<

Валерій Радчук: “Отримавши травму – головне вчасно звернутися до лікарів”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:03 | 19.01.2016 / Інтерв'ю / , , , /
Перегляди
70
/ Коментарі відсутні

“Ожеледиця і сніг кращі спонсори роботи лікарів, хоча б встигнемо виконати план по гіпсах”. З такого професійного жарту розпочалася розмова із Валерієм Радчуком – лікарем-травматологом Володимир-Волинського ТМО.

— Пане Валерій, як змінилася ситуація із зверненнями населення до лікарні із погіршенням погодних умов? З якими скаргами до Вас звертаються люди?

— Як оце сніг випав, то розпочався наплив людей. Зараз у зв’язку із погодними умовами випадків травматизму збільшилося, приблизно в 2-3 рази точно. Маємо двох-трьох хворих щодня.

Звертаються із забоями, переломами верхніх кінцівок, переломами гомілки. Хоча із початком погіршення погоди, то найбільш частими є випадки перелому променевої кістки, бо падають на витягнуту руку. Коли людина послизнулася, то вона інстинктивно хоче затриматися.

От в четвер була вчителька з села, йшла з роботи та послизнулася і впала так, що зламала руку. А якщо говорити від Нового року, то у відділенні 3-є пацієнтів із переломами гомілок, а ті, хто на амбулаторному. то так і відразу не скажу скільки.

— Які повинні бути перші дії, коли отримав травму?

— Перш за все потрібно прикласти “холод”, чи то лід, чи то воду. Не потрібно робити зігріваючих компресів. Холод звужує судини і цим сприяє зменшенню крововиливу у м’які тканини та зменшенню набряку. Після цього потрібно звернутися до лікарів. Потрібно прийти до лікарні і зробити рентген. Лікувати краще відразу, тоді і швидше проходить процес заживання і зростання кісток.

Також хочу зазначити, що у дітей не завжди можна розібрати чи забій чи перелом, навіть нам лікарям. У дітей своя специфіка: у них виражена надкісниця та не такий больовий синдром. В іноді дитина може боятися сказати батькам про травму і перетерпіти біль.

Батьки з дитиною повинні прийти до лікарні на обстеження і якщо є травма,то потрібен дозвіл на використання загального знеболюючого. Цей дозвіл надають лише батьки, тільки у випадках, коли вони закордоном і немає можливості, то можуть близькі родичі.

— Люди часто говорять, що у лікарню варто звертатися до обіду і тільки в робочі дні, це правда?

— Та ні, до лікарні потрібно звертатися відразу, коли отримали травму чи то день чи ніч і незалежно від дня тижня. Завжди є черговий лікар, рентген-служба також працює цілодобово. При потребі черговий лікар-хірург викличе травматолога і всю необхідну допомогу надамо пацієнтові.

От був випадок перед Різдвом, жінка три тижні була вдома із вивихом плеча, все чекала, що “пройде” бо думала то забій. Не варто так робити, потрібно прийти і зробити рентген. Виправити вивих відразу простіше чим через день чи тиждень.

Або ось у відділенні лежить пацієнт з переломом гомілки і говорить мені: “Я пальцями рухаю, то може немає перелому?” Це не перерізане сухожилля, м’язи чи нервова система, що відповідають за рухи, тому тільки до лікаря і тільки рентген може показати, що трапилося.

— У фінансовому плані скільки коштуватиме звернення до лікарів із травмою?

— Ну які кошти? Звичайно потрібно брати які є. Якщо ж немає, то перша медична допомога надається за рахунок лікарні. Не можемо ми так, що ось хворому тре загіпсувати наприклад руку, а ми його відправляємо, бо у нього немає коштів. Першу медичну допомогу можемо надати за рахунок лікарні, але й то не всім.

Люди повинні розуміти, що робота лікаря безкоштовна, можна зробити безкоштовний рентген, але треба купляти плівку. Хоча ми часто використовуємо цифровий рентген. Пацієнт купує самостійно лише медикаменти, необхідні для лікування і то, якщо немає коштів, то лікарня найнеобхіднішим забезпечить.

— Якщо робити рентген кожен раз, коли впав і сильно вдарився, то це не пошкодить здоров’ю?

— У нас у відділенні є цифровий рентген, який часто використовуємо. Хоча не така то і велика шкода від традиційного. Будемо відверті, якщо в день курить пачку цигарок, то від цього немає шкоди? Тому варто робити рентген при необхідності, щоб не пропустити перелому. Бо потім приходять через місяць чи два  і потрібно вже робити втручання

Потрібно звертатися і довіряти лікарям. Після того навіть коли діагностують травму. Через 8-10-ть днів потрібно робити контрольний рентген чи правильно проходить процес лікування. Також, коли спадає набряк, то треба підмотувати пов’язку.

Повторно до нас звертаються ті, хто працює, бо потрібно їм продовжувати медичний лист, а безробітні – оце наклали гіпс і два місяці з ним ходить. В коли набряк спадає, то рука вільно рухається і можливе повторне зміщення. Тому не варто боятися лікарів.

— Чи варто довіряти “народній” медицині при отриманні травм? 

— Звичайно є ще люди, які їздять до знахарів, щоб там щось і десь вправив!  Я не говорю, що той знахар може щось не правильно зробити, але у лікарні можна зробити місцеве знеболення.  Навіщо експериментувати зі своїм здоров’ям?

Вибачте звичайно, але є ті, що дадуть палку в зуби і терпи біль. На дворі 21-ше століття – можна знеболити, зробити контрольний знімок та контролювати процес лікування. Хоча із переломами більшість йде до лікарyі, то з вивихами складніше.

Ще раз повторюся,  довіряйте лікарям та не варто боятися звертатися до спеціалістів через певні там переконання, наприклад вихідний день чи немає коштів! У першій медичній допомозі ніхто не відмовить.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *