<

«Щоб читати більше: читайте одночасно різні жанри», – порада від книжкової блогерки Катерини Ільчук з Володимира

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:10 | 20.08.2021 / Інтерв'ю / , , /
Перегляди
481
/ Коментарі відсутні

Катерина Ільчук – книжкова блогерка, SMM-спеціалістка та колекціонерка капелюхів, яка за рік прочитує близько сотні книжок та ділиться своїми враженнями від них в інстаграмі та фейсбуці.

Окрім блогінгу та роботи, Катя виховує трьохрічного сина Артура. Дівчина розповіла журналістам БУГу, яку літературу зараз найбільш читають та про свій тайм-менеджмент.

— Що тебе наштовхнуло на діяльність книжкового блогера?

Читати я любила завжди. Якось так трапляється, що прочитані книги хочеться обговорити з однодумцями, а в компанії моїх друзів їх майже не було. Згодом я натрапила на читацький марафон і почала публікувати власні відгуки про книги на своїй сторінці в фейсбуці. Проте пошук за хештегами тоді ще не працював і спільноти з іншими книголюбами я знайти не могла. На порятунок прийшов інстаграм.

Я була здивована, що читацька аудиторія насправді настільки активна. Спочатку я хапалася за всі можливі читацькі угрупування – це допомогло влитися в цю сферу.

Окрім відгуків на своїй сторінці, я писала статті про книги для одного книжкового інтернет-магазину.

— Скільки часу ти в блогінгу?

З 2018-го року, десь з середини своєї вагітності. З’явилося більше вільного часу не лише на відгуки, але й на фотографії до них.

Колеги жартують з мене, що я завжди тягаю з собою три-чотири книжки: одну, яку читаю зараз, і дві, які треба сфотографувати для майбутнього відгуку і до недавно прочитаної книги.

— Підраховуєш, скільки читаєш за місяць?

Раніше за рік я читала 100 книг. Зараз менше, в місяць, якщо не по роботі, а тільки для себе, книги три-чотири. Декілька років тому я слухала також аудіокнижки, зараз на це фізично не вистачає сил, тому менше.

— Що порадиш тим, хто хоче встигати більше читати?

Я завжди читаю паралельно багато книжок. Це такий мій лайфхак, щоб читати більше: міксувати різні жанри і тематики. В ідеалі читати так 2-4 книжки, але у мене завжди ще більше. Якщо серйозний нон-фікшн я прочитаю за день 5-10 сторінок, то легко перемикаюся на художню історію. Так за тиждень можна прочитати 2 книжки.

Ще важливо, щоб читання стало звичкою. Наприклад, щоранку перед роботою читати 10-30 сторінок. Хоча б трішки, але регулярно. Наприклад, якщо читати щодня вранці 20 сторінок, то за місяць це 600 сторінок. І це дві книжки у місяць, і 24 у рік. Непогано, правда? І це лише 20 сторінок щодня.

— Чим ти займаєшся у вільний від книжок час?

У мене немає вільного часу. Я працюю, читаю і гуляю з дитиною.

— Чи впливає кількість прочитаних книг на ерудицію людини?

Читання книжок розширює словниковий запас, він своєю чергою впливає на інтелект, роблячи читача обізнанішим у багатьох сферах життя. Але, мабуть, щоб бути ерудованим – потрібно читати літературу різного змісту та спрямування.

— Чи вистачить яскравої палітурки, щоб зацікавити тебе?

По сприйнятті я візуал та естетка, тому обкладинка має для мене вагоме значення. Так, деколи я купую для себе книги, дивлячись лише на палітурку. Обкладинка іноді важливіша, чим анотація. Друге, на що я дивлюсь, це автор, важливо, щоб він був лідером думок.

— Книги яких жанрів найбільше подобаються твоїй аудиторі?

Ті, які подобаються мені. Зараз бум іде на нон-фікшн, а саме про психологію, саморозвиток та інша мотиваційна література. Якщо виділити три улюблені жанри, то це популярна психологія, книжки про виховання та сучасна українська проза.

— Яка з останніх прочитаних книг тебе найбільше вразила?

Роман «Там, де співають раки» Делії Овенс. Дуже красива історія про дорослішання, про самотність, про те, що людині потрібна споріднена душа поруч, про вплив оточення. І про любов, бо як без неї.

— Що зараз читаєш?

Читаю «Невидимі жінки» – важлива праця, в якій журналістка розповідає про нерівність між чоловіками і жінками не на основі свого досвіду, а на основі даних, статистики, цифр і сотень досліджень. Вона вийде друком наприкінці місяця, але маю можливість читати її раніше в електронному форматі (оскільки працюю у видавництві).

Також книжку «Як не збожеволіти від батьківства». Рекомендую всім батькам, в яких діти від 2-3 років і до підліткового віку. Вже знаю, що деякі розділи треба перечитати, коли син Артур буде старший.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *