<

Світлана Юрчук: «Кастинг пройшла, взявши своєю «масою»»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:16 | 20.04.2016 / Інтерв'ю /
Перегляди
36
/ Коментарі відсутні

Вибуховий, драйвовий і водночас такий жіночний гумор команди «Коліжанки» вже давно полюбився глядачам гумористичних проектів «Розсміши коміка» та «Ліга Сміху». Двічі грали «Коліжанки» і у Володимир-Волинській лізі КВН, підкоривши місцеву публіку.

Утім, далеко не усім відомо, що колоритна учасниця цієї команди Світлана Юрчук, яку на сцені називають просто «Свєткою» – наша землячка, уродженка села Зимне, – пише Слово Правди.

Поспілкуватись з Світланою мені вдалось по «Скайпу» у перерві між її роботою у колцентрі та поїздками на ігри «Ліги Сміху». Команда «Коліжанки» другий рік поспіль бере участь у проекті і вже пройшла до другої частини однієї восьмої фіналу під керівництвом своєї наставниці – епатажної співачки Ольги Полякової.

Кастинг пройшла, взявши своєю «масою»

У «Коліжанках» Світлана Юрчук від березня 2010 року. Пройшовши кастинг, потрапила в команду, якій вже на той час був рік. Каже, що від першого складу команди «Коліжанок» нині залишилась лише їхній капітан – Олена Пазуха. Засновники жіночої команди КВН – екс-дует львівських коміків «Колєги» (останні роки хлопці працюють окремо): Роман Гапачило та Володимир Жогло. З часом у хлопців назбирався чималий багаж номерів та жартів, котрі більше пасували б дівчатам. Тому, власне, і вирішили створити жіночу команду та провели для цього кастинг, піти на який відважилась і студентка-третьокурсниця факультету журналістики Світлана.

– У першому складі «Коліжанок» усі були стрункі дівчата, модельної зовнішності. Але після року існування вирішили розбавити команду трохи іншими типажами, – пригадує Світлана. І якраз так співпало, що одна з учасниць виїжджала на постійне місце проживання за кордон, тож у команді вирішили провести ще один кастинг і взяти дівчат іншого формату. Про відбір дізналась із розсилки у соцмережі, хоча мешкала в гуртожитку по сусідству з одним із засновників «Коліжанок» Володимиром Жогло. На кастинг прийшло чимало охочих, але взяли нас з Христиною Гапонюк, хоча за типажами ми дуже схожі. Довгий час «комісія» не могла визначитись, кого ж узяти, утім все ж таки ми взяли їх своєю «масою».

Команда дипломованих журналістів

Ще у школі Світлана була активісткою та витівницею, яка, як каже вона сама, усюди «пхала свій ніс», адже, щоб не відбувалось у школі – чи це брейн-ринг, КВН, «Що?Де?Коли?» чи будь-який інший тематичний захід, дівчина завжди була серед учасників та організаторів. Участь у культурно-масовому житті школи не завадила доброму навчанню – Світлана успішно закінчила школу і вступила до ЛНУ ім.Івана Франка на факультет журналістки. Загалом у команді «Коліжанки» троє дипломованих журналістів, з яких лише Оля Клінова працює за спеціальністю.

Навчаючись на четвертому курсі, Світлана влаштувалась на роботу в «Adelina Call Center», де і нині працює менеджером з персоналу. З часом до цієї компанії прийшли працювати ще двоє «Коліжанок». Світлана каже, що їхнє керівництво досить лояльно ставиться до справи, якою займаються дівчата, тож не проти, коли вони час від часу зникають на декілька тижнів, попередньо завершивши робочі завдання.

Починаючи з 2010 року, «Коліжанки» у складі Олени Пазухи, Ольги Клінової, Світлани Юрчук, Христини Гапонюк і єдиного в команді чоловіка Назарія Думи відразу активно взялись до роботи – протягом двох років постійно грали у силі-силенній різних регіональних ліг КВН: Володимир-Волинській, Чернівецькій, Ужгородській, Тернопільській, Хмельницькій, а також грали в Умані, Дніпродзержинську, Сумах, Харкові, Львові. Після перемоги у Студентській Лізі КВН від Асоціацій КВН України команда піднялась на новий щабель розвитку і два роки поспіль брала участь у міжнародному фестивалі «КіВіН», що проходить у місті Сочі.

– Колись найбільшою мрією всіх вітчизняних команд КВН було потрапити у Вищу Українську Лігу, ігри якої транслювались в ефірі національних телеканалів. Утім, у 2013 році Ліга припинила своє існування. Але згодом виникли нові методи реалізації та можливості для того, аби «засвітитись» комікам на ТВ – «Коліжанки» почали брати участь у таких гумористичних шоу як «Бійцівський клуб» та «Розсміши коміка».

На «Лізі Сміху» усі, наче близька рідня Найдовша перерва у виступах дівочої команди тривала з кінця 2013 до початку 2015 року. На діяльність дівчат-коміків вплинули трагічні події на Майдані та початок війни на Сході.

– Коли такі події в країні, важко жартувати. Тож, коли торік ми їхали на фестиваль до Одеси, то вагались, чи варто це взагалі робити, але зрештою переконалися, що такі проекти потрібні, навіть під час війни. Адже гумористичні шоу несуть людям позитив та додають кольорових барв сірим будням. Зі своїми жартами ми йшли до хлопців у госпіталь, їздили на військовий полігон у Яворів, – зазначає Світлана. Знову на екранах «Коліжанки» з’явились минулого року завдяки першому фестивалю «Ліга Сміху» в Одесі. Нині це рейтинговий гумористичний проект від «Кварталу 95» на каналі «1+1», який став чудовою альтернативою традиційної ліги КВН. У першому сезоні «Коліжанки» пройшли до етапу гала-концерту, на якому їхня участь в проекті закінчилась, бо ніхто з суддів їх не обрав. Утім, дівчата не засмутились і взялись аналізувати свої прорахунки та вивчати «кухню» нового чемпіонату України з гумору, формат якого все ж таки відрізняється від звичного КВНу.

– Окрім головної Ліги Сміху, було створено декілька регіональних ліг. Тож ми вирішили ще раз спробувати свої сили та поїхали грати у Дніпропетровськ, де стали віце-чемпіонами першого сезону тамтешньої Ліги Сміху. І вже звідти із здобутим новим досвідом, навчившись писати жарти у новому форматі, пройшли до другого сезону «Ліги сміху» та стали підопічними Олі Полякової, – розповідає «коліжанка».

Для Світлани, як і для всіх «коліжанок», участь у «Лізі Сміху» – величезний крок уперед, який хоч дався їм непросто, втім приніс море емоцій та нових знайомств. Дівчата приїжджали в Одесу, а пізніше – до Києва на два тижні, де готувались до зйомок – репетирували, підкоректовували відредаговані тексти та номери. Фізично витримати напружений графік складно, каже Світлана, адже зйомки тривали по декілька днів від ранку до пізньої ночі, тож інколи на сон лишалось лише декілька годин. Дівчина часто порівнює досвід гри в КВН з «Лігою сміху» і відмічає, що тут атмосфера абсолютно інакша:

– Якщо на фестивалях у Сочі відчувалась різка різниця між командами, які грають у різних лігах, то в Одесі склалось таке враження, що зібрались усі твої родичі та близькі люди, з якими надзвичайно приємно спілкуватись. Минулого року під час першого фестивалю дуже запам’яталась трагічна подія, яка об’єднала усіх учасників – після загибелі Кузьми, який теж мав бути одним із тренерів «Ліги Сміху», в холі готелю, не змовляючись, зібрались  близько сотні людей і співали його пісні. І така атмосфера єднання присутня на усіх іграх Ліги. Цей проект об’єднує молодь з різних куточків України, дає їм шанс проявити себе та чогось досягнути.

Свої жарти «Коліжанки» пишуть самі, черпаючи натхнення з життя та тих ситуацій, свідками яких стають. Для прикладу, один із останніх номерів «Стиль тюленя», який підірвав глядацький зал другого сезону «Ліги Сміху», був придуманий у потязі, коли дівчата «дуркували» та вигадували власні інтерпретації нового хіта Потапа та Насті Каменських.

– В чому фішка нашої команди: навіть коли ми не грали разом у лігах, все одно тусувались разом, бо дуже здружились і просто не могли одна без одної. Тож зараз нас об’єднує більше, ніж команда – ми не лише разом граємо у КВН, відпочиваємо, а і працюємо в одній компанії. А улюблене місце відпочинку – це дача нашого капітана, де проводимо свій «щорічний фестиваль на п’ятьох», який жартома називаємо «Конопниця Open Air», – розповідає волинська «КВН-щиця».

«Треба народжувати,бо мама свариться…»

Через часті поїздки по роботі та у зв’язку з грою у гумористичних проектах Світлані Юрчук не часто вдається бувати вдома, у рідному Зимному.«Якби не постійна підтримка наших рідних – не знаю, де б ми черпали сили, щоб все встигати. Вони в нас ідеальні: чекають, вболівають, тішаться, але натякають, що «діівкам вже по 25 років». Ми їх дуже любимо, хоч і нечасто їздимо. Я стараюся не пропускати дні народження, Різдво – ну і, звісно, картоплю викопати», – ділиться дівчина і зізнається, що попри темп, не постає питання чи будуть і надалі «Коліжанки».

– Ми колись двісті разів собі казали, що завершуємо з КВНом (то було ще до Ліги Сміху), адже треба виходити заміж, народжувати дітей, бо мама свариться (всі 5 мам говорять те саме), – сміється Світлана, – Колись ми навіть зі сцени сказали: «То остання гра». Але після ковтка енергетики та віддачі від залу – ти не допускаєш навіть думки, що це може бути востаннє. Тепер я маю ще одну сім’ю, з якою разом розвивалась, раділа, сумувала, товстіла, хворіла… Я себе не пам’ятаю до того.

Таке враження, що ця «ера коліжанок» минає одним днем, здається, що всі ігри були лише вчора. Тільки от на карті України вже майже не залишилось обласних центрів, в яких ми не бували під час гастролей та виступів. Вже за два тижні стане відомо, чи пройдуть «Коліжанки» до чверть фіналу «Ліги Сміху», а поки Світлана, привідкриваючи завісу, поділилась найближчими творчими планами: незабаром «Львівські коліжанки» вирушать у тур містами Західної України, серед яких і Володимир-Волинський.

Тетяна Ізотова




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *