<

Олександр Топорівський: “Основні пріоритети в моїй роботі – інфраструктура Благодатного”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:29 | 20.02.2017 / Інтерв'ю /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Олександр Топорівський – голова Благодатної селищної ради розповів в інтерв’ю для читачів інтернет-видання “БУГ” про свою відповідальну роботу. Охарактеризував звітний період за 2016 рік, підкреслив особливості та поділився майбутніми планами. 

Минуло більше року відколи Вас, Олександре, обрали селищним головою Благодатного. Які пріоритети визначили у своїй діяльності?

Основні пріоритети це інфраструктура, тобто дороги, освітлення. Увага приділяється і молоді, дбаємо про спорт.

Охарактеризуйте будь ласка звітний період за 2016 рік.

Я звітувався, як тільки закінчився рік моїх повноважень (13-го листопада 2016 року). Мій звіт був публічним, розповідав про ті сфери, за які відповідаю. Є в селищі особливість, на його території працюють підприємці, зокрема, комунального господарства, що підпорядковуються Нововолинській міській раді чи меру. За їхню діяльність звітувати я не можу, немає жодних повноважень.

Взагалі намагаюся показувати реальні речі, тобто те, що дійсно роблю. Усі мої звіти чи будь-які інші заходи завжди з презентаціями, в яких розміщені фото і цифри

Отже, шляхом співфінансування у 2016 році в Благодатному заасфальтовано три вулиці (дві частково, одну, майже всю). Із селищного бюджету на цю справу витратили 74 000 гривень, з міського – більше як 600 000 гривень. Також встановили освітлення. Виграли два мікрогранти від фондів “Прибужжя” і “Тільки разом”. Поставили один дитячий майданчик з вуличними тренажерами, купили ще один, але встановимо, коли будуть кращі погодні умови.

Мій звіт є в інтернеті, він усім доступний.

Головний показник роботи органу місцевого самоврядування – бюджет. Як його виконують у Благодатній селищній раді?

Бюджет селища за 2016 рік перевиконаний на 200 000 гривень, ці кошти фактично вкладаємо в розвиток. Зазвичай, бюджет складає 800-900 тисяч гривень. 400 000 гривень спрямовується на благоустрій селища (підмітання, очистка вулиць від снігу тощо). 300 000 гривень це адміністративні витрати, тобто зарплати і комунальні послуги в Благодатному. Відповідно лишається 200 000 гривень, їх співфінансуємо на 10-30% з різними роботами і скеровуємо на розвиток.

Як Ви оцінюєте депутатський склад селищної ради?

Я був депутатом Благодатної селищної ради минулого скликання, тому можу сказати, що зараз депутати активніші. Збільшилась кількість депутатських звернень і запитів – це радує. Але все ж люди більше звикли йти до селищного голови.

У яких формах здійснюється співпраця з Нововолинською міськрадою?

Благодатне та Нововолинськ пов’язані, тими ж самими комунальними підприємствами. Ми працюємо, разом плануємо роботу, щось співфінансуємо, десь навіть скандалимо. Є хороші речі – це класно. Є погані – про них ми теж не мовчимо.


Благодатна селищна рада

Будь ласка декілька слів про комунальні послуги, зокрема, про розчищення доріг від снігу, боротьбу з ожеледицею. Хто в Благодатному відповідає за якість таких робіт? Чи задоволені жителі селища? Безпосередньо Ваша оцінка?

У Благодатному за це багато хто відповідає. Що стосується тротуарів у центральній частині селища, то їх прибирає підприємець Анатолій Лисюк. Тут проблем немає, дороги обов’язково розчищені, незалежно від обставин. Двори ОСББ та ЖКО обслуговують двірники. Так само з ожеледицею всі справляються вчасно. Звісно, буває таке, що люди телефонують і вказують місця де слизько, не посипано. Така робота залежить і від погоди, наприклад рано падає дощ, двірники в той час виходять посипати, але ж опади одразу замерзають. У селищі не одна сотня метрів тротуарів, за одну хвилину справитися з ожеледицею неможливо. Проїжджі частини в центрі чистить ВУКГ ЖКО Нововолинської міськради.

Велику площу в Благодатному займають самозабудови. Там також вчасно чистимо дороги від снігу. Вкладаю власні кошти, разом з підприємцем Анатолієм Лисюком організовуємо роботу (він, зокрема, забезпечує пальне).

Як справи в Благодатному з ОСББ?

В селищі більше як 90% багатоквартирних будинків це ОСББ. Восени, разом з активістами робили інформаційну кампанію, щоб залучити й решту. Порівнюючи з Нововолинськом, то в Благодатному швидко все змінюється, стан будинків покращується. Є проблема – ОСББ не завжди можуть визначити відповідальну особу. Звичайно ж, це не легка робота, мешканці часто скаржаться, сусіди не всі хороші, будівлі маленькі та не в найкращому стані, тому, зазвичай, люди просто бояться очолювати цю справу. Також усі голови ОСББ працюють безкоштовно, вони лише звільнені від квартплати.

Як працюють в Благодатному правоохоронці? Є пункт поліції? Скільки дільничих інспекторів?

Раніше територію селища обслуговувала два дільничих інспектора. Але зараз, уже більше як півтора року немає жодного. Поліція приїжджає на масові заходи, в тому числі на дискотеки. На виклики прибуває група швидкого реагування з Нововолинська, буває що й декілька разів на день. Але постійно в Благодатному правоохоронці не чергують.

Безумовно, така ситуація не влаштовує. Зросла кількість крадіжок, у селищі великий дачний масив, там узагалі проблема, так як не здійснюється нагляду за цією територію. Було багато звернень і до міського, і до обласного керівництва поліції. На сесії ми чуємо, що не вистачає кадрів.

Журналістам «БУГу» відомо, що мешканці селища скаржаться на іржаву воду. Прокоментуйте це будь ласка.

Водопостачальним трубам 60 років, вони знаходяться на балансі комунального підприємства Нововолинськ Водоканал, тобто система з містом єдина, від нього йдуть гнилі труби (фактично половина труби – іржавчина).

Ми рахували заміну – це більше як 5 кілометрів. Якщо по коштам – більше як 5 000 000 гривень. Будемо пробувати залучати гроші із державного бюджету. Ситуація складна, бо це ж не наше. Також щоб отримати кошти від держави потрібно зробити на ці роботи проектно-кошторисну документацію. Тут уже справа політична. Чому заміняти труби в селищі, а не центрі міста, наприклад? Дуже багато питань.

Але ми працюємо, принаймні вже порахували суму, будемо її озвучувати. Безумовно це проблема номер один.

Як Благодатне підтримує учасників АТО?

Учасникам АТО, які повернулися додому селищна рада надає ділянки під гаражі. Із землею під забудову, на жаль, процедура затягнулася, хотілося б вирішувати все без конфліктів. Незайнятою землею, зазвичай, люди користуються, як городніми ділянками. Більше ніж півроку дискутували, але рішення вже віднайшли. Відзначили відповідний масив, виготовляємо документи і будемо по трохи ці ділянки роздавати. А землю під гаражі вже отримало 10 учасників АТО.

Чи бачите Ви себе мером Нововолинська?

Я, напевно, не настільки люблю Нововолинськ, щоб думати про це.

В контексті децентралізаці та утворення ОТГ, куди б мешканці Благодатного хотіли приєднатися?

З цього приводу в нас були громадські слухання. Однозначно ми хочемо об’єднання з Нововолинськом. Нещодавно змінився закон, тепер ми можемо про це думати. Теоретично і практично дозволяється містам обласного значення об’єднуватися без попередніх процедур, тобто без виборів. Це хороша політична складова, ми однозначно маємо таку можливість.

Плани селищної ради на найближчу перспективу?

Будемо продовжувати розвиток спорту. Маю мрію – шкільний спортмайданчик забезпечити штучним покриттям. Якщо все буде добре, то будемо мрію переводити в практику. Написали декілька проектних заяв і хочемо облаштувати систему відеонагляду. Далі ж займатимемося благоустроєм селища. У минулому році була в нас хороша ініціатива, влаштовували толоки. Приходило дуже багато людей, здійснювалася корисна робота. Незабаром у Благодатному буде роздільний збір сміття, закупляємо контейнери. Якщо збережеться динаміка співфінансування, то продовжиться асфальтування доріг (ремонту потребує 6 кілометрів).

Що скажете на кінець розмови?

У нас дуже позитивна динаміка стосовно впорядкування території. Я думаю, що хороший спосіб навести порядок – це долучати кожного, тобто максимум громадської активності. Вкотре агітую мешканців долучатися до наших акцій, таких як толоки. Скоро весна, будемо розклеювати оголошення.

Інтернет-видання “БУГ”




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *