<

Райнер Зайбольд: “Старшому поколінню це не поясниш – мер вийшов з гітарою посеред міста співати пісень та збирати гроші”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:40 | 24.05.2016 / Інтерв'ю / , , , /
Перегляди
3
/ коментарі 2

Спілкування з бургомістром містечка Ерцгаузен, що в Німеччині, дещо ламає традиційне уявлення про чиновника – пан Райнер Зайбольд грає на гітарі на благодійних концертах, полюбляє футбол та теніс, сам веде свій акаунт у Фейсбуці. Позапартійний мер, який прибув з робочим візитом у Іваничі, охоче поділився з журналістами “БУГу” розповіддю про політичну ситуацію у його країні, а також розповів про робочі моменти та особисте життя.

Що саме привело вас на Україну?

Я вже другий раз тут. Ознайомився з роботою благодійної організації “Незабудка”, яка є дочірньою організацією німецької “Vergiess-mein-nicht”, а також з роботою, що стосується збору пожертв та речей для “Незабудки”. Адже двічі на рік ми проводимо акцію для збору гуманітарної допомоги іваничівським дітям. І ці всі акції, які об’єднує благодійна організація, дали великий поштовх для того, щоб розвивати співпрацю та просувати її. Звичайно, наступна моя мета – закріпити цю роботу. Тому відбулася зустріч з селищним головою Іванич Федором Войтюком, на якій ми ще раз говорили про підписання договору про співпрацю між містечком Ерцгаузен та Іваничами.

Іваничівський районний благодійний фонд “Незабудка” тісно співпрацює з благодійною організацією “Vergiess-mein-nicht” («Фергіс-майн-ніхт») – допомога дітям та молоді” (президент Маркус Бурлангер). Саме ця організація  допомогла збудувати соціальний будинок для дітей та молоді у смт. Іваничі. Меценати роками  підтримують малозабезпечених діток, також сприяють коштами для їх лікування тощо.

13260256_1052840598127977_4140287359030262093_n-2-768x512

Не було страшно їхати в Україну під час проведення антитерористичної операції?

Багато людей справді налякані ситуацією в Україні. Це, звісно, попередні судження, адже ми всі усвідомлюємо, що небезпечно не в західній, а в східній її частині, тому страшно не було. Ми також свідомі, що мусимо проводити певну роз’яснювальну кампанію вдома, пояснювати людям, що не у всій Україні хаос.

Розкажіть про себе й містечко, в якому живете та працюєте.

Мене звати Райнер Зайбольд, мені 47 років. З 1-го січня 2013-го року я є бургомістром міста Ерцгаузен. Мер міста в Німеччині, як і Україні, обирається народом. Я не залежний від жодної партії, мене вибрали як жителя Ерцгаузен, як простого мешканця. Це приклад того, що люди в Німеччині в деякій мірі є розчарованими у великих партіях. На цих виборах я отримав 82% голосів виборців.

11079615_835034196563288_8783970793840837236_n

У містечку мешкає приблизно 8 тисяч населення і розташоване воно біля Франкфурту-на-Майні. З економічної точки зору це один з найпотужніших регіонів в Німеччині та Європі. У нас вигідне стратегічне положення, адже Франкфурт-на-Майні – це великий фінансовий центр. Неподалік знаходиться місцевий аеропорт і це дає можливість жителям нашого містечка працевлаштуватися. У нас існує пряме сполучення з Франкфуртом-на-Майні, люди можуть за 15 хвилин потягом дістатися до центру міста. І це наша перевага.

Чи в німецькому місті мер може лишатися на 5, 6, 7 каденцій?

У Німеччині немає вікових обмежень при призначенні на посаду бургомістра. Якщо ти успішний мер, тебе можуть обирати і 5 разів підряд. Кожних 6 років у нас є перевибори. Моя особиста думка щодо цього питання є відносною, адже чим довше ти є мером, тим повільніше підходиш до певних питань і робиш це вже не з таким ентузіазмом. Чим більше часу людина працює над одними і тими ж питаннями, тим “сліпішою” вона стає. Тобто потрібно все ж давати дорогу молодим людям.

Я особисто в 70 років 100% бургомістром вже не буду (сміється).

Чи актуальне в Німеччині поняття “фальсифікація виборів”?

Ні, в нас це настільки строго перевіряється, що не може бути мови про жодні фальсифікації. Вибори проходять відкрито, на кожній виборчій дільниці присутні представники всіх партій, котрі спостерігають за виборчим процесом.

70 років у нашому містечку правила партія СПД, тобто всі ці роки бургомістром міста був представник саме від цієї політичної сили. І якби справді стало відомо про випадки корупції, він ніколи би не мав шансу виграти вибори. У нашому регіоні ця партія має в парламенті абсолютну більшість.

Ерцгаузен — громада в Німеччині, підпорядковується адміністративному округу Дармштадт та входить до складу району Дармштадт-Дібург. Площа — 7,4 км2. Населення становить 7735 осіб.

На що ставите ставку, щоб розвивати громаду?

Є різні проекти, над якими ми працюємо для того, щоб наша громада розвивалася швидко та ефективно. В першу чергу, це питання швидкісного інтернету, доріг, сполучення, інфраструктури, також питання соціального характеру, наприклад, поєднання професії та сім’ї. Допомагаємо жінкам, які мають дітей, бути успішними в їхній роботі, для того, щоб жодна з них не залишилася без уваги. Всі сім’ї в Ерцгаузен мають право отримати догляд за дітками від виповнення ними однорічного віку у разі, якщо жінка іде на роботу. З міського бюджету виділяють субвенцію сім’ї, яка доглядає за дітками.

Є таке поняття як “денна мама”- це людина, що пропонує послуги няні і до неї ведуть діток інші мами, які впевнені, що цей догляд є якісним. Забезпечується кількість місць в ясельній групі для того, щоб всі дітки, мами яких мають бажання працювати, були доглянуті.

Дуже велике місце у нашій роботі займають соціальні питання. Важливий момент, що турбує наше населення – це піклування про біженців, які приїхали в Ерцгаузен. Кожна громада в Німеччині зобов’язана прийняти певну кількість людей, які в силу певних причин були змушені покинути терени своєї держави. До літа цього року ми повинні взяти до себе 200 біженців. У нас це питання добре вивчене, маємо велику спілку волонтерів, які нам допомагають. Піклуємося про людей, котрі втікають від скрутної ситуації та війни, недостатку тих факторів, які потрібні для нормального життя.

Серед нашого населення панує велике занепокоєння, жителі бояться приймати іноземців. В Парижі, ви знаєте, відбулися події минулого року, які дійсно лякають мешканців міста і вони задають запитання: а хто ж до нас їде?  Під час святкування Різдвяних свят в Кельні теж відбулися неприємні події, це і напади на жінок сексуального характеру, тому це все лякає громадян. Разом з тим, ми спостерігаємо збільшення радикальних, правих, націоналістичних партій та рухів, які в цей момент використовують ситуацію. У березні в нас відбулися вибори місцевих рад і в даний момент представники цих партій підтримують думку, що всі кордони мусять бути закриті, тобто Німеччина має бути тільки для німців. У нашому районі вони отримали 15% голосів. Ці політики справді працюють на страх жителів, лякають людей. Якщо котрийсь з біженців зробив якусь неправильну дію, вони це виносять як ознаку цілого населення цієї нації. Моє завдання, звичайно, врегулювати дане питання і працювати на позитивних прикладах, адже це розумні і талановиті люди, які втікають від скрутних ситуацій в житті. Переважна більшість їх з Сирії, Іраку, є маленькі групи з Афганістану та Пакистану, Африки.

В Ерцгаузен існує багато громадських об’єднань, члени яких допомагають вирішувати соціальні питання і працюють як волонтери, тобто безкоштовно. Місто також виділяє певні кошти для забезпечення різних програм. Хотів би виділити і спортивне об’єднання в місті, яке нараховує 2 тисячі людей, тобто кожен четвертий ерцгаузинець є членом цієї організації. Об’єднання налічує 18 підрозділів, які включають в себе різні види спорту. Завдяки цій громадській організації ми змогли спорудити великий спортивний зал, завдяки чому тепер можемо працювати над різними проектами.

IMG_0833Райнер Зайбольд у складі делегації з Німеччини, що прибула у Іваничівську районну благодійну організацію “Незабудка”.

У 2014 році учні школи-гімназії з Іванич мали можливість побувати з візитом на інтернаціональному зліті дітей, в якому приймали участь 6 країн. Тепер маємо чудовий великий зал, який допомагає проводити різні акції та зустрічі, концерти. Він коштував громаді три мільйони євро, але це інвестиція у майбутнє нашого містечка.

З точки зору розвитку туризму, ми не є настільки привабливими. Проте в нашому місті є 2 готелі, де ночують люди, які приїжджають у Франкфурт-на-Майні на різноманітні виставки, наприклад, на найбільшу виставку автомобільної індустрії.

Дозвольте поцікавитися, а самі ви займається спортом?

Граю у футбол, настільний теніс та бігаю по можливості. Хоч, звісно, на це маю не настільки багато часу, як би хотілося.

Ви є користувачем соціальних мереж? Спілкуєтеся з жителями Ерцгаузен через Інтернет?

Я особисто – так. Як мер міста розумію своє завдання бути завжди на зв’язку та інформувати своїх виборців. Звісно, для старшого населення дуже важливою є друкована преса, через яку постійно потрібно доносити свою думку та думки інших громадян. А до молодого покоління дорога лежить через сучасні медіа. Один раз в місяць я виділяю для прийому громадян – вони можуть прийти та поспілкуватися зі мною особисто, та раз в місяць я маю день для спілкування в чаті з громадянами.

Як проходить звичайний робочий день мера міста в Німеччині?

О восьмій годині починаю робочий день в мерії. Спочатку перевіряю пошту для того, щоб дати відповідь на листи. На початку тижня збираю всіх відповідальних за підрозділи, – комунальні, фінансові, з соціальних питань тощо. Ми розглядаємо подання, обговорюємо всі проблеми, які є нагальними і які потрібно вирішувати найближчим часом. Відбуваються зустрічі та розмови з інвесторами, що хочуть вкладати кошти в місто. Маємо певні організації, що проводять свої засідання, де мер повинен бути присутнім. Розглядаємо питання забезпечення жителів газом, водою, електроенергією, питання переробки сміття. Вечорами засідають певні комісії, де мер також бере участь. У нас зараз декілька є цікавих проектів, один з них – забезпечення футбольного поля штучним покриттям. Також плануємо разом з громадою та за підтримки мерії маленьку ігрову площадку перетворити у великий парк відпочинку. Дбаємо і про старше покоління – в цьому парку має бути обладнення, за допомогою якого старші люди можуть тренуватися. Тобто це має бути місце зустрічі для людей різних вікових груп. Всі жителі нашого містечка запрошені до участі в цьому проекті, кожен має право реалізувати свою ідею.

Чим любите займатися у вільний час?

У мене троє дітей, наймолодшій доньці 12 років і якщо є вільний час, стараюся провести його з сім’єю.

img_L2ZtLzgxOS90aHVtYm5haWxzL0VNLUJpbGQtNzIwMTEyLmpwZy4yNzY1NjUxOC5qcGc=_L2ZtLzgxOS90aHVtYm5haWxzL0VNLUJpbGQtNzIwMTEyLmpwZy4yNzY1NjUyMC5qcGc=

Також у вільну хвилину займаюся бігом, граю у футбол, зустрічаюся з друзями. Люблю музику та гру на гітарі. Беру участь в 2-3-х концертах кожен рік. Восени щороку ми проводимо великий бенефіс-концерт, присвячений Іваничам – це відбувається регулярно. Приблизно 2 тисячі євро ми можемо зібрати за цей концерт. І на святковому різдвяному ринку завжди намагаємося виступити з концертом та зібрати пожертви.

Старшому поколінню це не поясниш – мер вийшов з гітарою посеред міста співати пісень та збирати гроші. Вони кажуть, що бургомістр має сісти в кабінеті, вдягнути краватку і керувати. Я роблю це трохи по-іншому. І скажу, що після трьох з половиною років моєї роботи старші люди з цим змирилися (сміється).

1384040_573303049403072_1379719836_n

Ваші враження про Україну.

Це чудова країна, дуже гостинні люди. І цієї гостинності та відвертості німцям не завадило б взяти трішечки для себе. Наше суспільство егоїстично налаштоване: це тільки мій будинок, це моя машина тощо. Як об’єднання громадян з таким підходом  воно втрачає цінність. Вашу гостинність ми б хотіли привезти додому і залишити її собі.

Розмову вела Юлія Ховайло, інтернет-видання “БУГ”




коментарів: 2
  1. Дуже цікава стаття. Дякую Юлі та команді Бугу.:)

  2. Жаба душить.
    Не можу уявити Сапоженьку з Рожелюком та Сторонушкою на підтанцьовці.
    А ні, з Магдисюк можу уявити)
    Але навряд чи на площі міста)))))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *