<

Славко Святинчук: «Легко не буде, якщо ти впав – підіймайся і йди далі»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:01 | 13.02.2017 / Інтерв'ю / /
Перегляди
58
/ коментарів 6

Славко Святинчук, або, як його називають Славко “Смайл” – людина, яка на власному прикладі життя показала, що відмовитися від шкідливих звичок, жити за правилам добра та пропагувати ці ідеї серед дітей – можливо. Він пише власні пісні, знімає відеокліпи, веде активний спосіб життя.

— З чого почалося становлення тебе як свідомої особистості з такими життєвими поглядами?

У підлітковому віці я жив за неправильними принципами. Коло моїх друзів складалося з людей, які вели нездоровий спосіб життя: палили цигарки, вживали алкоголь, а пізніше й наркотики. Приблизно у 17-18 років зрозумів, що роблю щось не так.

На першому курсі інституту почав задумуватися над тим, аби виїхати за кордон, побачити світ. У мене виникла можливість відвідати США за програмою Work and Travel. Та виявилося, що всі обіцянки організації були пустими.

Приїхавши туди, роботодавці повідомили, що я їм не потрібний. Майже всі кошти, які дав батько на прожиття, я витратив за декілька тижнів на переїзди. В решті-решт  знайшов роботу, але працював нелегально, по 17 годин на добу, жив у підвалі з пацюками.

Одного разу, прокинувшись, не міг встати з ліжка від перевтоми. У мене почала текти кров із носа, та мусив іти на роботу.

Я почав розуміти, що зайшов у глухий кут: чужа країна, нестача грошей, проблеми з документами. Та  одного разу до мене підійшов американець і подарував Біблію, не пам’ятаю, українською чи російською мовою.

Після того, як  почав читати Біблію, змінилося моє життя, з’явилися сили працювати далі. До того ж я покинув шкідливі звички. З Америки  повернувся зовсім іншою людиною.

— Як почав писати пісні?

Коли у моєму житті з’явилася Біблія, відкрився талант писати пісні. В Україні у мене був друг, який сторював музику в стилі реп. Ще коли був в Америці, він надсилав через інтернет свою музику, а я писав вірші.

А, приїхавши додому, почав записувати ці пісні у студії. Перша пісня – “Моє життя – коротка гра”, наступна – “Ти – моя надія”. Потім  закидував свою музику у соціальну мережу “Вконтакті”.

Згодом побачив, що  багато людей почали долучатися в друзі. І саме через соціальну мережу та творчість, яку дав мені Бог, розповсюджувалася, люди писали багато хороших відгуків…і поганих теж. У мене з’явилася мотивація вкладати гроші в цю справу, бо записати сьогодні пісню коштує до ста доларів.

Після Америки написав книгу “Від колиски до 24”. Але так як молодь зараз читає менше, ніж колись, записав її в МР3 форматі. Приблизно тиждень записували книгу на студії у Львові, бо складається вона з 28-ми розділів.  Це книга про моє життя – коротка біографія, підсумки.

— Як виникла ідея виступати в школах?

Приїхавши з Америки, я був щасливою людиною. Таким є й зараз. Дуже хотів донести людям ідеї здорового способу життя, християнських принципів

Так і виникла ідея ходити по навчальних закладах.  Сьома школа стала першою, яку відвідав. Я  питав дозволу у директора, чи можна з дітьми поспілкуватися 5 – 10 хвилин.

Просто заходив у клас і казав діткам: “Не вживайте алкоголь, творіть добро, шануйте батьків, ведіть здоровий спосіб життя, читайте Біблію”. Я роздавав їм книги, не закликаючи до якоїсь конфесії. Можливо, хтось, читаючи інтерв’ю, буде думати, що агітую їх у якусь організацію чи секту. Але ні, я просто закликаю людей читати Біблію.

На перших етапах ніяких дозволів виступати у школах не було, а лише щире бажання. Я робив це як волонтер, безкорисно. Деякі школи дозволяли, деякі забороняли, деякі навіть виганяли під час заходу. Та це не зупиняло, а навпаки, викликало ще більше бажання.

Після того, як пройшов перших 100 шкіл в Україні, люди почали самі запрошувати: і прості, і багаті, і православні, і католики, і протестанти.

— Скільки шкіл відвідав в цілому?

За цих вісім років я пройшов більше ніж 340 шкіл і понад 60 000 дітей.

— Є люди, які скептично ставляться до твоєї діяльності?

Більшість людей ставиться позитивно. Та є такі, що кажуть: “Для чого ти це робиш? Їх все одно всіх не зміниш”. Але, як говорять, собаки гавкають, а караван іде вперед. У таких випадках я розповідаю одну притчу.

Море викинуло на берег морських зірочок. Як відомо, вони на 70 % складаються з води. Маленький хлопчик почав збирати зірочки і кидати їх назад у море. Чоловік, який побачив це, почав з нього сміятися й казати: “Навіщо ти це робиш? Усіх все одно не врятуєш”. Хлопчик відповів : “Якщо з цієї тисячі зірочок я врятую хоча б одну, то буду і цьому радий”.

Ці зірочки –  діти. Якщо хоча б хтось із них задумається над своїм життям, я буду і цьому радий. А таких свідчень, навіть у соціальних мережах, є близько 300.

— Які проблеми сучасних підлітків?

Стандартні проблеми – алкоголізм, наркоманія, тютюнопаління. Чув, що зараз з’явилась комп’ютерна гра, після якої діти роблять самогубство. Комп’ютерні ігри дітей зомбують, замикають у собі, вбивають у них мрію, ціль, надію.

— Де знаходиш сили на постійні поїздки?

Колись думав, що мої сили невичерпні, що можу провести сто заходів за місяць без ніяких проблем. Був час, коли кожного дня впродовж місяця проводив по 5-7 заходів. Та потім, як наслідок, така перевтома, що вночі здавалося, ніби діти бігають перед очима. На кожну справу, навіть якщо вона добра, потрібна мудрість. Має бути баланс.

Зараз стараюсь їздити один або два рази в місяць. Потім приїжджаю додому, відпочиваю та працюю на роботі, яка приносить кошти.

— Як проводиш вільний час?

У мене є хобі – футбол та плавання.

— У житті не завжди все позитивно. Як боротися з відчаєм?

Особисто у мене відчай приходить тоді, коли не можу дійти до поставленої цілі. Декілька років разом  із дружиною плануємо дисциплінувати себе у таких дуже простеньких сферах – навчитися лягати спати о 21:00 і вставати о 05:00 ранку. Відчай приходить саме тоді, коли лягаю в 01:00.

А якщо серйозно, потрібно боротися, бо життя – це боротьба. Легко не буде, якщо ти впав – підіймайся і йди далі. Головне, щоб цей відчай не затягнувся. Завжди будуть злети і падіння, не варто здаватися. Не помиляється той, хто нічого не робить, немає проблем в того, хто лежить у гробі.

— Що можеш побажати нашим читачам?

Не буду говорити банальностей, але пам’ятайте, що життя – подарунок від Бога, а те, як його проживете – ваш подарунок Богу. Тому проживіть своє життя достойно.

Інтернет-видання “БУГ”




коментарів: 6
  1. Не впадати у відчай, не розчаровуватися і не зневірюватися. Що від того зміниться? Славити Бога можна у будь-якій релігійній конфесії. Боротися – це ти правильно написав!

    • А чого це Ви йому “тикаєте”? Може треба трохи Вам культури мати та виховання

  2. Славко молодець,все що він робить це дуже важливо, діти потребують того на кого можна рівнятися, хороший приклад це рідкість і шанс для діток вибрати не легку але правельну дорогу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *