<

“Пора визначатись зі своїм сімейним лікарем”, – керівник Іваничівського ЦПМСД Роман Киця

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:15 | 21.02.2018 / Інтерв'ю /
Перегляди
34
/ Коментарі відсутні

У 2018-му році заклад, в якому працює сімейний лікар, почне отримувати пряму річну оплату  від держави за обслуговування кожного пацієнта, який уклав з ним договір. Максимальне наближення медицини до людей і надання їм якісних послуг допоможе попередити багато захворювань і отримати більш якісну медичну допомогу на місцях. А ще  у медичних працівників буде стимул для підвищення якості надання первинної медичної допомоги, вважає головний лікар Іваничівського Центру первинної медико-санітарної допомоги Роман Киця. До чого ми маємо бути готові, як діяти, що це нам дасть? – він погодився відповісти на ці та інші запитання.

– Романе Андрійовичу, коли пацієнт зможе заповнити декларацію на обслуговування сімейним лікарем?

– Угоди або  декларації між пацієнтом і сімейним лікарем  будуть укладатися уже з квітня. Сподіваємось, що до цього часу запропонована форма цього документа буде затверджена.

– Чи достатньо у нашому районі сімейних лікарів?

– У районі 15 фізичних осіб лікарів, з яких 14 сімейних і 1 лікар-педіатр.

У нас є 7 лікарських амбулаторій, які, крім Луковичівської, забезпечені цими спеціалістами. У Павлівській амбулаторії є два лікарі, в Литовезькій, Поромівській, Грядівській, Старопорицькій – по одному, у Іваничівській – шість.

Також у Іваничівській амбулаторії працює два лікарі-педіатри за сумісництвом. Якщо дорослих пацієнтів обслуговує терапевт, то дитину має оглядати педіатр.

Щодо наших спеціалістів, то скажу, що троє молодих лікарів, прийшли на роботу як сімейні і готові працювати в нових умовах, решта пройшли спеціалізацію упродовж шести місяців.

– Чи є вимоги щодо того, яка віддаленість може бути від населеного пункту до амбулаторії?

– Так, спроможність надання первинної медичної допомоги, крім інших чинників, визначається ще таким фактором, як віддаленість від лікувального закладу. Відповідно до вимог, відстань не має бути більшою 7-ми кілометрів. У нас Поромівська амбулаторія є єдиною в районі, яка підпадає під ці вимоги, тоді як у Литовезькій громаді відстань від амбулаторії до сіл Кречів та Біличі становить 12-14 кілометрів, від іваничівської амбулаторії до Соснини – 12 кілометрів.

– І як у цих випадках працюватимуть сімейні лікарі?

– У віддалених селах працюватиме пункт надання первинної медичної допомоги, куди за графіком виїжджатимуть лікарі.

– Чи передбачене навантаження на одного сімейного лікаря?

– Рекомендована кількість пацієнтів, що вибрали одного лікаря, має бути у межах 2000 осіб. Але залежно від різних чинників кількість пацієнтів може бути більшою чи меншою. Середнє навантаження на одного сімейного лікаря становить до 24 пацієнтів на день.

– Вибір свого сімейного лікаря має бути прив’язним до місця проживання?

– Ні, не обов’язково. Пацієнт має право вільного вибору лікаря незалежно від місця свого проживання чи реєстрації. Тобто якщо, наприклад, ви проживаєте у Литовежі, а довіряєте лікарю, який працює в селищі Іваничі чи місті Нововолинськ, то укладаєте договір з цим лікарем. І ще, не обов’язково всі члени родини мають обслуговуватись в одного лікаря. Хоча це має свій плюс для ефективності лікування, чому й назвали лікаря – сімейним.

Те, скільки пацієнтів матиме лікар, визначатиме його авторитет. І тут діятиме правило, що гроші підуть за пацієнтом, бо на кожного держава передбачила 370 гривень на рік.

– Чому так важливо визначитись із сімейним лікарем і підписати з ним угоду?

– Декларація про вибір лікаря пацієнтом буде підставою для отримання лікарем коштів на обслуговування пацієнта. Тобто пацієнт матиме безоплатну допомогу сімейного лікаря, діагностику, лікування та лабораторні дослідження, які фінансуватимуться з державного бюджету.

Якщо людина свідомо відмовляється підписувати таку угоду, тоді лікування в сімейного лікаря доведеться сплачувати з власної кишені.

Окрім того, пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, сімейний лікар направлятиме до лікарні для надання йому вторинної спеціалізованої або третинної високоспеціалізованої медичної допомоги. Без такого направлення лікарня його на лікування не прийме.

– Ви сказали, якщо не потребує екстреної медичної допомоги?

– Так, невідкладну медичну допомогу кожен з нас може отримати в будь-якому куточку України, де в цей час перебуває.

– Як бути у тому випадку, якщо пацієнт захоче змінити сімейного лікаря?

– Нема проблем. Він укладає угоду з лікарем, якого вибрав. Ця угода вноситься до реєстру бази даних і з визначеного терміну пацієнт отримуватиме допомогу за своїм вибором. Попередня угода автоматично буде ліквідована.

– Романе Андрійовичу, на який саме перелік медичних послуг ми маємо сподіватися?

– Цей перелік включатиме обов’язкове надання допомоги хворим з гострими захворюваннями, травмами, отруєннями, а також у разі потреби надання такої допомоги вдома, проведення щеплень та інше. Крім того, пацієнт може розраховувати на проведення простих аналізів із використанням швидких тестів та на забір біологічного матеріалу для виконання складніших лабораторних досліджень.

В межах гарантованого пакета первинної медичної допомоги пацієнт отримуватиме все безкоштовно, незалежно від того, скільки відповідних процедур чи аналізів призначив лікар.

Хочу додати, що цей перелік надання послуг може бути розширений, завдяки підтримці об’єднаних територіальних громад.

– І коли це запрацює?

– Це залежить від багатьох чинників. Щоб отримати фінансування, потрібно багато ще чого зробити. Мають бути створені некомерційні неприбуткові підприємства на базі лікарських амбулаторій. Вони повинні укласти угоду із національною службою охорони здоров’я, яка й виділятиме кошти. Далі, чим швидше люди визначаться із сімейними лікарями і заповнять декларації, тим швидше надійдуть кошти, від яких кожен зможе отримувати послуги сімейного лікаря.

– А як же з обладнанням, яке необхідно для роботи в нових умовах?

– Медичну реформу в Україні підтримує Світовий банк. Волинська область заручилась його підтримкою на 30 мільйонів доларів на рік. Завдяки цим коштам у Риковичах фельдшерсько-акушерський пункт буде переобладнано під амбулаторію загальної практики сімейної медицини та проведено капітальний ремонт Литовезької амбулаторії.

Щодо проведення робіт у Риковичівському медичному закладі, де будуть обслуговуватися жителі сіл Риковичі та Топилище, уже виготовлена проектно-кошторисна документація на реконструкцію, проводяться тендерні торги.

Всі вони будуть оснащені необхідним обладнанням та санітарним транспортом.

Також ми отримали 11 комп’ютерів та 7 електрокардіографів, які передали в амбулаторії. Для того, щоб розпочати роботу, усі комп’ютери підключили до інтернету і до системи HELSI, яка буде централізованою. Зараз формуємо реєстр кардіологічних хворих. Також в цій системі кожен лікар буде реєструвати декларації своїх пацієнтів.

– Отже, що ми маємо робити найближчим часом?

– Пора визначатись із своїм сімейним лікарем, якщо хтось ще цього не зробив. Інформацію про сімейних лікарів, які працюють в Іваничівському центрі первинної медико-санітарної допомоги, можна отримати в адміністрації Іваничівського ЦПМСД та за телефоном (03372) 2-12-38 і в будь-якій іншій амбулаторії за місцем проживання.

І ще раз повторю стару істину – хворобу легше попередити, ніж її лікувати.

Розмову вела Ольга Холмецька, інтернет-видання “БУГ”




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *