<

Наталія Смолярчук: “Справедливість у мене вроджена – тому я і юрист”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:42 | 9.10.2015 / Інтерв'ю /
Перегляди
13
/ коментарів 6

У день професійного свята – Дня юриста – журналісти “БУГу” завітали в гості до директора місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги Наталії Смолярчук. Юрист з багаторічним досвідом роботи, управлінець та просто гарна жінка поділилася буденними турботами людей, які добре знають закони та саме цим служать людям.

 – Пані Наталія, ви нещодавно у Володимирі-Волинському, очолюєте новостворену структуру по безоплатному      наданню вторинної юридичної допомоги. Що привабило Вас та підштовхнуло до переїзду?

Ви знаєте, бажання самореалізації і як фахового юриста, і як фахового управлінця. А тут – серйозний конкурс, що проводився у Києві незалежною громадською організацією, спеціалістами із “Фонду Відродження”, серйозні досвідчені спеціалісти. Я хотіла себе перевірити, свою професійність, на що взагалі можу розраховувати у кар’єрі. Для мого оточення, та й для мене, було великим здивуванням, що серед безлічі претендентів вибрали саме мене. Я, звісно ж погодилася, адже це досить престижна посада.

– Звідки Ви сама і як вирішили стати юристом?

Я сама з Іванич, перша освіта у мене – викладач географії. Однак, по спеціальності роботи після закінчення університету не знайшла. Будучи в декретній відпустці, задумалася, ким же все таки хочу бути. Я така людина – правдива і люблю справедливість, тому і найближчою була юриспруденція. Ми у школі достеменно вчимо будову амеби, закони фізики, будову всесвіту, але не закони, правові норми. А це ж необхідно кожному громадянину держави, оскільки ми повинні розуміти і свої права, і свої обов’язки.

 -А що входить у функціональні обов’язки центру, з якими людьми Ви працюєте, в чому консультуєте?

В основному – це категорії малозабезпечених громадян, інвалідів різних категорій, пенсіонери, багатодітні сім’ї. В загальному, це – особи, які перебувають під юрисдикцією України та потребують представництва своїх інтересів у суді і не мають достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва. Переважно, ми надаємо представництво у цивільному та адміністративному процесах, хоча є випадок і представництва у кримінальній справі.

– Скільки спеціалістів на сьогодні працює у Вас в центрі і як Ви підбирали фахівців?

На сьогодні у нас в штаті дев’ятеро спеціалістів, з них – семеро юристів. Щоденно на прийомі громадян – троє працівників. Штат формувати було не просто, адже на посади керівників відділів відбувався конкурс. Так, я сама не із цього міста, тому просто збирала анкети, ходила у різні державні установи питала поради. Так, у казначействі рекомендували головного бухгалтера – Бунду Ольгу Іванівну, на посаду інтегратора погодився Степан Миколайович Слащук. А спеціалістів підбирали за співбесідами, брали тих, хто хотів працювати. Останнього керівника ми призначили лише 15-го вересня, однак, професіонала високого рівня.

– Яка територія входить до юрисдикції саме Вашого центру вторинної правової допомоги?

Це Володимир-Волинський район (і місто), Горохівський, Іваничівський район та місто Нововолинськ, Локачинський, Любомльський та Шацький райони.
Щоденно ми приймаємо невелику кількість громадян – близько 3-4-х чоловік. Але, це не єдині наші функціональні обов’язки. Аби налагодити роботу в районах, спеціалісти постійно роблять робочі виїзди. Зараз проводяться переговори зі спеціалістами органів місцевого самоврядування про співпрацю – виділення робочого місця та оплати проїзду наших працівників, коли ті працюватимуть у районах. Знаходимо порозуміння.

– У Вас щоденна робота з людьми, а це не просто: усіх треба вислухати, ставитися із повагою, душевною теплотою. Ви із командою справляєтеся із повсякденними стресами? Чим тішить юриста його робота?

Аби працювати з людьми – треба їх любити і ставитися із розумінням. Сюди приходять різні відвідувачі, зазвичай це – пенсіонери, або учасники АТО, або малозабезпечені сім’ї. Вони приносять до нас свої проблеми, старенькі нерідко не розуміють те, що говориться юридичною термінологією. Ми, погоджуючись на цю роботу у центрі вторинної юридичної допомоги, розуміли усі ці психологічні тонкощі. А радість юристів – це справедливо виграні справи, відстояні та захищені людські інтереси. У кожної професії – свої радощі, у юристів – досягнута законність та справедливість.

Розмову вела журналіст Наталія Пашкетник




коментарів: 6
  1. Це та сама Наташа, “подружка” Лобача і колишня регіоналка? БУГ думав у вас пристойний сайт, а тут таке!

  2. це інтерв’ю юриста!а не партійного работніка… сьогодні – день юристів, а членського квитка до партії регіонів вона не мала

  3. То все ж таки , помимо здобуття Наталкою Смолярук першої вищої освіти викладача географії,потім “наполегливої” роботи в управлінській сфері з набуттям відповідного досвіду та водночас поєднуючи своє “успішне” перебування в Партії регіонів усього Іваничівського району, адже “допустимі” докази надані у попередніх коментарях від 08.10.2015р. (припускаючи що у якості “міс”) , однак зі змісту інтрев”ю зовсім невідомо чи має пані Наталія Смолярчук займаючи посаду директора центру безоплатної вторинної правової допомоги саме достатню юридичну практику? Проте,мабуть пані Наталія просто собі і не уявляє, що переважну більшість користувачів чоловічої половини інформаційного сайту західної Волині(не виключено що потенційних прихильників) нестерпно цікавить знати,які ж саме були присутні ознаки відчуття великого здивування що виникали в той момент , коли серед безлічі пренденток на конкурсі вибирали власне Вас пані Наталіє до того ж по яким саме критеріям !(Із цього місця детальніше будь-ласка!)

  4. Ба. А я думав «управлінець та просто гарна жінка поділилася буденними турботами»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *