<

“Основний позитив від децентралізації – це, те що ми стали господарями на своїй території”, – В’ячеслав Католик

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:25 | 20.06.2018 / Інтерв'ю /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

В’ячеслав Католик очолює одну з найперших громад на Волині, яка була створена 2015 року. За ці три роки існування в громаді відбувалися зміни: створено перші Центри надання адміністративних послуг у селах, впроваджено кілька проектів по енергоефективності. Також громада у 2017 році доєднала до себе Хмелівківську сільську раду та має плани провести об’єднання ще з Хобултівською радою.

Чим живе громада та які проблеми виникають під час реалізації реформи децентралізації? Відповідь на ці питання з’ясовували журналісти інтернет видання “БУГ” під час розмови із головою Зимнівської ОТГ В’ячеславом Католиком.

– В’ячеславе Артуровичу, ви очолюєте одну з перших громад на Волині, у вас найбільше досвіду, чи є позитив від реформи децентралізації?

– Основним позитивним впливом є те, що сьогодні ми стали господарями на своїй території і, те що протягом двадцяти років ми тільки планували, а вже сьогодні ми реалізовуємо. Раніше мріяли про дорогу, а сьогодні її реально будуємо та ремонтуємо.

Люди ще просили, не забирати адміністративні послуги на місцях, що надавались колишніми сільськими радами та проводити ремонти об’єктів інфраструктури, які з часом прийшли в непридатність.  Звичайно якби в нас був більший бюджет, ми могли б набагато більше реалізувати.

– Відчуваєте динаміку вирішення проблем громади?

– Звичайно. Три речі, які необхідні для вирішення проблеми – це повноваження, гроші та бажання. В нас є все, гроші в обмеженій кількості, але є. Існують такі проблеми, які на пряму від нас не залежать, тобто це не наша компетенція, але люди звертаються, і ми шляхом делегування чи прохання намагаємось вирішити. Також є такі проблеми, які ми не можемо вирішити але в основному все залежить від ресурсу. В нас дуже хороший кадровий потенціал, дуже компетентні люди працюють в моєму колективі.

Найсерйозніша проблема – це дороги. Якщо питання освіти, то ми шляхом ремонтних робіт та залученням спеціалістів можемо вирішити, то дорожній фонд це мільйонні проекти, які вирішити своїми силами ми не можемо. Надіємось, що буде підтримка обласної державної адміністрації і в цьому році ми зможемо покращимо стан доріг.

– Які дороги плануєте ремонтувати в першу чергу?

– В нас є перелік пріоритетних доріг для ремонту, це: вул. Л. Українки(с. Льотниче), вул. Миру (с.Зимне поворот на с. Горичів), дорога до Сельця, до с Чесний Хрест по с.Шистову, дорога по с. Хмелівка. Плануємо долучитись до обласного проекту по дорозі Бубнів-Іваничі.

Основна проблема всіх доріг, що це дороги місцевого значення, які є не наші. Ми не маємо права на пряму їх ремонтувати. Кошти, які хочемо направити маємо делегувати на область і вже тоді область як балансоутримувач, має їх реалізувати.

– Які проекти ви плануєте втілити в життя найближчим часом?

– Коли є ініціатива в людей ми її обговорюємо на нараді, якщо ніхто не проти то ми її підтримуємо та даємо “зелену дорогу”. Це зрозуміло – освіта. В  минулому році окрім бюджетних коштів ми змогли залучити додатково більше 1.5 мільйони гривень на 11 проектів для розвитку наших установ. Це були різні проекти, від заміни дверей в Зимнівській школі та закінчуючи потужним проектом по центру підтримки та адаптації учасників АТО та їх сімей.

Проект з фондом Ігоря Палиці та за фінансової підтримки Олександра Тищенка реалізовуємо проект по будівництві штучного футбольного поля в селі Володимирівка, який зараз в стадії завершення. Для мене немає принципової різниці, який проект, якщо він реалізовується і є ініціативна група, яка готова за нього взятися, я його обов’язково підтримаю.

– Скільки шкіл та дитячих садків працюють на території громади? Чи плануєте зупиняти навчання в малих школах?

– Фактично маємо 3 школи: Зимнівська опорна, яка має філії: Селець, Бубнів та Руснів та окремо школи Льотниче та Хмелівка. Маємо хороших комплектних 3 садочки. Проаналізуємо, якщо черга велика то в межах року відкриємо ще одну групу в селі Льотниче.

– Як ви заохочуєте молодь залишатись? Чи є робочі місця для молодих спеціалістів?

– В нас є проблема – зайнятість на високому рівні, але та зайнятість по сусіднім громадам. Люди зайняті і податки платяться в інші громади, через що в нас невеликий бюджет. Але плюс в тому, що люди мають роботу.

– Чи плануєте залучати інвесторів? Що ви можете їм запропонувати?

– Станом на сьогодні ми працюємо над інвестиційним паспортом, плануємо залучати по максимумі інвесторів. В нас є перелік об’єктів, які ми пропонуємо нашим інвесторам. Головними інвесторами наразі є люди, які працюють і платять нам податки.

– На якому етапі об’єднання з Березовичами?

– Поки що не ніякому. У Березовичах був неодноразово і спілкувався з громадою. Це потужна, сильна громада, дуже хороший голова. В них є якась внутрішня чи зовнішня непереборна сила, яка не дозволяє піти на шлях розвитку. В цьому році з Березовичах виборів не буде.

І беручи до уваги останню ситуацію з Хобултовою, коли актив Березович приїжджав для агітування на об’єднання з Війницею, виборів там скоро не буде. Зупинилися на тому, що вони поки в підвішеному стані, але це їх зупиняє в розвитку. Рано чи пізно вони колись до когось приєднаються, бо реформа пішла і вона вже незворотна.

– А з Хобултовою?

– З Хоболтувою в нас хороший діалог, в них є розуміння того, що потрібно рухатися вперед і розвиватись. Немає великих амбіцій при тому, що в них хороша сільська рада, розвинена інфраструктура. Орієнтовно в жовтні 2018 року будуть вибори по приєднанню Хобултівської сільської ради до Зимнівської ОТГ.

– Хто для вас є прикладом та зразком?

У мене немає ідеалів. Одна хороша людина сказала: «Якщо ти не маєш уміння, але маєш бажання то бери й працюй. Досягнеш більшого ніж ті, хто має розум і навички, але немає бажання»

Багато прикладів можна взяти від своїх колег, голів ОТГ, міської влади, керівників потужних підприємств. Інколи зайшовши до Олега Барбелюка на кілька слів і з ним поговоривши, то деякі його слова можна взяти, як приклад для наслідування в подальшій роботі. Всі хто працюють і досягнув хорошого результату з них треба брати приклад, бо як не крути якщо він досяг успіху, то знає як це зробити.

Розмовляла Наталія Алестратова,
студентка Володимир-Волинського педколеджу, спеціальність “Діловодство”,
спеціально для інтернет-видання “БУГ”




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *