<

Роман Марчук: “Якщо заходити в міськраду, то так, щоб з нас там не сміялися”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:15 | 27.08.2015 / Інтерв'ю / /
Перегляди
14
/ коментарі 3

Після того, як у Нововолинську стало відомо про відмову місцевого осередку політичної партії “Самопоміч”  брати участь у виборах, аналізувати такий вчинок бралися не лише політики, а й журналісти. Найперше, стали оцінювати діяльність колишнього керівника партії Романа Марчука. Сьогодні він поділився власними думками з цього приводу із журналістами “БУГу”.

Скажіть будь ласка, скільки часу ви вже очолюєте нововолинський осередок партії “Самопоміч”?

Ми вже більше року займаємось “Самопоміччю”, просто раніше не було такого поняття як ініціативні групи. Їх ввели буквально з нового року. Мені і Євгену Недищуку в лютому місяці зареєстрували ініціативні групи. Борису Бабійчуку пізніше. Нас мали зареєструвати як громадську організацію, але вийшло так, що зареєстрували одразу як політичну партію. Я став головою міського осередку, керуючим справами – Євген Синяков, контролером – Тамара Нич.

Зараз лише ліниві в місті не говорять про те, що ви не впустили партію на вибори. Як саме постановили це зробити, організовували збори?

Збори кого? Кажуть, я не з всіма говорив. Але з ким говорити? Партія зареєстрована на трьох людей. Звичайно, в форматі своєї ініціативної групи ми зі всіма зідзвонилися, прийняли спільне рішення не йти на вибори. Борис Бабійчук каже, що він мене не розуміє. Я не знаю, як йому ще пояснювати. Я робив це з десять разів, напевно. Чому ми не йдемо на вибори? Тому що декларувалося одне, по факту є зовсім інше. Олег Лаврик, заступник голови фракції, на з’їзді в Києві, на якому ми були присутні, сказав, що на вибори від “Самопомочі” не підуть люди, які долучились до партії за три місяці до проведення виборів, йдуть тільки ті, які розвивали організацію. Багато говорилося про те, що “Самопоміч” планує прийти до влади в 2020 році, а всі проміжні вибори – це показники результату діяльності партії. В принципі, ми в це повірили і побачили, що ситуація в нас така: серед тих людей, які працювали від початку, не всі змогли поїхати на співбесіду в Луцьк, не всі пройшли ці співбесіди, в результаті, нас залишилось лише кілька чоловік.

То які ж найвагоміші причини такого рішення?

Основна причина – недостатньо сформована команда. Далі – незрозуміло як формуються списки. Тобто голова міського осередку не має впливу на списки, які формуються для виборів. Він делегує людей на співбесіди. Там є маса критеріїв за якими не можна стати членом партії: начальник – підлеглий, колишні члени комуністичної партії, “Партії Регіонів” тощо.  Але люди з такими критеріями все одно попадали у списки. Їх є два, жовтий і зелений, останній я не можу відкорегувати. Вони формуються в Києві, в центральному офісі, затверджуються начебто в області. Як люди попадають в ці списки, мені не зрозуміло.

І все ж, головна причина такого кроку – відсутність досвідчених людей. Але ж у вас є багато ініціативних груп?

Буквально тиждень тому нам повідомили, що у нас є три з половиною ініціативні групи, а на сьогодні їх є 5. Коли створювалась група Бабійчука, ми пропонували йому об’єднатися, працювати спільно. Він тоді сказав, що не буде займатися політикою, що для нього це не цікаво. Потім свою думку змінив, я не розумію чому.

Невже з цих людей не можна вибрати достойних?

Якщо заходити в міськраду, треба мати команду. Нема команди, є люди, яких я взагалі бачу вперше в житті. Я не кажу, що ці люди погані, але немає ніякого плану спільних дій. Немає взаємної довіри. Майбутні вибори мають бути через два роки після проведення адмінреформи. Ми вирішили цей час присвятити роботі з тими людьми, які дуже сильно хочуть бути депутатами, і тоді буде обрана команда. Таке рішення прийняли для того, щоб не зробити фальстарт, не скомпроментувати політичну силу. Бо якщо брати людей за оголошенням в газеті, наприклад, який може бути результат? Про свою позицію ми повідомляли і в Києві, там не заперечували і пропонували скасувати реєстрацію. Але в обласному осередку відреагували зовсім інакше.

Ви підконтрольні обласному осередку?

Нам говорили, що кожен підрозділ буде автономний. Зараз чомусь з’явилися обласні осередки. Минулого четверга ввечері зібрався обласний виконком, взяли чотири людини в партію. В п’ятницю приїхала керівник Юлія Вусенко з обласного осередку і попросила зустрічі. У нас день був розпланований, ми зустрілися приблизно о шістнадцятій. Вона повідомила, що через  20 хвилин буде проведена конференція. В статуті написано, що конференція – це найвищий керівний орган місцевого осередку і для того, щоб його скликати, потрібно повідомити всіх членів місцевого осередку не пізніше, ніж за 7 днів. Ми хотіли, щоб все було прозоро. Зрозуміло, що в такі часові рамки ми не змогли скликати пресу, тим більше, що в кожного була своя робота – я планував зустрітися з Юлією Вусенко буквально на 5 хвилин. На цій ось конференції переобрали голову осередку, тобто почали свій похід в міськраду з порушення статуту. Зробили втрату свідоцтва про реєстрацію, тобто переєстрували осередок. Для мене такі дії є дивними, наприклад. Я не розумію, як далі можна працювати в форматі громадської організації, якщо одні люди будуть робити громадську роботу, інші ставати депутатами.

Ви залишились в партії?

Я залишився членом партії. Але не знаю, як далі працювати. Буду намагатися зв’язатися з керівництвом “Самопомочі”.

Вважаєте, у людей з ініціативних груп при вступі в партію є якісь власні амбіції?

У мене склалося враження, що люди дуже хочуть бути депутатами. Я впевнений, що вони не знають Маніфесту партії. Коли ми проводили якісь заходи, людей завжди не вистачало. Коли зараз проводять ці зустрічі й з’їзди – народу повний зал людей. Чому не використати цю можливість й попрацювати в форматі громадської організації?

Без образ, але сьогодні ходять чутки, ніби Роман Марчук купився і саботує роботу партії.

Я можу сказати, що ніяких домовленостей ні з ким у мене не було. Ми зробили роботу, звичайно, що ми б хотіли піти на вибори. Але, якщо вже заходити в міськраду, то так, щоб з нас там не сміялися. Я не впускаю людей на вибори? Тоді запитайте, яких людей я не впускаю. Якщо вони надіялися, що вибрали плацдарм для походу в міськраду, і якщо це буде “Самопоміч”, я не розумію, чому я їх саботую.

Спілкувалася Юлія Ховайло, інтернет-видання “БУГ”




коментарів: 3
  1. не вірю своїм очам!!!!!невже є такі адекватні люди, що готові не пертись за всяку ціну до влади, а ще два роки просто попрацювати, сформувати команду?????? Оце респект. Якби в усіх містах так. А то палець об палець за все життя не вдарить, зброду навколо себе назбирає – і вже хоче всією громадою керувати. Хлопче,я тебе не знаю, але якби жив у Нововолинську, через два роки за тебе б проголосував!

  2. Тепер понятно що то партія корупціонерів, контрабандистів і бандитів! Ганьба садовому і всім хто там є!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Із Нововолинської міськради і нинішніх депутатів треба сміятися, а не з вас.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *