<

Віктор Сапожніков: Буду востаннє висувати свою кандидатуру на посаду міського голови

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:22 | 13.02.2015 / Інтерв'ю / , /
Перегляди
5
/ коментарів 14

Відверто кажучи, домовитись за інтерв’ю з міським головою Нововолинська Віктором Сапожніковим було складно. Відрядження, поїздки у Київ, зустрічі та наради не давали змогу йому викроїти час, щоб поспілкуватись з журналістом.

Такий напружений графік — це буденність для мера, однак сьогодні питання закриття копалень та фінансування шахти №10 «Нововолинська» досягли свого апогею. Вирішення цих проблем зависло у повітрі, – пише “Волинь Post

До перегляду Верховною Радою змін до бюджету 2015 року, надію на виділення коштів на добудову стратегічного об’єкту не полишають ні працівники вугільних підприємств ні міська влада.

З огляду на напружену ситуацію з гірничою галуззю, розмову з керманичем Нововолинська розпочали з наболілого питання.

-Нововолинськ завжди мав статус шахтарського міста. Зважаючи на ситуацію з вугільними підприємствами, яким Ви бачите місто у майбутньому?

-Насамперед я бачу майбутнє нашого міста. Неодноразово казав, що шахтарська справа у Нововолинську буде пам’ятатися. Навіть через сто років, коли вичерпаються усі запаси вугілля, все одно це буде шахтарське місто. На нашому гербу є десять чорних трикутників, які символізують десять шахтних териконів, тому Нововолинськ матиме статус шахтарського міста доти, поки буде існувати.

Якщо говорити за найближче майбутнє, то цього року ми не маємо права здатись, будівництво шахти №10 повинно бути продовжено, і три діючі шахти мають функціонувати у 2015 році, можливо, по меншій програмі, з меншою кількістю працівників, але працювати. Задумуємось і над тим як резервний варіант мати інвесторів не тільки державних, а й приватних, хоча про це, ще рано говорити.

Якщо громада не довірить мені крісло мера - це буде своєрідна люстрація, - мер Нововолинська

Надіємось, що на добудову 10-тої шахти буде виділено 200 мільйонів гривень, 105 мільйонів державної підтримки отримають діючі шахти, а 60 мільйонів одержить шахта №1, яка знаходиться у третій категорії. Також на меті реанімувати зону пріоритетного розвитку у Нововолинську, яка дасть змогу створити нові робочі місця, хоча в умовах війни, це зробити складно. Для інвесторів ризиковано вкладати кошти в державу, у якій нестабільна економічна ситуація та йдуть воєнні дії.

-Шахти Нововолинська вже були під загрозою закриття декілька років тому. Тоді це питання вирішилось позитивно для копалень. Чи можна вважати, що це безпосередньо Ваша заслуга?

-Це не тільки моя заслуга, це заслуга всіх: покійного Бориса Петровича Клімчука, профспілок, які два роки тому відстояли гірничу галузь Волині, минулих Міністерських чиновників, які дослухались до вимог гірників і відмінили наказ про закриття копалень. Тому, вішати ярлик і стверджувати, що лише я причетний до позитивного вирішення шахтарських проблем декілька років тому, було б несправедливо.

-Як міська влада допомагає військовослужбовцям, чи сприяє у вирішенні їхніх проблем?

-Ми закладаємо в бюджет кошти для допомоги сім’ям, військовим формуванням — це окремі суми по 100 тисяч гривень. Крім того, заклали 400 тисяч на безкоштовне харчування дітей військовослужбовців у навчальних закладах. Невеликі суми виділені на компенсацію житла.

Все це робимо в межах місцевого бюджету. Крім цього, починаючи з минулого року, коли потрібно було піднімати 51 бригаду, залучав для допомоги підприємства та організації , щоб були кошти на ремонт техніки та озброєння. Нами було закуплено 50 якісних бронежилетів.

Якщо громада не довірить мені крісло мера - це буде своєрідна люстрація, - мер Нововолинська

-Ви є засновником благодійного фонду «Рідний Нововолинськ», що спонукало його створити, і як використовуються кошти?

-Створити благодійний фонд була моя ідея, але засновник не тільки я. Посприяли у його відкритті мої заступники та представники деяких організацій. Після поїздки у зону АТО я і мої заступники зрозуміли, що часом ми веземо для солдатів не зовсім те що треба, хоча доставляли форму, воду, цигарки, шкарпетки, буржуйки , генератори, заправляли пальним транспорт волонтерів тощо.

Я прагнув створити фонд, який буде працювати на конкретних військовослужбовців та їхні потреби. Тому вирішив виділяти по тисячу гривень, сім’ям солдатів, які звертаються по допомогу, адже кому як не їм найбільше відомі потреби захисників.

220 сімей уже отримали ці кошти. Загалом з фонду використано близько ста тисяч гривень. Виділялись кошти на поховання та ритуальні послуги загиблих військових. По законодавстві благодійні фонди ніким не перевіряються, але я готовий звітувати, адже саме прозорість та відкритість головні чинники благодійної організації «Рідний Нововолинськ». Я вдячний всім, хто допомагає наповнювати цей фонд.

-Ви на посаді мера 17 років (з 1998), як Ви оцінюєте свою діяльність. Чи вдалось реалізувати все, що планували?

-Якщо громада міста обирала мене міським головою стільки років, значить, щось мені вдалося. Наприклад, створення ДП «Волиньвугілля». Якби у свій час я не підписав наказ про створення цього державного підприємства, то сьогодні взагалі не було б предмету розмови добудови 10-ї шахти та фінансування діючих копалень. Скоріше за все у 90-тих, їх би позакривали.

Створення «Волиньвугілля» дало змогу розпочати будівництво стратегічного об’єкту та без перешкод п’ятнадцять років функціонувати вугільним підприємствам. Окрім цього, завдяки території пріоритетного розвитку у Нововолинську були створені нові робочі місця. Незважаючи на кризові явища та спад у вугільній галузі, ми перші в області по іноземних інвестиціям, промисловій продукції.

Нововолинськ неодноразово був переможцем в республіканських конкурсах із благоустрою. Тому думаю, що бодай щось мені вдалось зробити для міста та його мешканців. Колись Нововолинськ називали «мертвим містом», без перспектив та майбутнього, сьогодні цей негативний стереотип розвіявся. Ми вистояли та розвиваємось, хоча багато, що не вдається.

Якщо громада не довірить мені крісло мера - це буде своєрідна люстрація, - мер Нововолинська

-Як Вам вдається завойовувати довіру громади міста і яким, на Вашу думку, повинен бути хороший мер?

-Питання складене, однозначно на нього не відповіси. Є виборці, які голосували за мене, а є такі, яким я не до вподоби. Але більшість нововолинців підтримувало мою кандидатуру на виборах чотири рази, сподіваюсь, тому , що слово і діло в мене не роздільні. Те, що обіцяв, загалом виконував. Зараз, дуже важко реалізувати все, що було заплановано, але більшу частину мені вдалось втілити в життя.

-Тобто хороший мер — це той, який обіцяє і виконує?

-В основному так, але якщо обіцянку не вдалось виконати, краще сказати правду людям, не шукати крайніх і не звинувачувати попередню владу. Правда, навіть гірка значно краща за брехню.

– Цього року Ви теж будете висувати свою кандидатуру на посаду мера, вважаєте це доречно в умовах коли в країні стоїть гостро питання люстрації влади?

-Якщо цього року громада не довірить мені крісло мера — це буде своєрідна люстрація, але політичну діяльність я не покину. В мене є певна громадянська позиція та бачення розвитку міста. Як на мене, то за стільки років свого головування я доказав, що доля Нововолинська мені не байдужа. Ще є над чим працювати та реалізовувати, тому буду востаннє висувати свою кандидатуру на посаду міського голови.

-Чи знаєте, хто буде серед кандидатів на посаду мера і кого вважаєте найзапеклішим конкурентом?

-Я можу лише здогадуватись, хто буде балотуватись на цьогорічних виборах. Гідну конкуренцію може скласти лише людина, яка віддана Нововолинську, для якої наше місто – не сходинка в політичному і кар’єрному рості. Для якої історія, традиції та доля шахтарського міста небайдужі та рідні. Поки що я таких кандидатів не бачу, а бо ж не знаю.

-З якою командою готові працювати в наступній каденції?

-Однозначно, люди, які зі мною працювали у старій команді, не можуть бути викинуті за борт, але безперечно, потрібні нові та молоді обличчя, із новаторськими ідеями, а головне патріоти свого міста.

-Частина депутатів міської ради відверто критикують та, м’яко кажучи, не схвалюють вас як міського голову. Як ви сприймаєте таке ставлення?

-Я звичайна людина з крові та плоті і звичайно мене критика зачіпає, але намагаюсь все зважити, подумати. Можливо, дійсно я був не правий в тій чи іншій ситуації чи питанні. Намагаюсь знайти компроміс. Я за конструктивну критику, навіть якщо, вона мені не дуже приємна.

-Якщо нововолинці довірять Вам вп’яте крісло мера, що першочергово буде зроблене у місті?

-Перш за все потрібно буде створювати команду однодумців і втілити в життя все те, що було задумано раніше, яке з тих чи інших обставин не було виконане. По-друге: треба зробити так, щоб місто мало перспективу на майбутнє, незалежно від економічної кризи, тобто створити систему, яка б успішно працювала у Нововолинську.

Сьогодні є вагомі напрацювання у цьому напрямку. Мені хочеться, щоб не тільки наше місто було промислове, а й незалежне від промисловості в разі якихось спадів. Тобто зробити систему, при якій місто не буде таким вразливим від економічних катаклізмів.

-Про що мріє міський голова?

-Мої мрії невід’ємні від Нововолинська. Одна з них – щоб через десять років, коли вже буду на пенсії, мешканці згадували мене як хорошого керманича та вправного господаря міста і залюбки вітались та тиснули руку. Мрію про те, щоб місто процвітало, люди жили в достатку, щоб повсюди лунав дитячий сміх… Але найголовніше — це мир. Буде мир, будуть і здобутки.

Вікторія ЯРМОЛЮК (для ВолиньPost)




коментарів: 14
  1. Вікторе Борисовичу! Ви у кінці 2004-го, на під час Помаранчевої революції, привселюдно, на майдані перед БК, обіцяли народу більше не балотуватися на міського голову. Ви тоді передумали, так би мовити. То може й цього разу передумаєте і не будете претендувати на п’яте своє пришестя і не вступите більше у ту саму річку? Знаєте, комуняцьке минуле,перебування у одній цікавій організації, руїни заводів і фабрик у Нововолинську… Та, й роки. Добром це для вас не закінчиться.

  2. Анатоль_ а ви що зробили для міста, крім того що засуджуєте чужу працю??? Ви тільки говорите, а ніхто не пропонує ніяких ідей для подальшого розвитку Нововолинська!!!

  3. Що ж ми без вас будемо робити через 5-10 років. Не кидайте нас!!! Будьте вічним мером! Кращого немаі і бути не може! Бідний Нововолинськ, нікого немає достойного , крім сапоженьки ;)

  4. Чого ви так лякаетесь балатування Сапожникова…Будуть вибори люди скажуть свое слово Хватить вам гризтися на вс1х сайтах

  5. Сапоженька ти краще розкажи як зарахунок бізнесу Нововолинська ти собі робиш піар і всі інвестиціі які приходять в місто ти ставиш на долю у 10%.А тоді можеш розповідати який ти патріот Новвоволинська,доречі варто згадати звідки -ти,м.Сніжне нічого не говорить!А також відмова голосувати за украінську мову!

  6. А я підтримую та званого нашого “Сапога” тому що він знає наш порядок і неохідності денні,ви що народ ще ненатішилися новою владою долар по 27 і так далі і ви думаєте що ваші радикальні зміни приведуть до добра,І ЦЕ ВАМ ВІЙНИ МАЛО? А ця людина зробила багато добра ХОЧ І ЗА НАШІ ПОДАТКИ,АЛЕЖ ВІН ДЛЯ ЦЬОГО І ІСНУЄ НАШ МЕР.Ви кажите що він щось вкрав?!,так от за ньго скільки було наданно робочих місьць,і на далі всі працюють.На мою думку непускати тих що ще не вкрав :-)А ЗАЛИШИТИ ТИХ ХТОВЖЕ ПРОЖИВ І ЗНАЄ У ЧЬОМУ НАША СУТЬ))

  7. Вікторе Борисовичу! Не маю необхідності називатись – знаєте й так. Хочу повідомити іще одну неприємну для вас новину. Генпрокурор Шохін заарештував вашого земляка – голову фракції “Партія регіонів” у ВР, Єфремова. Ви, кажуть, там теж підпільно перебували. Принаймні, портрета Януковича у своєму кабінеті довго тримали. Тримаєте на посадах у міськраді і колишніх регіоналів. Та, й на інших посадах у структурах міськвиконкому – теж. “Нагосподарювали” ви у нашому Нововолинську достатньо. Хочете іще. Вистачить. Передумуйте, не хитріть. І чим скоріше – тим краще для вас. Прокурор О.Шпота тут нічим не допоможе. Його кар’єра закінчується.

  8. Дуже сумнівні заслуги щодо ДП Волиньвугіляя (розсадник махінацій,корупції та привласнення шахтарських грошей. Шахт майже не має, а об’єднання “процвітає – жирує та відпочиває у “Бобрах”.)
    Скільки вже можна вихвалятися і розповідати про такі заслуги та здобутки – люди багато бачуть, ще більше знають – як “робляться справи насправді”. Надоїло вже дивится і слухати, як з нас хочуть вкотре робити дурного холопа.

  9. Чому народ так переймаєтесь тим чим не треба!Знову комусь потрібна війна на місці.Невже війна на сході та рівень доходів робить свою чорну роботу і в душах.Одна істина-не роби зла нікому-ВІЧНА!Ніхто в світі не обминув того що побажав другому…Заздрість як ржа!

  10. Ой, не рекомендую, бо так вже остогид Нововолинцям, що даю гарантію на 100% закинуть в сміттєвий контейнер надовго.

  11. Знову новина. Поперли із посади обласного оберпрокурора Вадіма Максімова. В\о – Корецький. Це не надовго. Зашморг затягується. Здають членів “системи” – злочинного синдикату, щоб самим врятуватися.

  12. А Нововолинський суд не пора перевірити?Які зарплати яке майно у слуг Феміди?А як “право-!?суди”ведуть?..Обирати на виборах потрібно і суди і прокурорів тоді можна надіятись на якісь позитивні зміни.

  13. Хотілось би почути відповіді на конкретнів запитання на онлайн звязку, який проводить буг орг уа:
    1. Якщо у нас постійний дефіцит бюджету, то чому Сторонський, Рожелюк їздять на окремих машинах( бензин майже по 30грн за л). Мало того Сторонський їздить за міські гроші по своїх справах.
    2. У нас немає більше в що гроші вкласти, крім, як міняти цементні бордюри на нові?
    3. Яка ваша конкретна програма на 5 років. Не бла бла бла а конкретні пункти
    4. Викладіть будь ласка витрати по бюджету за 2014рік не в загальних цифрах а деталізований звіт
    5. Як конкретно будете боротись з корупційними посадовцями в місті?

  14. Дмитре, з радістю відповім на Ваше запитання:
    1. Тому що вони дуже важливі працівники у моїй команді, і не в останню чергу завдяки їм ми кожен день втілюємо задумане у життя у нашому місці.
    2. Ні, адже бордюри це окраса нашого міста.
    3. Основні пункти я уже назвав у інтерв’ю, но мені не тяжко процитувати їх ще раз для Вас: “Перш за все потрібно буде створювати команду однодумців і втілити в життя все те, що було задумано раніше, яке з тих чи інших обставин не було виконане. По-друге: треба зробити так, щоб місто мало перспективу на майбутнє, незалежно від економічної кризи, тобто створити систему, яка б успішно працювала у Нововолинську.
    Сьогодні є вагомі напрацювання у цьому напрямку. Мені хочеться, щоб не тільки наше місто було промислове, а й незалежне від промисловості в разі якихось спадів. Тобто зробити систему, при якій місто не буде таким вразливим від економічних катаклізмів.”

    4. На жаль, на даний момент це не можливо, але в майбутньому ви його обов’язково побачите.
    5. Візьмемо їх на олівець і будемо контролювати. Обіцяю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *