<

Як перейменовували Переяслав та чому Володимиру варто зробити те ж саме

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:15 | 16.06.2021 / Інтерв'ю / /
Перегляди
2552
/ коментарі 4

Перейменування Володимира – тема як ніяк актуальна сьогодні. Її піднімали й раніше у 90-их роках минулого століття, на початку 2000-их та кілька років тому, але всі ці «спроби» повернути місту історичну назву не завершилися результативно. Напевно владі не вийшло донести, навіщо це потрібно зробити, наскільки це важливо та що це не вдарить по кишені простих людей.

Ініціатори перейменування Володимира, виявляється, не йдуть хащами, не знаючи шляху. Його вже прорубали раніше. І трапилося це в місті Переяславі, колись – Переяславі-Хмельницькому.

БУГу вдалося поспілкуватися з одним із учасників ініціативної групи з перейменування Переяслава, українським істориком та громадським діячем, політологом Віталієм Коцуром.

Шлях до повернення історичної назви Переяславу тривав багато часу, оскільки сама ідея виникла давно. Як розповідає Віталій Вікторович, найголовніше, що варто було зробити – пояснити мешканцям міста, що подібний крок зробити необхідно.

«Юридично – перейменування, фактично – повернення місту історичної назви»

— Повернення історичної назви місту при юридичному переоформленні, дійсно, звучить як перейменування. Весь цей процес у нас зайняв багато часу, враховуючи те, що ідея виникла давно.

Ідея перейменування як міста Переяслава, так і Володимира, виникла ще в 90-х роках, з початком прийняття незалежності та першопочатком процесу декомунізації.

«Переяслав не потрапив під декомунізацію. Аналогічна ситуація з Володимиром»

— Тодішній Переяслав-Хмельницький не повноцінно потрапив у процес декомунізації: перейменували вулиці, а самому місту історичної назви не повернули. Аналогічна ситуація з Володимиром.

Ми пішли іншим шляхом уже пізніше: створили ініціативну групу та отримали підтримку від міського керівництва.

Шлях перейменування міста розпочався з повідомлення про це громадськості. Думки, звісно, розділялися, багато жителів міста не розуміли, навіщо забирати доповнення “Хмельницький”.

Я був тоді головою громадської ради при виконавчому комітеті Переяславської міської ради, тобто безпосередньо працював з людьми, проводячи роз’яснювальні роботи.

«Люди хвилювалися, що буде необхідно змінювати всі документи, але це не так»

— Люди хвилювалися, що буде необхідно змінювати всі документи і це завдасть багато мороки, проте це неправда. Щоб довести це, я створив спеціальну методичку про детальні кроки процесу перейменування.

Якщо це стосується будь-яких прописок, продажу землі чи тому подібного, у реєстрі це все змінюється автоматично. Все змінюється лише з часом, коли виконується, наприклад, продаж квартири, то адреса міняється в цьому процесі автоматично.

Витрати по заміні всіх табличок зі старою назвою у місті понесла міська влада. Прості мешканці нічого не платили.

«Жителі міста часто задавали питання: що нам дасть ця зміна назви…»

— Опісля цієї процедури жителі міста часто задавали питання: що нам дала ця зміна назви, чи стало нам краще жити. На це я давав пояснення, що економічне становище ніяк не впливає на назву. А загалом ми зробили так званий ребрендинг і завдяки цьому за останні роки місто стало туристично привабливішим.

Додаток “Хмельницький” несе в собі асоціацію з Переяславською радою 1654-го року, яка означала об’єднання Гетьманщини з Московією. Тепер назва “Переяслав” розширює розуміння всіх масштабів історії тисячолітнього міста. Ми розповідаємо туристам нашу історію, починаючи з поселень, які були на нашій території 2-3 тисячі років тому.

Тобто туристична база змінила напрямок практично повністю. Тут така ж історія потрібна Володимиру.

Ми пішли шляхом роз’яснювальних заходів, які сприяли тому, щоб люди відчувала себе частиною великої історії, про яку написана не одна книжка.

Повернення історичної назви – розвиток галузі туризму

— Ми розробили і показали новий бренд туристичного напрямку, проводили ряд лекцій, круглі столи з істориками та археологами – усі обговорення звітували громаді через ЗМІ. Так поступово, через рік, і дійшли до загального розуміння.

Ми – винуватці процесу перейменування, – поспішно не приймали масштабних рішень, поки не упевнилися, що містяни підтримують таке рішення.

Як один із ініціаторів, можу з упевненістю сказати, що перейменування Переяслава пішло всім на користь, отже, з Володимиром це повинно відбутися аналогічно.




коментарів: 4
  1. 100% Більше нема справ. Краще щось державне би побудували, що б робочі місця були для мешканців. Особливо кінець сподобався, про розвиток туризму який залежить від назви.

  2. “Додаток “Хмельницький” несе в собі асоціацію з Переяславською радою 1654-го року, яка означала об’єднання Гетьманщини з Московією”…..
    Якщо цей так тоді її обласний центр Хмельницький треба перейменувати на Проскурів, як було раніше

    • Завжди думав що Хмельницький це про Богдана Хмельницького. Далі будете бити його постаменти?

    • Звичайно треба, Богдан Хмельницький немав ніякого відношення до міста Проскурова. Саме при союзі його зробили головним національним героєм. А от пам’ятники зносити не потрібно. Все таки, на них він заслужив.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *