<

Вірю, що бути поліцейською – це моє покликання, – ювенальний превентор Іваничівщини Аліна Редька

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:12 | 26.02.2021 / Іваничі, Інтерв'ю / , /
Перегляди
143
/ 1 коментар

Поліцейським Іваничівського відділу поліцейської діяльності №1 Володимир-Волинського районного відділу поліції ГУНП у Волинській області вже рік працює ніжна й тендітна, але водночас смілива і рішуча Аліна Редька із села Волиця. Вона вирішила здійснити давню мрію, і в 27 років наважилася кардинально змінити своє життя, присвятивши його служінню людям. Тепер вона – поліцейська ювенальної превенції і працює з юними мешканцями кількох громад колишнього Іваничівського району.

Аби бути хорошим поліцейським, треба жити роботою

Аліна розповідає: після закінчення школи, опанувала професію «Документознавство та інформаційна діяльність» й кілька років працювала в Іваничівській райдержадміністрації провідним спеціалістом. Потім народила синочка. Будучи в декреті, зрозуміла, що прагне допомагати дітям, захищати їх права та інтереси, а ще намагатися вберегти від кримінального світу. Дівчина мріяла, аби кожна дитина відчувала себе у безпеці. Тому в 27 років наважилася на зміни і поступила в Рівненську академію патрульної поліції.

За словами Аліни, навчання було нелегким. Найважчою була практична підготовка. Поліцейські здавали крос, долали перешкоди, тренувалися зі зброєю, відпрацьовували тактичні навички та практику екстремального водіння авто. 

Однак проявленні зусилля дівчини були не даремними. І вже через декілька місяців вона стала поліцейською сектору реагування патрульної поліції Іваничівського відділення поліції. Але, бажання працювати саме з дітьми не полишало Аліну. Тому з серпня 2020 року почала працювати у відділі превенції.

«Вирішила стати поліцейською, бо мені подобається робота з людьми, зокрема з дітьми, спілкування з ними. Хотілося якось покращити життя дітей, аби вони вели здоровий спосіб життя, не вчиняли адміністративних і кримінальних правопорушень.

Аби бути хорошим поліцейським треба любити свою роботу, жити нею. Звичайно, не без труднощів, але я поки жодного разу не по жаліла, що змінила професію. Коли бачиш, що твої зусилля і щоденна праця приносять користь – це найвища винагорода» – розповідає поліцейська.

У пріоритеті – профілактичні бесіди з сім’ями, які потребують особливої уваги

Щоденна робота молодої превенторки не насичена блискавичними затриманнями та розкриттям резонансних злочинів, а складається з профілактичних бесід, розв’язання побутових сварок, надання порад та консультацій. 

Особлива увага приділяється найбільш соціально-незахищеним верствам населення: підліткам, багатодітним й малозабезпеченим родинам, і тим, хто опинився у складних життєвих умовах. Саме в цих сім’ях Аліна є частим гостем, адже вона впевнена, що систематична профілактична робота дає позитивні результати, чимало складних підлітків прислухаються до порад та стають на шлях виправлення.

«Є сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, малозабезпечені сім’ї. Ми контролюємо їх. Стараємося регулярно відвідувати і перевіряти, в яких умовах виховуються там діти, чи приділяється їм належна увага, чи мають вони усе необхідне.

У цьому нам допомагають служби у справах дітей, дільничні офіцери поліції, поліцейські офіцери громади, Центр соціальних служб для сім’ї, дітей на молоді.

На щастя, мені ще не доводилося вилучати дітей із сім’ї. Ми приїжджаємо, говоримо з батьками, даємо попередження і певний час на виправлення ситуації. І батьки виправляються», – зазначила Аліна.

Окрім цього, будні поліцейської – це і розшук зниклих дітей, і допомога підліткам, які опинилися в складних життєвих обставинах, та щоденна робота по боротьбі з дитячою злочинністю.

«Ми залучаємо до відповідальності батьків, які не доглядають за дітьми, допомагаємо підліткам, які знаходяться в зоні ризику. Крім того, контролюємо відвідування шкіл, ведемо облік тих, хто раніше притягувався, працюємо з ними, займаємося профілактикою злочинів», – розповідає поліцейська.

Поліцейський – це помічник на шляху до виправлення

За її словами, робота в ювенальній превенції змушує поліцейських іноді бути психологами, іноді – учителями і завжди – помічниками на шляху до виправлення.

«При бажанні дитини, батьків і поліцейського перше правопорушення підлітка може стати останнім. Іноді діти й не розуміють, що вчинили, – піддалися впливу однолітків або не уявляли собі наслідків», – зауважила Аліна.

Головне – пояснити дитині, що поліцейський – не ворог

Як каже дівчина, з дітьми працювати навіть важче, ніж з дорослими, адже до них потрібен особливий підхід. Головне – пояснити дитині, що поліцейський їй не ворог, при цьому навчити бути законослухняною та забезпечити її захист. В основному в поліцейської виходить «достукатись» до людей і допомагти розв’язати їхні проблеми, які виникають в складних життєвих ситуаціях.

«Далеко не всі діти спочатку йдуть зі мною на діалог. Не хочуть розмовляти про те, що робиться в їхніх сім’ях чи в школі. Але мені вдається їх розговорити. І коли та чи інша дитина розкаже тобі щось своє сокровенне, поділиться своїми проблемами й довіриться тобі, то це дуже приємно.

Навіть є такі випадки, коли діти самі до мене телефонують, аби запитати щось й порадитися, як їм діяти в тій чи іншій ситуації», – наголошує Аліна.

Поліцейський має стати частиною громади

Вона вважає, що з кожною людиною можна знайти спільну мову. Однак для цього поліцейські мають стати частиною громади. Вони повинні завжди залишатись людьми, брати участь в повсякденному житті мешканців, допомагати вирішити їхні проблемні питання, дати поради, а іноді й просто вислухати. Тоді у людей буде довіра і повага до поліції.

Аліна намагається не засиджуватися в кабінеті, а вести активну превентивну діяльність. Вона частенько буває у школах проводить там змістовні уроки й різноманітні цікаві акції.

«В нас на Іваничівщині є випадки булінгу по школах. Діти цькують один одного. Не всі батьки мають матеріальну можливість купувати своїм дітям дорогі речі. А однокласники їх через це всіляко принижують.

То ми працюємо з такими дітками, відвідуємо школи, проводимо профілактичні бесіди чи відкриті уроки, під час яких роз’яснюємо їм норми нашого законодавства, аби вони знали, яка є відповідальність за різноманітні правопорушення і боялися їх скоювати.

Також я разом з колегами показуємо дітям цікаві відеоролики й презентації та проводимо для них різноманітні акції. Наприклад, «Посміхнись життю», «16 днів проти насильства» чи «Безпека в інтернеті», – повідомила поліцейська.  

Працювати з дітьми можна тільки за покликом душі

Вона стверджує: поліцейський – це не просто робота, а спосіб життя.

«Незалежно від часу доби, потрібно завжди бути готовим, як Чіп і Дейл, примчати на допомогу. Працюємо навіть вночі, графік ненормований. Потрібно завжди бути на боці дитини, жертвувати своїм особистим часом», – ділиться дівчина.

Аліна переконана, що працювати з дітьми можна тільки за покликом душі. Адже кожну проблемну історію вона пропускає через себе, намагається докласти максимум зусиль, щоб допомогти, і щиро радіє, коли ситуація завершується позитивно.

Поради дітям і їх батькам

Поліцейська закликала мешканців Іваничівщини бути уважними, відповідальними й приділяти більше уваги своїм дітям та їхнім проблемам.

«Наразі найбільша небезпека для дітей в інтернеті. Діти сидять на різноманітних сайтах, наприклад, ТікТоках, хочуть бути такими, як дорослі. А ще звичайно загроза у шкідливих звичках: курінні, наркотиках, алкогольних напоях. Кожна дитина прагне уваги, хоче виговоритися.

Тому хочу порадити батькам, аби вони приділяли дітям якнайбільше уваги і турботи, спостерігали за ними й говорили на будь-які теми.

А дітям хочу порекомендувати, аби вони займались спортом і більше часу проводили на вулиці за якимось цікави спортивними іграми, а не сиділи весь час у телефонні й інтернеті. Бо це небезпечно», – наголосила Аліна.

Насамкінець дівчина запевняє: змінювати своє життя і здійснювати свої мрії, зокрема, й професійні – ніколи не пізно. Головне не боятись ризикувати і починати все з початку. А щоб працювати в поліції, на думку Аліни, потрібно мати співчуття до людей і терпіння, а з огляду на її посаду, й безмежну любов до дітей.




один коментар
  1. Фотосесії по цілому районі і родзинка на тортику фото “іваничівського рейнджера” з пістолем… Спати можна спокійно)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер