<

Сергій Ковальчук: «Хотів би, щоб новий президент не робив таких помилок, як попередній»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:32 | 26.04.2019 / Інтерв'ю /
Перегляди
76
/ Коментарі відсутні

Прес-конференцію зібрав у своєму робочому кабінеті 25-го квітня почесний президент корпорації «Укр-Петроль», відомий бізнесмен і меценат Сергій Ковальчук. Головні теми, які звучали під час розмови з журналістами місцевих масмедіа – зміни в політичному житті держави, можливості розвитку економіки, а також дієві методи господарювання і ведення бізнесу.

Зі слів Сергія Ковальчука, він слідкує за політичними подіями в країні і має навіть певні прогнози щодо подальшого розвитку політичної ситуації. Він розповів, що народ, на його думку, зробив правильний вибір, адже мова іде про більше, аніж 70 відсотків довіри до нового президента. Зеленському залишається тільки виправдати надію народу і не полінуватися прислухатися до вимог простих людей.

Найперше, що потрібно було зробити ще п’ять років тому Петру Порошенку, впевнений Сергій Ковальчук – зупинити війну. Проте цього зроблено не було. Сьогодні тисячі синів України загинули через це. Маю надію, говорить Сергій Ковальчук,  що новому президенту вистачить впливу і підтримки команди, щоб завершити війну.

Пане Сергію, в країні обрали нового президента. Чи спостерігаєте ви за політичною ситуацією в країні і як думаєте, що треба зробити новому президенту, що змінити країну на краще?

Зеленський  не знає ще що таке політичне життя, але я думаю, що він багато чому навчиться. Мусить. У Володимира Зеленського вік Макрона. Якраз такий, що треба вчитися. Що він прийняв в спадщину? Звичайно, це не Франція. Не знаю з чого він має починати. Не буду говорити про гострі кути Порошенка,  але скажу, що люди в країні збідніли. У нас люди не можуть заплатити своїми пенсіями і зарплатами навіть за комуналку.  До мене приходить моя працівниця і каже: Сергій Михайлович, моя мама пропрацювала усе своє життя. У неї 2,5 тисячі пенсія. Це ще не найменша. Їй прийшла платіжка на 4300 за комунальні послуги. От скажіть, де правда.

Скажу про Томос. От є Томос. Отут в мене владика Павел сфотографований, коли мене вітає на день народження, і митрополит Володимир. Але разом з тим я сьогодні сповідався в українській церкві. От тільки що від сповіді ішов від отця Євгена. Це нормально. Я іду до Бога. Я не хочу ділити. Я іду до церкви української.

За Петра Олексійовича я сам голосував 5 років тому. На жаль, він не виправдав надій і сподівань. Він казав, що буде зупинена війна. Але цього не відбулося. Він зараз знову сказав, що зробить це, коли його оберуть знову. То значить 5 років він просто не хотів зупиняти війну?

Я був присутній, коли привезли з АТО мого колишнього охоронця, йому було 27 років. У нього лишилося 3 дітей. Таких як він це 13 тисяч.  А скільки зниклих безвісти і полонених.

Нам кажуть, що побудовано 250 заводів. Я об’їздив всю Україну, але не побачив 250 заводів. Я побачив розвалені заводи. Я не побачив нічого хорошого, що за 5 років зроблено. Долар обіцяли буле по 8, а зараз він по 28. В нас в країні не працює ВВП на економіку, експорт зменшився. З нас витягнули всі ті гроші.

У нас є новий молодий президент. Я хотів би, щоб він не робив таких помилок, які робив попередній. Не треба нас кормити марними обіцянками.  Є один аспект ,який більший як війна. Це корупція. Ми через неї розпадаємося зсередини.  

Ви почали говорити про корупцію. Ні для кого не секрет, що вона поширена в Україні. Як її побороти? Чи вважаєте, що з приходом Зеленського щось зміниться в економіці країни на краще?

Корупція скрізь. Навіть у НАБУ. Тільки там набагато більші цифри. Зеленському буде важко. Він затиснутий з усіх боків. Його команда мусить кудись вивести нас. Я повинен сказати велике дякую людям, які проголосували за Зеленського. Я надіюся, що він вивчить всі помилки попередника і винесе з того урок.

Він сам сказав, що прийде тільки на один термін, щоб зламати систему. Дай Боже, щоб йому це вдалося і  ми нарешті зайнялися економікою нашої держави.

В мене сьогодні 15 тисяч гектарів землі і ніхто в мене не питає, чи я щось на ній сіятиму. Яка це економіка? Нікому не цікаво. Можливо, країні потрібно було б спрямувати мою роботу на цій землі в інше русло, запропонувати щось інше посіяти. Але цим ніхто не займається.

Я рахую, що новому президенту потрібно більше прислухатися до українського народу. Він повинен поставити собі завдання повернути на Україну усіх, хто зараз виїхав з неї на заробітки за кордон. Це мільйони людей, які могли б працювати на користь держави. Ми навчаємо дитину, а вона виїжджає за кордон. У нас лишаються лише пенсіонери. Ми будемо надіятися, що новий президент виправдає ці надії.

Як правильно господарювати сьогодні в країні і чи складно розвивати свій бізнес в нинішніх умовах? Як на вашу думку можна підняти економіку держави?

Для того, щоб підняти економіку, треба щоб до нас зайшов інвестор. Розкажіть, хто до нас прийде, якщо рівень корупції дуже високий? Правильно, ніхто. У нас є потужності, на яких інвестори могли б заробити ті гроші, але немає правової бази, завдяки якій інвестори були би впевнені, що їхні кошти будуть і далі їхніми.

Треба думати як завести інвестора в країну. Якщо до нас не прийдуть інвестиції, то ніякий валютний фонд не допоможе.

Я не проти продажу землі. Але для того, щоб її продавати, треба щоб був ринок землі  і реєстри повні. А то надурять наших людей.

Сьогодні господарюємо. На зламі 18-19 року дозаключили договори на землю, докупляємо заправки, збільшуємо поголів’я свиней. Господарювати сьогодні не важко, а екстраважко. У Європі, коли ведеш бізнес, то все плануєш і все виходить. А у нас, якщо сплануєш, то так ніколи не буде.  Все робиться в хаосі. Бізнес хаотично будувати не можна.

Я 14 млн заплатив за газ і змушений був зупинити завод (ред. Іваничівський цукровий).  Газу дали на 5 мільйонів, а далі не додали. Сказали, що ціна зросла. Ми звернулися в Генпрокуратуру. Розбираються зараз. Дуже важко в Україні вести бізнес.

Я змушений був розвозити цукровий буряк по трьох заводах, хоча міг би переробити його на своєму.

Сергію Михайловичу, а яка подальша доля Іваничівського цукрового заводу?

Ми його реконструюємо. Переводимо на іншу систему опалення, тобто на тверде. Там є 4 котла. На 14 травня ми назначили запуск одного котла, щоб ми побачити до чого дійшли, бо будемо робити і інші. Якщо нам вдасться запустити його до  20 вересня, значить будемо працювати. Якщо ні, то ми повністю далі будемо продовжувати реконструкцію цього заводу. Якщо я знаю, що у мене лежить 15 тисяч тонн вугілля, то мені його вистачить на сезон. З газом жартувати не можна. Там сидять і думають, як один другого надурити. З 42 заводів (ред. цукрових) у цьому році не запуститься 12. Мій під знаком питання.

А де ще господарюєте, окрім землі та цукрового заводу? Як ідуть справи?

Бізнесу в одному напрямку не буває. У нас є всі галузі: сільське господарство, виробництво кормів, м’ясна промисловість. Але пріоритети – це нафтова компанія.

Чи бачите ви перспективи економічного росту нашого регіону і міста Володимира-Волинського зокрема?

Нашому регіону напевно, краще, розвиватися в аграрній сфері. Багато родючих земель, які сьогодні, на жаль, буває, не використовують.  Заїдьте в Німеччину. Там земля не така хороша як в нас, але врожаї вищі. Адже це заслуга науки. До всього треба підходити з розумом.

Парламентські вибори вже близько. Чи не плануєте балотуватися до Верховної Ради?

Пропоную після Великодня знову скликати прес-конференцію. Кинемо карту (посміхається). Як карта ляже. Якщо вам сьогодні все розкажу, то більше до мене не прийдете.

Чи часто до вас звертаються люди з проханням допомогти?

Часто. Ми стараємося, по мірі можливості, допомогти. Найбільше звертаються і ми допомагаємо, коли виникають проблеми зі здоров’ям. За безкоштовну медицину в Україні, справа в тому, що треба платити. Ось, наприклад, мій сусід все життя працював. Його жінка також. Так сталося, що він потрапив у лікарню і треба було робити операцію. Потрібно було більше 40 тисяч. А вони не мають таких грошей. Тому  допомагаю. Вдумайтеся: людина, яка все життя працювала, не має грошей на операцію. Треба щось змінити в державі. Це неправильний підхід до медицини.

Користуючись нагодою, оскільки зустрічаємося напередодні Великодня, хочу привітати володимирчан та всіх українців з прийдешнім святом. Дякую за те, що пішли на вибори і обрали президента. Я хочу привітати Володимира Зеленського, адже наш народ дав йому дуже великий кредит довіри. І він несе велику відповідальність перед цим народом. Бажаю, щоб він виправдав надії українців.

Нехай  на Великдень абсолютно до всіх домівок прийде свято, благодатний вогонь принесе благо, щоб ми не знали що таке біда, щоб завершилася війна. Бажаю, щоб  у нас була міцна одна єдина держава Україна. Щоби був у неї і Донецьк, і Луганськ, і все втрачене, щоб повернулося.