<

Україна не поступиться Донбасом, щоб припинити війну з росією, – Зеленський

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:40 | 18.04.2022 / Інтерв'ю / , /
Перегляди
113
/ Коментарі відсутні

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не хоче віддавати територію у східній частині країни, щоб припинити війну з росією, а українські військові готові боротися з військовими москви на Донбасі. Оскільки немає гарантій, що путін на цьому не зупиниться.

Про це розповів Зеленський в інтерв’ю журналісту СNN Джейку Тапперу з Офісу президента в Києві.

Президент України зазначив, що наша держава не має гарантії, що Росія не спробує знову захопити Київ, якщо зможе захопити Донбас. Тому для нас дуже важливо не допустити їх, відстояти свою позицію, тому що ця битва… вона може вплинути на хід усієї війни.

«Тому що я не довіряю російському військовому та російському керівництву», – продовжив він. «Тому ми розуміємо, що те, що ми відбилися від них, і вони пішли, а вони тікали з Києва – з півночі, з Чернігова і з того боку – це не означає, що вони не зможуть захопити Донбас, вони не підуть далі на Київ», – додав гарант.

Інтерв’ю Зеленського CNN було записане, через понад сім тижнів після нападу президента росії володимира путіна на Україну. Воно з’явилося на той момент, коли українські військові досягли успіхів у протистоянні наступу росії, які стали несподіванкою для американської розвідки – і кремля, який планував швидку та вирішальну перемога.

На запитання Таппера, чи буде Україна переможцем у конфлікті, Зеленський відповів: «Так, звичайно, і буде».

Великі втрати України серед мирного населення

Водночас, Україна зазнала жахливих втрат серед мирного населення по всій країні під час бойових дій. 

Зеленський сказав, що світ має бути готовим до того, що путін використає тактичну ядерну зброю, оскільки він не цінує життя українців. Зеленський розповів українською та англійською мовами про жахи, свідками яких стала його країна, і про невідкладну допомогу, яку його військові все ще потребують, щоб відбити майбутній наступ Росії на сході та півдні України.

Можливий візит Байдена і Макрона в Україну

Минулого тижня президент США Джо Байден заявив, що вбивства цивільного населення, вчинені російськими військами, є геноцидом.

“Я маю таку ж думку, як і президент Байден, – сказав Зеленський. -Подивіться, що сталося в Бучі. Зрозуміло, що це навіть не війна, це геноцид. Вони просто вбивали людей. Не солдатів, людей. Вони просто розстрілювали людей на вулицях. Люди їздили на велосипедах, їздили в автобусі чи просто йшли. На вулицях лежали трупи”.

Президент Франції Еммануель Макрон, який дипломатично спілкувався з путіним, сказав у відповідь на коментарі Байдена щодо геноциду, що він не вважає конструктивною таку риторику. Зеленський сказав, що говорив з Макроном минулого тижня і хоче, щоб він відвідав Україну, щоб на власні очі побачив звірства.

«Я думаю, що він хоче зробити якісь кроки для того, щоб Росія вступила в діалог. Я просто сказав йому, що хочу, щоб він зрозумів, що це не війна, а не що інше, як геноцид», – сказав Зеленський. «Я запросив його прийти, коли у нього буде можливість. Він прийде і побачить, і я впевнений, що він зрозуміє».

Зеленський заявив, що також хоче, щоб Байден приїхав в Україну. Минулого тижня президент США висловив припущення, що хоче поїхати, хоча, за його словами, американські офіційні особи все ще «обговорюють» питання про те, чи відвідає Україну високопоставлений чиновник США.

«Я думаю, що він буде», – сказав Зеленський про Байдена, коли його запитали, чи планується візит президента США. “Я маю на увазі його рішення, звичайно. І також, ситуація з безпекою залежить – я маю на увазі це – але я думаю, що він лідер Сполучених Штатів, і тому він повинен прийти сюди, щоб побачити”.

Відповідаючи на запитання про опубліковане минулого тижня відео, на якому українка знаходить тіло свого сина в колодязі, Зеленський сказав: «Це найжахливіше, що я бачив у своєму житті».

Говорячи про смерть, яку спричинила війна в Україні, він розгорівся емоційно, сказавши, що для мене «великий біль» бачити втрачені життя. Зеленського, який деяких членів своєї родини під час Голокосту, запитали, що він думає про те, що політики в усьому світі сказали «ніколи більше» у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, враховуючи те, що відбувається в його країні.

«Я не вірю всьому світу», — сказав він, розмовляючи англійською. 

«Ми не віримо словам. Після ескалації Росії ми не віримо своїм сусідам. Ми не віримо всьому цьому». Єдина віра в себе, у свій народ, віра в наші Збройні Сили і віра в те, що країни підтримають нас не лише своїми словами, а й діями», – продовжив Зеленський. «І все. Ніколи більше. Справді, про це всі говорять, але, як ви бачите, не всі вибираються».

Потрібна додаткова допомога

Зеленський сказав, що додаткові 800 мільйонів доларів США, які Байден схвалив минулого тижня для відправлення в Україну нових і більш досконалих озброєнь, були корисними, але все ще потрібно було більше.

“Звісно, ​​нам потрібно більше. Але я радий, що він нам зараз допомагає”, – сказав Зеленський. «Я відчуваю, що зараз ми ведемо більш чистий діалог. Це був діалог, який мав деякі повороти. І не просто розмови. Це було дуже, дуже важко, тому що не так багато країн, які нам дійсно допомогли».

Зеленський зазначив, що найважливішим фактором була швидкість, щоб отримати необхідну зброю в руки українських сил. Він відкинув деякі занепокоєння, які США та інші країни висловили щодо того, що українські солдати не навчені використовувати частину зброї, яку просить країна.

“Є люди, які пропонують рішення, але, здається, вони корисливі. Тож це точно не від нас”, – сказав Зеленський. «Ми готові використовувати будь-який тип обладнання, але його потрібно доставити дуже швидко. І ми маємо можливість навчитися користуватися новим обладнанням. Але воно має прийти швидко».

Зеленський заявив, що готовий до дипломатичного спілкування з росією, щоб спробувати припинити війну, але напади росії на українців ускладнюють це.

“Як я вже казав, яка ціна всього цього? Це люди. Багато людей, яких вбили. І хто в підсумку за все це платить? Це Україна. Тільки ми”, – сказав Зеленський. «Тому для нас це дійсно велика ціна. Якщо буде можливість говорити, ми будемо говорити. Але говорити лише під російським ультиматумом? Тоді питання про ставлення до нас, а не про те, чи буде діалог» добрий чи поганий.’ Це неможливо.”

Визнаючи, що у нього все ще є ціль на спині з Кремля, поки триває війна, Зеленського запитали, як би він хотів, щоб його пам’ятали.

«Людина, яка любила життя на повну», — відповів він. “І любив свою сім’ю і любив свою батьківщину. Однозначно не герой. Я хочу, щоб люди сприймали мене таким, яким я є. Звичайною людиною”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *