<

Ольга Лакиш: Ми готові працювати спільно з іншими партійними організаціями

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:00 | 18.04.2015 / Інтерв'ю /
Перегляди
30
/ коментарів 16

Ольга Олександрівна Лакиш нещодавно очолила міський осередок організації партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка. За фахом вчитель, практикуючий психолог, випускниця Донецького інституту соціальної освіти.

У 2004 році як залучений спеціаліст пані Ольга прийшла працювати у Нововолинський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, і уже майже десять років вона обіймає посаду директора.

– Досить тривалий час Ви маєте справу із життєвими негараздами різних соціальних верств населення, в чому полягає специфіка роботи центру у Нововолинську?

– Наша робота досить складна та відповідальна, адже працюємо ми із усіма сім’ями та особами які перебувають у складних життєвих обставинах. Це діти сироти, ті хто позбавлений батьківського піклування, це особи які повернулись із місць позбавлення волі, особи які мають певні види залежності, люди з обмеженими фізичними можливостями та інші. Нещодавно з нашої ініціативи створено центр медико-психологічної допомоги демобілізованим бійцям АТО. Також ми допомагаємо вимушено переселеним особам продуктами харчування, одягом, сприяємо з працевлаштуванням, робота завжди спрямована на зворотній зв’язок, а не лише на визначення проблем.

У центрі працює лише двоє людей, а на обліку у 2014 році перебувало 377 сімей, 1000 дітей, які потребували допомоги –  це, практично, щоденні візити в проблемні сім’ї. Найважче прослідкувати результат роботи соціальних працівників, адже він спрямований, в більшості, на перспективу, і, часто відстежити це можливо лише через певний час.  Для попередження негативних проявів у суспільстві центр проводить багато профілактичних та навчальних заходів. Ми також долучаємося до проведення благодійних акцій, співпрацюємо із громадськими організаціями.

– Чому нововолинські підлітки все частіше стають правопорушниками?

– В кожному окремому випадку усе йде із сім’ї. Економічні, соціальні негаразди, болючі державотворчі процеси, починаючи із моменту коли ми починали становити незалежну державу, змушували людей кидати усі зусилля на фінансове утримання сім’ї. При цьому часто виховання  дітей у сім’ї відходило на другий план. Ми втратили перше покоління незалежності, коли почали губитись сімейні цінності. І сьогодні ми бачимо відгомін такої поведінки.

Діти вчаться виключно на прикладах, і перш за все вони наслідують своїх батьків.

Проблема правопорушників у місті досить складна, і щоб її вирішити починати потрібно із кожної окремої сім’ї. Держава в свою чергу повинна забезпечити економічно-матеріальне становище кожної окремої ланки суспільства, лише тоді кожен зможе приділяти увагу духовному та інтерпретувальному розвитку. Тоді і прийде нове усвідомлення життєвих пріоритетів і нам вдасться подолати злочинність у місті.

– Як йдуть справи із реабілітацією демобілізованих, чи активно вони проявляють ініціативу прийти за психологічною допомогою?

– Цент медико-психологічної допомоги дуже тісно співпрацює із різним установами та організаціями в місті, що дає можливість комплексно і оперативно допомагати людині із залуженням різних спеціалістів. Тішить те, що нарешті влада нашої країни дійшла розуміння того, що люди які пройшли пекло бойових дій надзвичайно сильно потребують психологічної реабілітації.

Відверто кажучи, не всі люди розуміють, що психолог працює із здоровими людьми, лише коригуючи і  направляючи деякі ланки психіки. Це мені досить часто приходиться пояснювати військовослужбовцям. Кабінет де працює психолог-волонтер вдалось облаштувати по-домашньому (дякуючи небайдужим містянам), щоб людина яка прийде на спілкування відчувала себе комфортно.

Повної усвідомленості у корисності психологічної допомоги у людей ще немає, тому відвідувачів теж не багато. Я думаю, що це тільки початок.

– Нещодавно Вашу кандидатуру погодили на керівника міської організації партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка. Як плануєте поєднувати роботу у центрі та партійну діяльність? Що спонукало зайнятись політикою?

– Зовсім недавно я мала абсолютно аполітичний світогляд і повністю віддавалась лише роботі соціального працівника. Соціальні проблеми нашого міста я знаю, напевно, краще ніж будь-хто.

Враховуючи державотворчі процеси у країні та складу економічну ситуацію соціальні проблеми ще більше загострились і ми це надзвичайно сильно відчуваємо. Потік людей які потребують допомогу збільшився в рази.

І саме позиція партії Блок Петра Порошенка щодо соціальної сфери нічим не відрізняється від моєї роботи. Європейське ставлення до людей та європейські методи допомоги незахищеним верствам населення потрібно поширювати та втілювати в життя, а не робити країну соціальних пільговиків. Допомогти не означає дати в готовому вигляді те, чого людина потребує, а дати можливість і ресурс вирішити певну проблему – дати не рибу а вудку, і навчити нею користуватись. В цьому моя основна ціль, а партійна лінія лише підсилить сферу діяльності і межі роботи у цьому напрямку.

Я раніше була знайома із Романом Романюком, який очолював обласну організацію. Він досить тісно і плідно співпрацює із соціальною службою у Луцьку, і ця робота плідна.

Робота нашого центру і партії є досить схожою, і коли мені запропонували очолити міський осередок я погодилась. Я вірю в те, що роблю.

IMG_1417_tn

– Чи сформована уже команда організації партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка у Нововолинську? Хто уже вступив у партію?

–  Колеги та однодумці підтримали мене, знаючи специфіку прямування роботи і особливості намірів саме у соціальній сфері. Вони пристали на пропозицію приєднатись до партії. Ми тільки починаємо діяти і я думаю, що нас підтримають. Адже народжується команда сильних людей з активною життєвою проєвропейською позицією. Уже долучились і підприємці, і медпрацівники, і освітяни , – це люди які щоденно допомагають іншим.

– Чи можлива спільна робота з іншими партійними організаціями, і з якими саме? Можливо уже поступали такі пропозиції?

– Хто зі мною знайомий, той знає, що я толерантна людина.

Ми готові працювати спільно з іншими партійними організаціями, з якими буде спільне бачення та ідеї. Якщо ми зможемо об’єднуватися і разом проводити заходи, разом вирішувати якісь питання та проблеми, якщо діятимемо в одному напрямку допомагаючи людям – це буде найкращий результат який тільки може бути для нашого міста.

Поки що пропозицій об’єднуватись не було, ми лише стартуємо.

Я нова людина у політиці і маю чітку життєву позицію. Звичайно є речі на які я ніколи не зможу погодитись чи ситуації в яких не піду на компроміс.

– Чи будуть у Вашій команді люди, які очолювали штаб БПП під час виборів – Юрій Єлева, Борис Карпус, Євген Недищук?

–  На рахунок цього перемовин не проводилось. Я особисто знаю цих людей, і в нас завжди були гарні відносини. Як працівнику центру соціальних служб я неодноразово зверталась до них за допомогою. В нас однакові цілі, тому ми можемо працювати разом.

– Як Ви відноситесь до політики нинішньої влади в країні, і, зокрема, чи в усьому підтримуєте Президента?

– Звичайно в мене є певні питання до реформ, але потрібно пам’ятати, що в Україні парламентсько-президентська форма правління. І нинішній  Президент не має має таких повноважень як його попередник. А ті зміни, які проводить Петро Порошенко по своїй лінії діяльності є дійсно достойними. Реформи – це завжди болючий процес, але це те, що нас змінить на краще. Єдине, що мене не задовольняє, це повільність впровадження реформ.

Важко бути у владі, бо тебе завжди критикують. Легше бути в опозиції і лише те й робити, що критикувати.

– Специфіка Вашої роботи досить непроста, а тепер ще й працюватимете на ниві політичній, що дає сили і надихає по життю?

–  Це, безперечно моя сім’я. В мене двоє дорослих синів, я маю сподівання що в майбутньому стану бабусею, – це найперше для жінки. Надихає і віра у те, що пройдуть позитивні зміни. А починати потрібно із міста, тоді і країна оновиться.

– Незабаром у місті відбудуться вибори, чи планує організація партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка висувати свого кандидата чи підтримувати когось?

– Я думаю, що це закономірно, якщо ми хочемо щось змінювати у місті та мати для цього можливість, то ми повинні рекомендувати своїх людей для представлення влади у місті. Я би хотіла бачити сильних людей, які готові працювати і щось змінювати. Ми будемо відстоювати інтереси нововолинців.

 Оля Івашко, інтернет – видання “БУГ”




коментарів: 16
  1. Хочу подякувати Пані Олі, це дуже порядна і чесна людина. Завдяки її допомозі моя дитина пішла в садочок БЕЗКОШТОВНО, бо завідуюча не хотіла брати нас без хабаря. Дай Вам Бог здоров’я. побільше б таких Людей, то настане у нашій країні порядок.

  2. Можна тільки щиро радіти, що у нововолинську політику приходять такі порядні та компетентні люди як пані Ольга! Нововолинці вже втомилися від перманентного скандально псевдополітичного хаосу та клоунади…

  3. Велике спасибі пані Олі за все, що вона робить для соціально незахищених верств населення. Це Людина яка ніколи і нікому не відмовила у допомозі. Як би на землі було більше таких людей – світ став би кращим!!!

  4. ПаніОля телятко у вовчій шкірці. Дай Бог,що на життєвій стижині іі синів зустпічалися телятка у вовчій шкірці. Я не верю ні слова цьому індивіду. Бо вона себе показала і повірте,що дуже вашко повірити особі,яка тобі гарно стелила а потім ніж у спину всунула,так гарно. Пані Лакиш людські сльози даремно не впадують і Бог баче,що Ви фальшивите.Я Вам особисто я і ще пару моіх колег Вам не вірять все це новий аркуш вашоі “плідноі”праці фальш і піар. Доречі я це вже десь зустрічала…

    • Ваша заздрість просто “зашкалює” і не потрібно вдаватися до особистих образ, це просто низько.

  5. Було б кому завідувати -вовкам не завідують,а співчувають бо на все свій час.Материнські сльози даремнр не впадуть. Хай цій особі буде так як вона робить.

    • Пані Ольга знаходить компроміс зі всіма, видно добре наступила вам на “мозоль”, замість того щоб лити бруд на порядну Людину, займіться чимось корисним.

  6. Пані Ольго, я не ховаюся ніколи під собачими кличками, і Ви це добре знаєте. Не мав честі бути знайомим із вами… Проте видається, що порядна людина із подачі відомого у нашому місті сивовусого лиса, на БПП не пішла б. Очевидно він вам пообіцяв посаду у “жовтому домі”. Йому все-одно. Це його спосіб життя. А ось у вас – все набагато складніше. Тільки, будь-ласка, без істерик і клятьби. Я рідко помиляюсь. Вам потрібно буде дивитися у очі людям. І що найстрашніше – Богу. Зіскакуйте, поки не запізно. Ви що, із голоду вмрете? Ні. Ну, то й зробіть це. Дітям та онукам буде дуже легко жити.

    • Вельмиповажний друже Анатолю!Згідно до наших попередніх домовленостей про створення широкої коаліційної Угоди для усіх небайдужих та поміркованих у своїх кінцевих цілях свідомих громадян, вбачаємо у Вашій наполегливій теоретичній та практичній діяльності велику підтримку нашої спільної шляхетної справи-подальшої активної розбудови нових традицій на прогресивних підходів до вирішення актуальних питань непростого часу!

  7. Коли Ви пане Анатоль познайомитеся з цією особою і пару раз поспілкуєтеся зрозумієте – сміття нашого господарника,який викидає весь хлам бо почув “неладне”. Таких людішок вашко розкусити поки з ними віч навіч незіткнешся.

    • Я це відчув. Проте, перевиховувати не берусь – безрезультатно. Особливо, якщо не віриш у Бога. Знаю одного суддю. Ходить в церкву. Кається і відмолює гріхи. А прийшовши на роботу знову робить своє. Не сужу. Хай як хоче. Господь судитиме. Таким людям робота і високий оклад затуманюють очі. До речі. Не так і давно у міському суді побував мер… Чого б це? У нього й спитайте.

  8. Краще б залишалась панi Оля аполiтичною , бо полiтика даже брудна справа, i уже буде не професiонал а просто рупор БПП.

  9. ви не замітили що більша половина керівних посад зайнята ” донецкіми” людьми..

  10. Пересікалася з пані Ольгою, чесно це вовк в овечій шкурі, говорить одне а робить інше. Слава богу з пані олею більш не співпрацюю. Нема в неї поняття що таке службова етика,Такщо підтримую і я що вона непорядна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *