<

Ярослав Матвійчук розповів про перший рік обласного депутатства

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:37 | 25.11.2021 / Інтерв'ю, Володимир / /
Перегляди
596
/ коментарі 2

Перший заступник міського голови Володимира та депутат Волинської обласної ради Ярослав Матвійчук розповів про рік обласного депутатства.

Про це пише газета “Слово правди”.

– Ви як депутат обласної ради, вочевидь, маєте приділяти особливу увагу закладам обласного підпорядкування…

– Так, у полі моєї уваги завжди перебувають освітні заклади, які мають статус обласних, тож відслідковую їхні потреби і допомагаю максимально оперативно розв’язувати проблеми. Дискусійним питанням було майбутнє функціонування вищого професійного училища, на базі якого створили Центр професійної освіти, до складу якого також входять колишні Оваднівське та Локачинське.

Я озвучував, що закладу потрібно окреслити стратегію розвитку – де на які професії робити ставку, які напрямки розвивати. Сподіваюся, вже наступного року ЦПО її презентує.

Під загрозою було функціонування гуртожитків агротехнічного та педагогічного коледжів через неналежне забезпечення засобами протипожежної безпеки. Вдалося залучити на два заклади більше мільйона гривень на обладнання їх протипожежними сигналізаціями.

Коли буревій пошкодив дах агротехнічного коледжу, вдалося виділити кошти на його поточний ремонт. Вдалося також відстояти самостійне функціонування педагогічного коледжу, який хотіли приєднати до Луцького.

Щодо школи для дітей з вадами слуху – наразі потрібне чітке розуміння розмежування повноважень інклюзивних центрів і самих спеціалізованих шкіл. Стояло питання належного фінансування, але наразі заклад працює у нормальному режимі.

Багато питань було до «Центру освіти» і його функціонування, це порушував і на сесії облради, все-таки місто прийняло рішення створити початкову школу – вважаю це позитивним кроком. Тим більше, що приміщення передані на її баланс за 1 гривню, а майно вартістю у більш ніж півмільйона гривень взагалі безплатно.

Також облрада прийняла рішення про створення обласного ліцею спортивного профілю, це має бути в рамках президентської програми, яка передбачає функціонування спортивних профільних закладів у кожній області.

Є проблема з фінансуванням станції переливання крові. Ми з її керівництвом зустрічалися, але наразі фінального рішення немає. Подібна станція функціонує і в Луцьку, питання держзамовлень на препарати крові наразі належним чином не вирішене, тому прогнозувати, як далі все складатиметься, поки не можу, бо ці рішення приймаються, на жаль, не на обласному, а на державному рівні.

– Одне з нагальних питань, яке хвилює усіх волинян, – це зростання тарифів. Чи може тут якось вплинути обласна рада?

– Я готував проєкт звернення до Президента, уряду і Верховної ради щодо недопустимості підвищення тарифів для бюджетних установ. Деякі моменти частково враховані: уряд ніби йде на те, щоб дати пільгову ціну. Але це також великий удар по бізнесу і зрештою по гаманцях простих людей: бо цілком зрозуміло, що зі зростанням вартості опалення для підприємств зростуть і ціни на продукцію. На жаль, безпосередньо на це вплинути органи місцевого самоврядування не можуть.

– Чи звертаєте ви у своїй депутатській роботі увагу на будівництво доріг?

– Власне, мій перший запит стосувався капремонту вулиці Зимнівської. Мало хто вірив, що нам вдасться це реалізувати. Але депутати запит підтримали. Потім ми мали багато зустрічей із керівництвом Служби автомобільних доріг Волині, спільно з нардепом Ігорем Гузем зустрілися з керівником «Укравтодору» Кубраковим в останній день його роботи.

Він пообіцяв допомогти з цим об’єктом, а на наступний день Верховна рада обрала його міністром. Слова свого дотримав, тож ми отримали майже 41 мільйон гривень інвестицій в розвиток інфраструктури громади.

Також у співпраці зі Службою автодоріг Волині й урядовими організаціями вдалося завершити вулицю Устилузьку. Зуміли ми залучити кошти і на ремонт вулиць Озерної та Павлова, які будуються повністю за державний кошт.

Зараз порушую питання будівництва доріг до сіл Дігтів і Новосілки у нашій громаді. Керівництво Служби автодоріг обіцяє, що проєктна документація на них буде готова вже в цьому році, і в наступному постараємося залучити кошти. Також актуальним є будівництво дороги від Зимного до Горичева, оскільки нею користується багато людей, які їдуть на дачі. Вона належить до обласного підпорядкування.

– Впродовж цього року медицині приділяли особливу увагу, більше коштів на медичні потреби витратили з міського бюджету. А чи долучилася до цього процесу область?

– На засіданнях комісії постійно нагадую про залучення державного фінансування на формування кисневих точок у нашій лікарні, оскільки пандемія триває і потреба в кисні не зменшується. За моїм зверненням у Володимир-Волинське ТМО надійшло 200 тисяч гривень на кисень.

– А що зі статусом Володимир-Волинського ТМО, яке обіцяли зробити опорною лікарнею?

– У цьому році нашому медичному об’єднанню вдалося отримати статус опорної лікарні з лікування ковіду, були підписані угоди з НСЗУ про надання «ковідного» пакету послуг. Це дало можливість отримати певні кошти установі. Як депутат облради я зустрічався із першим заступником міністра МОЗу, але, на жаль, відбулися кадрові зміни, і це питання і далі не вирішене. На обласному рівні необхідні рішення прийняті: Госпітальна рада винесла рекомендацію про присвоєння нашій лікарні статусу опорної, далі справа за міністерством.

– Із залученням коштів для освіти, медицини, розвитку інфраструктури зрозуміло. А чи лишається щось і для культурної сфери?

– Нам вдалося зрушити з мертвої точки питання реконструкції валів Городища – на виготовлення проєктно-кошторисної документації для реставрації, пристосування та музеєфікації цієї пам’ятки археології. Виділили кошти для ВПУ на ремонт вежі домініканського монастиря, наразі косметичний, але хотілося б відремонтувати її капітально.

– Які ще проблеми жителів округу допомагає розв’язувати обласний депутат?

– До мене звертається дуже багато людей з проханнями про допомогу, зокрема онкохворих. Є фонд обласної ради, з якого стараємося у міру можливостей виділяти кошти для тих, хто такої підтримки найбільше потребує.

– До слова, як виборці можуть поспілкуватися з вами?

– Постійно веду прийоми громадян у місті, вислуховую всіх, хто приходить, стараюся допомогти. Мав виїзні прийоми у Зимнівській, Устилузькій та Локачинській громадах. Провів близько 20 зустрічей у дворах багатоквартирних будинків, де звітував про роботу обласної ради, а мешканці мали нагоду озвучити всі питання, які їх хвилюють, і активно користувалися цією можливістю.

– Поєднання депутатства в обласній раді і посади першого заступника міського голови Володимира-Волинського допомагає у депутатській діяльності чи шкодить?

– Насправді багато в чому допомагає, бо про важливі потреби і проблеми громади знаю, так би мовити, зсередини. Але нерідко чую і звинувачення, мовляв, використовую депутатську роботу для того, щоб лобіювати інтереси Володимир-Волинської громади.

Дійсно, це не секрет, що намагаюся насамперед їх відстоювати. Але в наступному році обіцяю розширити горизонти. Вже зараз веду прийоми ще у трьох громадах – Зимнівській, Устилузькій та Локачинській. І раніше жодному голові громади, які приходили зі зверненнями, не відмовив у допомозі – і для Нововолинська, і для Павлівської громади, і для інших колег.

– Які об’єкти і напрямки будуть у фокусі вашої уваги на наступний рік?

– Звичайно, завершення будівництва вулиці Зимнівської, бо всі ми розуміємо, що в цьому році усі роботи виконати не вдасться. Хочу порущити питання будівництва об’їзної зі сторони Зимнівської – це дозволить розвантажити трафік у місті і поліпшити ситуацію з безпекою дорожнього руху. Проєкт дороговартісний, але потрібний, тому буду звертатися за допомогою до народного депутата для залучення державних коштів.

Планую співпрацювати з міжнародними інституціями для залучення додаткових коштів у громади округу. Також є ряд місцевих доріг, якими потрібно буде зайнятися – до Дігтева, Новосілок, Горичева. Продовжимо працювати по питаннях екології, можливості очищення річок, які протікають через наші громади. Звісно, допомагатимемо людям, які того потребують.

Запити, звернення та їхні результати

За рік роботи у Волинській обласній раді Ярослав Матвійчук озвучив 5 депутатських запитів та подав 23 звернення, що стосувались різних важливих питань функціонування округу (будівництво доріг, тарифи, функціонування обласних закладів освіти, майнові та земельні питання тощо).

Підготував також проєкт звернення до уряду та президента України щодо недопущення підвищення тарифів на енергоносії, який було підтримано обласною радою.

Завдяки запитам та зверненням вдалось досягнути позитивних результатів для округу та Володимир-Волинської громади, зокрема, у вигляді додаткових надходжень державних коштів та розв’язання ряду проблем.

Одне із звернень Ярослава Матвійчука стосувалось капітального ремонту вулиці Зимнівської, який уже розпочато місяць тому. Позитивне рішення прийняли депутати обласної ради і щодо звернення про функціонування початкової ланки освіти у ліцеї «Центр освіти». Як результат – уже з 1 вересня на базі обласного ліцею працює новостворена міська початкова школа №7.

Окрім цього, депутат облради лобіював створення у Володимирі-Волинському першого в області спортивного ліцею, що дасть можливість залучити кошти у спортивну інфраструктуру міста. Реалізація трансформації ліцею «Центр освіти» у профільний спортивний навчальний заклад має розпочатись уже наступного року.

Під час зустрічей з керівництвом Служби автомобільних доріг області Ярослав Матвійчук порушував питання капремонту доріг Новосілки-Орані та дороги до села Дігтів, тендер на виготовлення ПКД яких має бути проведено уже цього року.

Державні кошти, залучені в округ

Депутат обласної ради Ярослав Матвійчук входить до складу бюджетної комісії, у 28-ми засіданнях котрої протягом року взяв участь. За результатами рішень бюджетних комісій та завдяки клопотанням депутата в округ були залучені додаткові бюджетні кошти.

Таким чином понад 2,5 мільйона гривень додаткового обсягу субвенцій отримали Нововолинська та Павлівська громади. Близько 12 мільйонів гривень спрямовано на будівництво доріг Володимир-Волинської громади.

На потреби Нової української школи округу надійшло 7,5 мільйона гривень. Пів мільйона гривень отримала Зимнівська громада для завершення ремонту опорного навчального закладу. Мільйон гривень виділено для облаштування пожежною сигналізацією приміщень педагогічного та агротехнічного коледжів.

На потреби початкової школи №7 надійшло 1,3 мільйона гривень, на кисень для Володимир-Волинського ТМО – 200 тисяч гривень, на виготовлення проєктної документації на реконструкцію валів Городища – 225 тисяч гривень.

Прийоми громадян – невід’ємна частина роботи депутата

Протягом року Ярослав Матвійчук системно проводив прийоми громадян, котрі здебільшого звертались щодо отримання одноразової матеріальної допомоги, на яку мають право громадяни, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Нещодавно депутат облради започаткував виїзні прийоми громадян, які уже проведено у трьох громадах нашого району – Зимнівській, Устилузькій та Локачинській. Упродовж прийому жителі громад звертались із питаннями надання матеріальної допомоги, а також щодо ремонту доріг та доїзду громадського транспорту. Поспілкувався Ярослав Матвійчук і з головами тамтешніх громад, з якими обговорив проблемні питання.

Як депутат обласної ради відвідав усі заклади обласного підпорядкування, які знаходяться на території округу, та ознайомився з їхньою проблематикою. Звітує Ярослав Анатолійович перед виборцями також під час зустрічей у дворах багатоквартирних будинків.

За цей рік 22-м жителям округу було надано матеріальну допомогу на суму 136 тисяч гривень.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер