<

«Завжди вірте у свої сили та не зупиняйтеся на досягнутому», – девіз, з яким йде по життю успішний підприємець Юрій Сиротюк

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:56 | 27.12.2017 / Інтерв'ю /
Перегляди
60
/ коментарі 2

Юрій Сиротюк – успішний підприємець, який 26 років тому ризикнув створити власний бізнес. Починав він свою справу у пострадянський період, пройшов складні часи, а тому знає про підприємницьку діяльність практично усе. Зараз він власник продуктових магазинів та супермаркету із кінозалом та розважальним центром для дітей «Рідний Край» у Нововолинську.

26-го грудня «Рідний Край» відсвяткував свою 10-ту річницю. Сиротюк – не просто власник, а ще й активно керує магазином протягом всіх років. У своїй справі пройшов чимало випробувань та ніколи не зупиняється на досягнутому та далі розвиває свій бізнес, працюючи для людей. Його прізвище постійно на слуху серед мешканців Нововолинська. Як почати власну справу, як це бути одним із найуспішніших підприємців міста та надавати роботу більш ніж 150 людям, розповів Сиротюк інтернет-виданню «БУГ».

– Дуже цікаво як Ви починали свій шлях, можливо хтось допоміг започаткувати власну справу, батьки чи друзі?

– Відразу хочу сказати, що я із простої сім’ї, у якій допомогти могли хіба лише порадами. Батько все життя працював шахтарем, а мати на заводі СТО в цеху. Я постійно усвідомлював і відразу знав, що можна розраховувати лише на себе. Закінчив у 1992-му році ПТУ №1 у Нововолинську, вивчився на підземного гірника та пішов працювати на тодішню 4-ту шахту. Близько року працював, відкладав зарплату і саме за ці, зароблені власною працею кошти, започаткував свій бізнес. Якщо цікавить яка це була сума, то зараз і не згадаю.

Так вийшло, що починав свою роботу у пострадянський період- тяжкі часи, багато чого довелося пройти, але це тільки загартовувало. Не дивлячись на свій доволі молодий вік, а було мені тоді лише 18-ть, відразу прийшло усвідомлення того, що потрібно вірити у свої сили і все вийде.

– Як це – починати свій бізнес у часи після розпаду Радянського Союзу? 

– В Україні в 1991-му році прийняли перший закон «Про підприємницьку діяльність», але чіткої схеми регулювання такої діяльності ще не було напрацьовано. Коли я починав свою справу навіть не було як таких свідоцтв. Не було окремо податкової, а просто кабінет, він був у приміщенні виконкому і у ньому працювало лише чотири людини, які не знали ще як правильно вести облік і роботу, пов’язану із регулюванням підприємницької діяльності. Окрім того, існувало багато проблем, пов’язаних із економікою після розпаду СРСР, такі як інфляція, дефіцит товарів та активно процвітав бандитизм.

– Який же перший бізнес? Судячи по сьогоднішнім успіхам, Вам все вдалося, але труднощі таки були?

– Моя перша справа – це ларьки з продуктами харчування, було їх до 5-ти штук в різних кінцях міста. Товар привозили із Польщі, а в Україні було лише два оптові базари: в Києві та Чернівцях. Через дефіцит товару відповідно не було такого великого асортименту, хто пам’ятає ті часи, той зрозуміє. Звичні для нас зараз шоколадні батончики снікерси та марси – було щось нове для нововолинців.

Вести справи було тяжко через високі інфляції, ми не встигали за цінами. З вечора стояла одна ціна на товар, а зранку все треба було переоцінювати. Також дуже процвітав бандитизм, рекет, в країні взагалі панував хаос та беззаконня. Та ці всі умови придали впевненості, бо пройшовши тяжкі часи “лихих 90-х”, здається, що зі всіма проблемами можна справитися.

– Спочатку ларьки, а далі почалися магазини?

– Так, ларьки закрив і з’явився мій перший магазин «Статус» десь у 1998-му році. Тривалий період він був один. Та коли почалися масово з’являтися супермаркети в інших містах, а на ринку все більше українських товарів, то вирішив, що і у нашому міста повинен бути подібний магазин. З’явився супермаркет, а згодом і ще один, а також ще пару магазинів. На даний момент у мене є супермаркет «Рідний Край», який на вулиці Стуса (був ще на 15-му мікрорайоні, але його продав) також мінімаркет «Альфа», магазини «Фуршет» та «Статус».

– Ми вже знаємо, що десять років «Рідний Край» працює для своїх покупців, розкажіть детальніше як все починалося?

– 26-го грудня 2007-го року офіційно відкрився супермаркет. Будувався він десь два роки, я контролював увесь процес, так сказати приймав опосередковану участь у будівництві. Спочатку він мав назву «Наш Край», так як працювали на умовах франчайзингу мережі супермаркетів по Україні. Маючи за плечима чималий досвід, для початківців скажу, що це ідеальна можливість почати свій бізнес. Два роки ми використовували франшизу, але не подобалися умови, які надавалися договором та вирішили, що і самі зможемо справитися. Лишилося лише поміняти назву та хотілося без кардинальних змін. Так і вийшов «Рідний Край».

Роки три тому з’явився кінозал «Рідний Край» та розважальний центр для дітей, з ігровою кімнатою та розважальними іграми. Бачив, що нашому місту такого не вистачає. Кінотеатру взагалі не було вже багато років, а для розваг з дітьми потрібно було їхати в інше місто. Тому поспілкувавшись із людьми захотілося дати мешканцям міста можливість мати місце, де б вони проводили час із сім’єю.

– Як власник і супермаркету і магазинів Ви знаєте про плюси і мінуси кожного, поділіться з нами?

– Безперечно, плюсом супермаркетів є те, що людина має вільний доступ до товарів, може його роздивитися, почитати усю необхідну інформацію. А для нас, підприємців – це те, що навіть коли покупець йде просто за хлібом, то зазвичай купує ще й інші продукти. Також варто відмітити, що в супермаркетах великий асортимент товарів і поряд з продуктами є відділи побутової хімії, посуду, іграшок та іншого необхідного. Коли людина щось купує у магазині, то зазвичай це чіткий список продуктів та окрім продуктів харчування нічого не зможе відразу придбати, треба йти до іншого магазину. Взагалі, від покупців залежить, де вони звикли купувати.

– Якщо вже говоримо про переваги та недоліки супермаркету, то хочеться запитати про таке поширене явище, як крадіжки, як у вас із цим?

– Це є найбільша проблема супермаркетів. У нас за один день може відбуватися до 3-х крадіжок, причому буває одна й та сама людина. Охоронці щодня когось затримують, що саме цікаве бувають люди, так сказати з вигляду пристойні, гарно одягнуті і ніби нічого їм не бракує. Хоча серед більшої частини нарко- та алкозалежних одного разу затримали навіть вчительку. Крадуть усе, від шоколадок до шкарпеток та туалетного паперу. Максимум, що світить таким крадіям – адміністративна відповідальність та штраф 85 гривень. Раніше викликали поліцію, а зараз просто забираємо товар та відпускаємо.

– Нещодавно у місті відкрився ще один великий супермаркет, було багато розмов навколо конкуренції, ще щось скажете нашим читачам?

– Відверто кажучи, я вже стомився від тих розмов. Скажу лише, що конкуренція – це добре, вона надає додатковий стимул. Ми передивилися свій асортимент, політику цін, по максимуму покращили роботу «Рідного Краю». Можна зробити висновок, що кожен покупець сам обирає, де йому більше подобається купувати, у нас завжди людно. Постійно ми пропонуємо акційні товари. З відкриттям нового супермаркету у місті ми змінили систему власних продажів, відмовилися від карток постійних клієнтів та інших знижок, які були ще з самого початку за умовами франшизи, натомість зменшили усі ціни. Також змінили зовнішній вигляд логотипу.

Більше того, «Рідний Край», який був на 15-му мікрорайоні,  продав тим же конкурентам. Я – підприємець та завжди дію так, як буде вигідніше. Мені запропонували хорошу суму, яку є куди вкласти. Тому відмовлятися було б нерозумно.

– Нещодавно Ви викупили міський кінотеатр, який уже давно пустує, кошти мабуть туди вкладатимете?

– Так, дійсно, уже невдовзі буде починатися реконструкція приміщення. Це буде торгівельно-розважальний центр з кінотеатром, великою дитячою зоною для розваг, фітнес-залом, бутіками під оренду, кафе та іншими приміщеннями. Були певні проблеми після того, коли викупив приміщення, але зараз всі питання вирішили.

– Скільки людей на Вас працює і яка Ваша роль при веденні власного бізнесу?

– На даний момент загальний колектив – до 150-ти людей по всіх магазинах. Але проблема з кадрами таки існує і зараз це ні для кого не секрет. Хоча є люди, які зі мною уже давно. «Рідному Краю» уже десять років і дехто працює там із самого відкриття.

Я безпосередньо керую супермаркетом та контролюю діяльність усіх магазинів. Починаю свій робочий день о 7-й ранку і до 7-ї вечора, а то й довше. Можу сказати про себе, що не можу без роботи. Я починав все сам, тому знаю, що і в роботі потрібно надіятися перш за все на себе. Всім своїм підлеглим постійно повторюю, щоб вірили в свої сили, працювали і йшли до поставлених цілей, незважаючи на усі перешкоди.

– Окрім магазинів, ще є ресторанний бізнес, яким займається Ваша дружина, допомагаєте і їй?

– Дружина займається рестораном «Круїз», а я в принципі – по магазинам. Але між тим, ми вже 24-ри роки разом і у всьому підтримуємо один одного та допомагаємо вирішувати певні питання. Одружилися ми на самому початку моєї підприємницької діяльності і завдяки взаємній підтримці досягати певних успіхів і долати життєві негаразди легше.

– Постійно у свою адресу Ви чуєте критику, як відноситеся та реагуєте на зауваження і дорікання в роботі?

– Бути успішною людиною у будь-якій справі – це завжди тяжко, а працювати для людей – тим більше. Я відчуваю велику відповідальність за свою роботу і коли дійсно поступають змістовні зауваження, то стараюся усе виправити. А коли критика лунає з вуст людей, які в житті нічого не досягли, які не знають усю роботу з середини – то вважаю це недоречним.

Користуючись нагодою, хочу привітати усіх мешканців Нововолинська із наступаючими новорічними святами. Хочеться побажати миру та злагоди в кожен дім у Новому 2018-му році. Нехай Ваші серця будуть завжди наповнені любов’ю, а життям керує віра в себе! 




коментарів: 2
  1. Молодец Юра.
    Є така приказка:
    Якщо тобі плюють в спину, то ти попереду.
    Залишайся там

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *