<

«Робимо все можливе для Іванич, наскільки дозволяють фінанси», – начальник комунального підприємства Петро Крась

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:35 | 4.03.2017 / Інтерв'ю /
Перегляди
2
/ коментарі 2

Петро Леонтійович Крась прийняв під своє керівництво комунальне підприємство селища Іваничі трохи більше двох років. Про роботу, проблеми, плани розмовляємо з ним.

— Петре Леонтійовичу, скільки працівників під вашим керівництвом і як плануєте роботу?

Всього працює у нас 50 чоловік, 8-адмінперсоналу. Решта- галузь з благоустрою, домоуправління, водопостачання і водовідведення.

В кінці робочого дня підсумовуємо зроблене, робимо намітки на завтрашній день. Кожного ранку ще до восьмої години така собі оперативна нарада з уточнення наміченого вчора і внесення змін, бо можуть виникнути якісь аварійні ситуації. Тому доводиться на це реагувати, щось змінювати.

— У ці весняні дні які основні роботи плануєте?

У ці дні працівники з галузі благоустрою задіяні на чистці дерев у селищі. Була створена комісія по виявленню аварійно-небезпечних дерев. Залучили до цього еколога. Зрізуємо старі верби, тополі, дерева, що повсихали. Стовбури та товсті гілки ідуть на опалення нашого адмінприміщення, частину віддаємо своїм працівникам в якості премії, у яких вдома твердопаливні котли. Маємо газового котла, але ним не користуємось, рахуємо свої гроші. Дрібні гілки на місці подрібнюємо на щепу і продаємо ТзОВ “Аванті Девелопмент”, котельні, яка опалює адміністративні приміщення у селищі. Почистили трохи парк від сухих дерев. Є ще дерева, що повсихали. Але почекаємо поки зазеленіє, щоб переконатися в тому, що дерево сухе, аби люди не дорікали, що зрізуємо живі дерева.

— Зійшов сніг і буде багато прибирання. Людей у вас не так багато. Як справляєтесь?

Співпрацюємо з Центром зайнятості. Просимо, щоб дали нам людей, які стоять на обліку, на громадські роботи. Також працюють у нас жителі селища, які згідно постанови суду отримали виправні роботи у вигляді громадських. Цими днями з Центру зайнятості направили п’ять чоловік на три тижні. Підчищаємо дороги, тротуари, наводимо порядок у селищі.

— Як вирішуєте питання із водопостачанням?

Тут проблем вистачає. Труби поржавіли. Заміняємо на поліетиленові. Багато зробили, щоб ліквідувати пориви, продовжуємо далі прокладати вуличні водопроводи. Адже у нас як воду проводили: сусід від сусіда. І на цих водопроводах побудували хто гараж, хто ще щось. Це створює великі проблеми для комунальників, адже люди не завжди погоджуються впустити на свою територію, щоб ліквідувати проблему. Тому життя заставляє впорядкувати всю систему водопостачання. А ще, щоб навести порядок з обліку води.

— Що скажете про тарифи на воду?  Люди нарікають, що в Іваничах вони високі.

Тарифи на воду ніхто не придумує, вони розраховуються, виходячи із затрат. Далі проходять погодження в антимонопольному комітеті, з подальшим затвердженням виконавчим комітетом селищної ради.

— Як взагалі із сплатою користувачів за воду: маєте боржників?

Загалом люди з розумінням ставляться до сплати за користування водою. Але й є боржники. Застосовуємо різні заходи впливу: пояснюємо, попереджаємо, укладаємо договори з реструктуризації боргу, подаємо в суд.

— А як із якістю води?

В Іваничах вода добра. Слідкуємо за водонапірними баштами. Санітарна служба регулярно відбирає проби води. Якщо є відхилення, проводимо хлорування.

— Чи вдалося до кінця вирішити питання вивозу сміття. Чи вистачає для цього транспорту?

70 % населення у селищі уклали договори на вивезення сміття. Маємо одного сміттєвоза, який збирає сміття з контейнерів і одна машина у нас задіяна на вивезенні сміття з приватного сектора. Зробили своїми силами 10 контейнерів на збирання пластикових пляшок. В планах є поставити роздільні контейнери на папір і скло. Наша Іваничівська селищна рада йде до об’єднання. Комунальному господарству потрібно буде нарощувати свої потужності. Адже в селах Мишівської і Соснинської сільської ради є проблеми із вивозом сміття. Нам би ще один сміттєвіз був би дуже потрібний.

Селищний голова Федір Войтюк звертався до народного депутата України Ігоря Гузя у сприянні придбання такої машини за кошти державного бюджету. Чекаємо.

— Щодо іншої техніки. У вас її самим не вистачає. А коли об’єднаєтесь, як плануєте вирішувати проблеми?

Маємо у своєму господарстві старенького екскаватора. У цьому році плануємо придбати ще одного. Бо розуміємо, що потрібно буде надавати послуги і по вуличних водопроводах, які свого часу збудували колгоспи і по розчищенню доріг від снігу взимку і грейдеруванню влітку. Придбали автомобіль ГАЗ-53. Не новий, але робочий. Добре нас виручає Т-25, якого ми купили за кошти селищної ради для прочищення доріг і тротуарів від снігу та прибиранню по всьому селищу, починаючи від вулиці Луцької, закінчуючи вулицями Тарасівка, Цегельна.

— Що із водовідведенням?

Роботи вистачає. Особливо потерпають жителі цукровиків, де каналізація приватного сектора зав’язана на каналізації цукрового заводу. І тут періодично відбуваються пориви і нечистоти заливають вулицю. Щоб вирішити цю проблему, зробили проект підземних полів фільтрації, щоб не залежати від каналізаційних мереж цукрового заводу.

— Як заробляєте гроші?

Ми є госрозрахункова організація. Лише галузь з благоустрою фінансується із селищного бюджету. На все інше заробляємо гроші самі. Хочу сказати, що селищна рада та депутати селищної ради з розумінням ставляться до проблем комунального господарства, виділяють кошти на будівництво та ремонти вуличних водопроводів та мереж вуличного освітлення. Минулого року поклали тротуарну плитку у селищі на двох відрізках та виклали тротуарною плиткою доріжку на кладовищі.

— А як ідуть справи із створенням ОСББ?

Половина багатоповерхівок уже створили ОСББ, інша половина ніяк не організується. Ведемо роботу в цьому напрямку, проводимо збори, пояснюємо, переконуємо. Наводимо приклади переваг. І вони у нашому селищі є. Ті, хто створив ОСББ задоволені тим, що зробили.

— І ще таке болюче питання: бездомні собаки.

Є у Луцьку комунальне підприємство “Ласка”. Уклали з нею договір на вилов собак. Чекаємо черги. Хочу сказати, що вилов однієї собаки селищному бюджету обійдеться 890 гривень. Комунальне підприємство не займається виловом чи отруєнням бродячих собак, як про це доводиться чути від окремих жителів селища.

— Які плани на майбутнє?

Планів багато. Це і дороги, і  вуличне освітлення. Знову ж продовжимо прокладати вуличні водопроводи. Наводимо порядок. Робимо все можливе для селища, наскільки дозволяють фінанси.

— Що хотіли б побажати жителям селища?

Щоб вони були дружнішими у наведенні порядку на своїх прибудинкових територіях. І ще, щоб поважали працю комунальників. Коли чисто і охайно у селищі, в якому живемо, приємно і нам, і гостям.




коментарів: 2
  1. Проблема водовідведення існує не тільки на цукровому! На вул спортивній по кілька разів на рік прориває труба яка під тиском викачує на відстійники всяке лайно!! Та і самі жителі вулиць таких як спортивна, банківська, перемоги, лесі українки, провулка тихого, вул івана франка, не мають водовідведення взагалі…. і ніхто не запитує чи хотіли б вони скинутись щоб провести труби водовідведення! А я впевнений що хотіли б!

  2. зверніть увагу на фото які зроблені на території ВЖКХ яка будівля і як смітник стоїть то в Іваничах скрізь так.вони в себе на території порядку зробити не можуть.ХА-ХА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *