? Ви не розумієте, скільки можете «дістати» з бізнесу та яку суму можете вкласти у розвиток. Та й, зрештою, не знаєте, чи взагалі заробляєте.

 Розкажіть про найчастіші помилки підприємців саме у питанні ведення розрахунків видатків та планування прибутків, ведення бухгалтерії, залучення коштів.   

— Є три основні помилки. Перша – змішування особистих фінансів та фінансів бізнесу. Друга – нерегулярний облік. Третя – облік «касовим методом», без урахування авансів, заборгованостей та інших нюансів.

Як сісти та розібратися в питанні ведення бухгалтерії? Де брати інформацію? Адже коли вже відкрив ФОП, не так багато часу лишається до першого звіту та розрахунку з податковою.   

— Тут ми зазвичай радимо не вдаватися до безкоштовних пошукових сайтів, а прийти один раз на консультацію до експерта й розібратися з конкретно вашою ситуацією, проговорити всі ризики та можливості. Хоча інформації є багато у вільному доступі, але все ж варто розуміти, що в кожної діяльності є свої особливості. І якщо для вас це все нове, то не потрібно вивчати все законодавство, краще прийти й отримати інформацію, яка стосуватиметься конкретно вашої справи.

Яку групу та форму оподаткування обрати підприємцю-початківцю?  

— На жаль, немає ідеального варіанту. Це потрібно визначати під конкретну діяльність та особливості бізнесу. Адже в одному випадку ідеально підійде 2 група єдиного податку, а в іншому випадку – виключно 3.

Порадьте інформаційні ресурси, книги, посібники, фільми, щоб навчитися вести бухгалтерію підприємцю , а також художню літературу (якщо таке існує). 

— Тут можна порадити підписатися на сторінки в інстаграм бухгалтерських компаній (зокрема й  Consulting Center), які часто дають актуальну інформацію щодо сплати податків, звітності, змін у законодавстві.

Щодо фільмів – мені складно. Я би порадила краще прочитати книжку “Атлант розправив плечі” Айн Ренд. Можливо, це й банально, але саме там прекрасно розкривається суть підприємницької діяльності та приватної власності.

І наостанок, озвучте, на вашу думку, основний принцип для розвитку нового бізнесу.

— Щоб збудувати міцний фундамент для свого бізнесу, запам’ятайте просту істину: гроші – це теж інструмент. Варто навчитися контролювати свій бюджет та поставити цілі.

Інтерв’ю підготовлене задля підвищення підприємницького потенціалу мешканців Володимир-Волинської та Нововолинської територіальних громад в межах програми міжнародної співпраці “EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП”, що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. 

Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. 

Локальним партнером з виконання програми є Агенція регіонального розвитку Прибужжя у співпраці з Володимирською та Нововолинською міськими радами.  

EU4Business – ініціатива Європейського Союзу, яка допомагає малим і середнім підприємствам у країнах Східного партнерства. Детальніше: www.eu4business.org.ua

Зміст публікації є виключною відповідальністю Агенції регіонального розвитку Прибужжя і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *