<

Про уряд національної єдності та потребу єдності володимирчан заради розвитку міста розповів депутат облради Віктор Олійник

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:29 | 8.02.2022 / Інтерв'ю / , /
Перегляди
206
/ 1 коментар

Зараз, коли в Україні будь-якої миті може розпочатися широкомасштабний наступ російських військ, які зосереджені на кордоні з нашою країною, необхідно створити Уряд національної єдності, який користуватиметься авторитетом, повагою і підтримкою всього суспільства. Такої думки народний депутат України 6-го скликання, а тепер депутат Волинської обласної ради Володимир Олійник.

В інтерв’ю з журналістами БУГу він розповів, що робити владі, аби зберегти Україну, вийти з економічної кризи і дати гідну відсіч російським військам у випадку їх вторгнення в Україну, навіщо потрібен Уряд національної єдності і як його створити та як ставиться до перерозподілу портфелів у владі, що, ймовірно, вже незабаром може відбутися в Україні.

Також Віктор Олійник поділився своїми думками щодо роботи нового мера у Володимирі та того, що варто зробити місцевій владі, аби забезпечити сталий розвиток міста.

Вікторе Степановичу, розкажіть, будь ласка, яким для вас був минулий 2021 рік?

2021 рік був дуже не простий для кожного з нас, для України та всього світу. На жаль, пандемія Сovid-19 від нас не пішла. Ми змушені були цей рік пережити разом з нею. З точки зору професійної, це був перший рік моєї роботи, як депутата обласної ради. Рік був особливий, не простий.

Це був рік нових знайомств, певних можливостей, коли ти розумієш, що від тебе особисто залежить прийняття багатьох рішень, які стосуються життя Волині, зокрема й Володимирщини. Тому було дуже цікаво.

Я працюю в комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення. Це нова для мене тема, адже я за фахом не є лікарем, але проблеми медицини, без сумніву найголовніші в житті будь-якої країни і громади.

Саме тому депутатська діяльність була цікава, змістовна, насичена. Було дуже багато засідань комісії, в тому числі й позачергових, де приходилось вирішувати нагальні питання, як кажуть в режимі non-stop – сьогодні на сьогодні.

Зараз можлива ескалація конфлікту з Росією. На кордоні з Україною стоять тисячі російських військових. Що на вашу думку необхідно зробити, щоб зберегти Україну і не допустити військового вторгнення Росії до нашої країни?

Справді, питання, що робити сьогодні, задають собі всі українці, незалежно від того, хто і ким працює, де проживає і скільки кому років. У першу чергу це запитання задають владі: що їм (людям) робити, якщо не дай Боже відбудеться те, чого ми не хочемо.

Україна сьогодні є країною, яку обговорюють у всьому світі. У всіх новинних випусках щодня говорять про Україну, про те, що це країна, в якій можлива збройна конфронтація й російська агресія. 

На мою думку, сьогодні нам українцям вкрай не вистачає єдності, яку рівно 103 роки тому ми продемонстрували на Софіївській площі в Києві підписавши Декларацію єдності УНР і ЗУНР. На жаль, сьогодні ситуація аналогічна й дуже непроста для України і для кожного українця.

Саме від того, чи будемо ми єдині, залежить те, яку відсіч отримає агресор, адже війну з Росією ми вже ведемо давно. Так це не пряма військова агресія, але це гібридна війна, яка вже триває в Україні 8 років.

Історія нас вчить, а я, як історик, можу навести дуже багато прикладів, що суспільство в такі моменти справді об’єднується. Тому, на моє глибоке переконання, зараз влада має створити спільно з усіма політичними силами, у тому числі й опозиційними, Уряд національної єдності.

Це те, що сьогодні об’єднає Україну і всіх українців, адже, коли довіра до дій уряду менше 10%, то про яке об’єднання суспільства можна говорити? Аби це виправити, Юля Володимирівна і «Батьківщина» ініціюють створення Уряду національної єдності. Коли світ, зокрема наші західні партнери, і в тому числі й наші вороги, будуть бачити, що ми всі єдині, що влада і суспільство працюють, як одне ціле, повірте, тоді мабуть і Путін буде думати: «А чи варто на такий народ наступати, чи варто проводити військові заходи проти народу, який стоїть один за одного?».

І саме це ми сьогодні пропонуємо всім політичним силам – сісти за круглий стіл і домовитися про те, як ми спільно створюємо новий Уряд, залучаємо до нього тих людей, які знають, вміють і можуть здійснювати справжні реформи, людей, які користуються авторитетом в суспільстві. Чи є такі люди в Україні? Безумовно, вони є. Дехто – при владі, більшість – в опозиції, але без залучення таких людей, без об’єднання, нам вийти з нинішньої складної ситуації буде дуже і дуже важко, я вважаю, навіть і не можливо.

Згідно останніх соціологічних опитувань понад 70% українців вважають, що країна рухається неправильним шляхом. Ці люди не лише не підтримують владу, але й переконані, що вона робить щось не те. На сьогоднішній день це – найбільша проблема. Тому наразі іншого варіанту, окрім створення Уряду національної єдності, який користуватиметься авторитетом, повагою і підтримкою всього суспільства, немає.

А відповідаючи на питання, що ж робити сьогодні простому пересічному українцю, скажу так: без паніки, Бог і Україна з нами, тому все буде добре. Можливо, це високі слова, але цих високих слів сьогодні справді потребують всі українці, незалежно від того, хто вони є. Вони потребують підтримки не лише Заходу чи будь-яких інших країн, але й один одного, і повторюся, з боку влади. На жаль, підтримки з боку влади на сьогоднішній день українці не відчувають.

Якщо знадобиться тероборона на місцевому рівні, чи зможуть на місцях, зокрема у Володимир-Волинському районі згуртуватися і справитися з ситуацією?

Сьогодні влада повинна чітко сказати кожній людині: вчителю, лікарю, військовому, поліцейському, працівнику водопроводу інших підприємств критичної структури, що він має робити, коли, не дай Боже, настане час Х. Адже ми насправді не знаємо, що буде завтра.

По-моєму, американський Президент декілька днів тому сказав: «Я не знаю, що в голові Путіна» і це, мабуть, має бути лейтмотивом для кожного з нас. Ми не повинні довго роздумувати: «Буде війна чи не буде, нападе Путін чи ні, вигідно йому це чи ні?». Ми повинні сьогодні говорити: «Що ми, зокрема кожен українець, і держава Україна зробить, якщо настане час Х». І цей план дій має бути доведений до кожного українця сьогодні, бо завтра буде пізно.

Відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву», який був прийнятий нещодавно на місцях, створюється місцева самооборона, так звані сили територіальної оборони. Безумовно, це є важлива і стратегічна ділянка роботи. Це спроба залучення до військових формувань всіх тих, хто хоче і здатен захищати свою територію, своє місто і свій район від можливої ворожої агресії.

На Волині вже створена бригада територіальної оборони, створені батальйони в кожному новоствореному районі. Зокрема, на Володимирщині батальйон територіальної оборони дислокується у Нововолинську. Тому, я думаю, якщо, не дай Боже, настане час Х, то волиняни дадуть гідну відсіч агресору. Я в цьому навіть не сумніваюсь.

Цей рік був непростим для міст Володимир і Нововолинськ. Тут зміна влади відбулася вперше за 25 років. Але вже є певні результати роботи нових мерів. Яка ваша думка щодо цього?

Я більше буду говорити про Володимир, оскільки я сам є володимирчанином. Це був рік не простий для міської влади і для депутатського корпусу. Багато депутатів було обрано вперше. Це нові депутати, які прийшли зі своїми думками і планами, так само як і міський голова. До того ж цей рік проходив в умовах боротьби з коронавірусом і це наклало відбиток на багато планів.

Я думаю, так: не помиляється той, хто нічого не робить, тому те, що відбуваються зміни у громаді – однозначно добре. Тішить, що змінюється інфраструктура, зокрема покращуються місцеві дороги. За рік у Володимирі реконструйовано, або перебуває на стадії ремонту чимало доріг, зокрема вулиці Устилузька, Сагайдачного, Незалежності тощо. Триває ремонт вулиці Зимнівської. Щоправда, тут є одна проблема.

На моє глибоке переконання, влада повинна була зробити все можливе і навіть неможливе, щоб в такому стані вулицю Зимнівську не залишати на зимовий період. Адже, якщо сказати, що там незручності для людей, то це нічого не сказати. Кожного вечора люди, йдучи додому, проходять на цій вулиці справжній квест: як дійти додому і не попасти в яму з водою. Окрім цього там не має освітлення.

Добре, що у Володимирі протягом цього року депутатський корпус і міська влада справді повернулися обличчям до медицини. Я повторюся, медицина – це одна з найбільш болючих проблем будь-якої влади: загальнодержавної чи місцевої. У 2021 році понад 20 мільйонів гривень було вкладено в розбудову Володимирської лікарні і це дало певний результат.

Ми бачимо, що у багатьох відділеннях зроблено сучасні ремонти, зокрема, в інфекційному, терапевтичному, триває ремонт у хірургії. Закуплено нове медичне обладнання і не лише КТ. Я думаю, люди, якщо не сьогодні, то завтра відчують, що зміни в цій сфері дійсно суттєві. До медицини рано чи пізно звертається кожен, тому якою буде медицина, таким буде ставлення і громади до влади, адже це один з основних критеріїв роботи й діяльності місцевого керівництва.

Я хотів би виокремити ще одну важливу сферу в роботі міської влади, яка повинна бути на досить високому рівні, – це капітальний ремонт комунальної інфраструктури. Нещодавно у Володимирі трапилася аварія водогону на вулиці 20-го липня. І ми бачимо наскільки такі аварії й техногенно небезпечні ситуації можуть мати не прогнозовані результати. В результаті аварії декілька днів частина міста залишалася без води. Це дуже сильно впливає на життя людей.

Тому в роботі депутатської каденції і мера це однозначно має бути пріоритетом. Тут потрібно залучати гроші не лише міського бюджету, але й державного та обласного. Тому депутати різних рівнів: і Верховної Ради і обласної мають допомагати. Я, як депутат обласної ради, буду максимально сприяти міській владі шукати кошти на ці проєкти. А ці проєкти потребують не мільйонів, а десятків мільйонів гривень.

Працювати є над чим, але те, що зміни відбуваються – однозначно позитив. Це свідчить про те, що і міський голова й депутатський корпус працюють наскільки можуть, використовуючи свої можливості для громади.

Як партія «Батьківщина», до якої входите і ви, співпрацює з іншими партіями та зокрема з партією «За майбутнє», яка має найбільшу фракцію у Володимирській раді?

За результатами місцевих виборів, до складу Володимирської міської ради було обрано 4 депутати від «Батьківщини». У нас створена фракція, але депутати обласної, районної і міської ради завжди працюють і працювали командою. Щодо нашої позиції по питаннях, що розглядаються на сесіях місцевої ради, то ми завжди перед пленарними засіданнями проводимо збори депутатів, де розглядаємо всі питання і приймаємо рішення: за що голосуємо, що підтримуємо, а що ні, які пропозиції вносимо на розгляд сесії.

Ми були одними із тих, хто підтримав на наступний 2022 рік програми щодо асфальтування бічних вулиць. Це те, що сьогодні потрібно у Володимирі завершити. Ми підтримали питання, пов’язані з програмою капітального ремонту прибудинкових територій. Наскільки я знаю в наступному році три, а можливо й чотири великі прибудинкові території буде заасфальтовано. Це будуть сучасні євродвори. Я думаю, це теж потрібно.

Проте, безумовно, є і проблеми окремих людей, з якими вони звертаються до нас – депутатів під час кожного прийому. В місті постійно діє громадська приймальня депутатів «Батьківщини» на вулиці Ковальська, 29. Там постійно працюють наші помічники і самі депутати ведуть прийоми. І на основі цих звернень ми й формуємо власне нашу повістку денну.

Депутати від «Батьківщини» – одні з найактивніших у Володимирській міській раді. По 17-18 депутатських запитів і звернень подали депутати Олена Жуйвода і Олег Свідерський. Це свідчить про те, що ми, наскільки можемо, намагаємося вирішувати конкретні проблеми виборців – тих людей, які проживають на тій чи іншій території міста.

Відбулося перейменування Володимира. Ваша думка: чи було це актуальним і корисним для міста чи ні? Чи є якісь плюси цього?

Я впродовж багатьох років чітко заявляв свою позицію: місто має повернути свою історичну назву Володимир, бо так було тисячу років тому і так має бути й сьогодні. І моя думка не змінилася: місто повинно було повернути свою історичну назву. Це було зроблено. І сьогодні місто на Лузі має назву Володимир.

–Ви, як досвідчений політик, повинні знати, що треба зробити місцевій владі, щоб забезпечити сталий розвиток міста. Назвіть 5 основних задач.

Я зазначу декілька пріоритетів, які на мою думку є вкрай важливими в діяльності міської влади. Це медицина. У цю галузь влада зобов’язана і обов’язково має вкладати необхідну суму коштів, можливо навіть десятки мільйонів, для того, щоб рівень медицини був достатнім і гідним життя тих людей, які проживають на території нашої громади. Друге – це безумовно інфраструктура. Третє – це комуналка й тарифи. Адже, якщо для людей будуть не підйомні тарифи, вони просто не зможуть їх оплачувати.

Я розумію, що влада в цьому питанні багато в чому залежна від загальнодержавних різних програм і від тих цін, які формуються Нафтогазом України на газ, але треба шукати резерви і робити все для того, щоб ціни на енергоносії й комунальні тарифи в нашому місті були максимально спроможними для людей і щоб вони могли їх оплачувати. Якщо цього не зробити, то в місті може настати колапс з оплатою комунальних послуг.

Безумовно, важливими чинниками розвитку міста є освіта, культура і спорт. Я їх разом називаю, бо вони за своєю важливістю є майже однаковими. Добре, що у місті сьогодні будується сучасний стадіон. Я думаю, в цьому році він буде однозначно завершений і це дасть поштовх для розвитку спорту і спортивної культури у місті.

Я вважаю, коли буде здійснено реконструкцію колишнього районного будинку культури, це також дасть можливість проводити в місті справді великі культурні події. Звичайно, туди теж треба вкласти значні кошти, але, думаю, це буде зроблено. Ну і про освіту не можна забувати. Але кошти на цю сферу завжди виділялися і їх потрібно виділяти, бо наскільки якісною буде освіта, настільки якісним буде і наше майбутнє і майбутнє наших дітей.

В місті створений громадський бюджет і кожен мешканець міста може подати свій проєкт розвитку міста і виграти кошти на його реалізацію. Чи є така ідея дієвою, на вашу думку, і чи достатньо громадськості інструментів, щоб вони могли впливати на життєдіяльність міста?

Це цікава і, на мою думку, дуже ефективна форма комунікації між владою і мешканцями громади. Адже з однієї сторони вона дає можливість громадським активістам не просто на словах, а на ділі втілювати свої ініціативи, пропонувати свої проєкти, від самих неймовірних до буденних. Наприклад, від асфальтування вулиці чи будівництва дитячого майданчика до якихось дуже цікавих проєктів, як от встановлення в місті топіарів.

В цьому році, серед проєктів, які виграли громадський бюджет – встановлення батутного парку, спортивних майданчиків, а ще організація по місту 3D екскурсії тощо. Понад 2,5 мільйона гривень буде спрямовано на ці заходи. Це дуже ефективна форма комунікації, зокрема і для самих громадян, бо саме вони, шляхом голосування, вибирають, що саме, на їхню думку, сьогодні є найбільш цікавим і потрібним для міста. Ця ініціатива діє у Володимирі вже кілька років і багато цікавих проєктів за цей час було втілено. Я пам’ятаю один з перших проєктів – це початок благоустрою міського пляжу. Це дуже цікаво, потрібно, корисно і вигідно, як для влади, так і для місцевих мешканців.

І насамкінець, поділіться, будь ласка, своїми планами щодо політичної і громадської діяльності.

Я і команда «Батьківщини» робили і будемо робити все можливе, в прямому і переносному розумінні цього слова для того, щоб зміцнювати обороноздатність країни, захищати і лобіювати інтереси володимирчан на усіх рівнях, залучати ресурси (кошти) у розвиток Волині.

Протягом багатьох років «Батьківщина» підтримувала молодіжні та спортивні організації, була ініціатором багатьох екологічних, культурних, спортивних заходів на території громади. Плануємо цю громадську роботу активно продовжувати в подальшому.




один коментар
  1. –Ви, як досвідчений політик, повинні знати, що треба зробити місцевій владі, щоб забезпечити сталий розвиток міста. Назвіть 5 основних задач. – у відповіді прямо відкрив очі, як воно мае бути. Сам ніколи б не здогадався ! Особливо про медицину і комуналку ! А може спробувати житло безкоштовно роздавати ? Хоче не, не можна, скажуть “совок якийсь”… А може у Уряд національної єдності включити не тільки мільонерів, а й цих.. як їх.. а! пролетаріев ! хоча теж ні… до чого тут пролетарії… вони хай міністрів-капіталістів захищають, вони для цього і е… ну не знаю.. без аліка з мотлохом не розібратися…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *