<

Василь Нагорний: «Коли хлопці фактично пройшли Савур-Могилу, Іловайськ, Дебальцеве, їх звинувачують у дезертирсті»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:57 | 8.07.2015 / Інтерв'ю / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Волинський волонтер-адвокат Василь Нагорний надає правову допомогу бійцям з початку військових дій на Сході

Про це повідомляє Громадське радіо.

– Все розпочалося все рік. Військовослужбовці взяли мій номер і почали дзвонити, питати, як писати рапорт на звільнення, перевіряти чи мобілізовані вони за законом.  Була маса скарг. Із самого початку я найбільше займався питаннями 51-ої бригади.  Потім в якійсь мірі ми потоваришували. І я вже так втягнувся, що не міг відмовити. Потім виникали проблеми Іловайська, тепер вже демобілізації і так далі.

Чоловік переконує: бійців 51-ої бригади судять масово:

– Мова не тільки про тих хлопців які вийшли з Іловайська на територію Росії. Там так ставиться питання – якщо вижили, значить там щось не так. Тоді в них закінчилися продукти, харчі. Були люди, але що таке люди проти техніки? Це єдина бригада, яку розформували. Все розпочинається з  дикої мобілізації, коли набирали в ЗСУ хлопців не кваліфікованих. Можливо, ця бригада потребувала очистки,   але не розформування. Бо це була перша бригада, яка потерпіла від Волновахою. Тоді ж загинув перший офіцер  Ваня ПОлінкевич.  І зараз, коли хлопці фактично пройшли Савур-Могилу, Іловайськ, Дебальцеве, їх звинувачують у дезертирсті. Мовляв,   самовільно покинули частину. Бійці мені ж самі розповідали, що просто перебували у військовій частині і не мли, що робити. Тоді відпрошувалися додому. Їм казали, що їдьте і в разі чого зателефонуємо. Тим більше, що вони були у військовій частині у Володимирі-Волинському, тобто в нас. А не там на Сході. Із зони АТО взагалі ніхто не дезертував.

Василь Нагорний каже, що більшість порад і консультацій потрібно надавати дуже швидко. І переважно по телефону.

– Я постійно на телефоні. До мене телефонують хлопці з різними питаннями. Є випадки не виплат заробітної плати. Багато таких, що їх звинувачують незрозуміло в чому. Моя заслуга в тому, щоб ці справи не дійшли до суду. Є багато врятованих хлопців, де ми загальмували ці провадження. Десь близько тисячі консультацій я надав по телефону. Треба самому сформувати той список, щоб знати, скільки до мене звернулося людей.

Спілкувалися ми з волонтером якраз після закінчення судового засідання по ще одній скандальній справі дикої мобілізації. Бійця 51-ої бригади Павла Середюка незаконно мобілізували. Чоловік доглядає матір – інваліда 1 групи. Коли виникли проблема вдома, він покинув військову частину. Йому теж приписали дезертирство.

– Це типовий приклад тої «дикої» мобілізації. Бо тоді брали всіх підряд. А треба людей, які хочуть йти добровільно. А не так, що телефонують постійно  з дому і людина цим переймається значно більше, аніж тим, що на фронті. І в даному випадку — це порушення його прав як військовослужбовця. Тому я вирішив допомогти. Його незаконно мобілізували, а потім він просто поїхав додому через проблема. Те. що у Володимирі-Волинському суді не визнали його винним, в мене вселяє надію, що багато таких справ будуть успішними. Але те, що прокуратура подала апеляцію по цій справі, викликає багато питань. Є законне право людини не бути мобілізованим.  Він більше користі принесе вдома, доглядаючи ту самі матір, батька чи будуючи в ЗСУ і думаючи про те, як виживає його сім`я.

Волонтер-адвокат результатом засідання не задоволений. І впевнений, що хлопця мали б виправдати:

– Оскільки прокуратура діє по радянським стандартам, процесуальне рішення не приймається  прокурорами самостійно. На Павла подавав один, а представляє в суді інший. Але  сьогоднішнє рішення по407 статті (Самовільне залишення частин) дає надію і іншим хлопцям. Щоправда, я дуже хотів, щоб це був виправданий вирок. Незаконно призваний повинен бути виправданий.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *