<

«Молоді треба комунікувати з владою, не боятися говорити про свої потреби голосно», – керівниця проєкту «Нові ідеї для нових громад» Мар’яна Коваль

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:19 | 31.03.2023 / Інтерв'ю / , /
Перегляди
237
/ 1 коментар

Впродовж семи місяців у шести громадах Волинської області тривав проєкт «Нові ідеї для нових громад», який реалізовувала Агенція регіонального розвитку Прибужжя в межах програми «Мріємо та діємо».

Проєкт охопив офлайн-активностями 225 активних та ініціативних хлопців та дівчат, в тому числі з числа внутрішньо переміщених осіб, з шести громад Волинської області: Володимир-Волинської, Нововолинської, Зимнівської, Ковельської, Смідинської та Шацької.

Про цілі проєкту та чи вдалося їх досягнути, відкриття та досягнення в рамках проєкту розповіла БУГу керівниця проєкту Мар’яна Коваль.

Довідка: Мар’яна Коваль – керівниця команди проєкту «Нові ідеї для нових громад», який реалізовує Агенція регіонального розвитку Прибужжя; проєктна менеджерка культурно-мистецьких та молодіжних проектів («Бандерштат», «100 кілометрів без сну та їжі»)

Про що саме проєкт «Нові ідеї для нових громад»?

Я поділюся власною думкою про те, що саме закладаю у цей проєкт. Проєкт «Нові ідеї для нових громад» – це проєкт про те, щоби молоді люди, незалежно від основного чи тимчасового місця проживання, знали, як реалізувати свою ідею, як комунікувати з владою, а також – не боялися цього робити. Проєкт про налагодження діалогу молоді та влади і про те, щоб внутрішньо переміщені особи змогли інтегруватися в життя громади, у якій тимчасово проживають. А також  про те, щоби молодь отримала вміння відстоювати власні інтереси, створювати власні проєкти і знаходити можливість їх реалізовувати незалежно від того, де вона проживає: у маленькому селі, селищі чи місті.

Основна цінність проєкту в тому, що молодь, в тому числі і внутрішньо переміщені особи, познайомилися з владою громади, з лідерами думок, тренерами та спікерами, які на своєму прикладі розповіли, як реалізовувати ініціативи, працювати та досягати вагомих результатів; дізналися, які є можливості у громаді для реалізації власних ініціатив.

Подібний проєкт, націлений на розвиток молоді, в тому числі з числа ВПО, інтеграцію їх в життя громади; такий порівняно довготривалий і кількаетапний є унікальним для регіону та області?  

Загалом, проєкт для волинської молоді є унікальним, тому що, зазвичай, реалізація проєктів із залученням молоді не триває таку кількість місяців,  а також не передбачає стільки етапів реалізації і форм взаємодії команд проєкту, влади громад і молоді, взаємодії молоді між собою.

Ми з командою, подавши заявку проєкту, вважали, що для того, щоби створити дійсно активне молодіжне середовище в кожній з наших цільових громад, важливо всебічно з ними взаємодіяти і підтримувати якийсь діалог протягом тривалого часу.

Реалізація проєкту триває вже 7 місяць. Протягом цього часу команда проєкту, ментори, спікери комунікують з учасниками, дискутують. Також до нашої дискусії долучаються представники влади

Кожен з етапів реалізації проєкту «Нові ідеї для нових громад», а це таборування, напрацювання дорожніх карт і, власне, реалізація ініціатив – мав різний формат і підхід для взаємодії з молоддю.

Учасники та учасниці проєкту з різних громад відзначають, що їм найбільше сподобався етап таборування. Цей захід був важливим на етапі зацікавлення молоді взяти участь в подальших етапах проєкту? Чи результативним є такі тренінги для молоді? Чи радите такий формат роботи ОМС, ГО та ін?

Дуже хочеться зауважити, що саме перший етап проєкту (триденне таборування), став дуже цінним.

У таборуваннях брала участь молодь з різних населених пунктів громади. Це була, фактично, активна молодь громади. Вони мали можливість на такому майданчику познайомитися між собою. У таборуваннях для проведення навчальних тренінгів були залучені тренери, цікаві спікери з Волинської області та з Києва. В деяких громадах раніше ніхто не проходив для молоді такої неформальної освіти і заходів для її розвитку.

Їхня цінність у тому , що молодь не лише познайомилася, дівчата та хлопці поділилися своїми ідеями та думками, подискутували зі спікерами, тренерами, дізналися про інструменти для взаємодії заради розвитку громади, зарядилися мотивацією.

Вони зрозуміли, що можна об’єднуватися в молодіжні середовища у своїй громаді, побачили, що влада готова їх підтримати.

Проєкт цінний тим, що комунікація з учасниками та учасницями не закінчилася на цьому етапі. Ми їх зібрали потім на створення дорожніх карт. Зараз молодь кожної з громад реалізовує молодіжну ініціативу. Навіть після завершення проєкту ці ініціативи будуть діяти і будуть гуртувати молодь навколо себе.  

В рамках проєкту молоддю було розроблено дорожні карти. Розкажіть, будь ласка, що це за карти та як вони будуть реалізовуватися.

Другим етапом проєкту було напрацювання молоддю дорожніх карт. Всі свої думки в контексті розвитку молодіжної політики в громаді молодь заклала в дорожні карти.

Визначили основні кроки та закріпили відповідальних. Плани у картах розраховані на два роки і вони прийняті органами місцевого самоврядування.

Проєкт від Агенції регіонального розвитку Прибужжя став поштовхом до активізації молодіжного руху у шести цільових громадах. Розкажіть детальніше про це.

Молодь кожної з цільової громади на третьому етапі проєкту реалізовує молодіжну ініціативу. У Володимир-Волинській громаді – це ініціатива «Театральне єднання» про розвиток театру; у Ковельській – «Школа медійника»; у Смідинській – «Соціальна майстерня», де навчаються шиттю та перукарській справі; у Шацькій громаді в рамках проєкту був створений молодіжний простір «ТвориДій»; у Зимнівській громаді реалізовується ініціатива «Громада у кадрі», яка передбачає створення фотовиставок про громаду; у Нововолинській громаді в рамках проєкту створений молодіжний простір «NovoSpace», який передбачає заходи з неформальної освіти, зустрічі та тренінги.

Чи долучилися органи місцевого самоврядування до реалізації проєкту, яким чином?

Від початку реалізації проєкту наша команда комунікувала з представниками ОМС кожної з цільових громад.

На початку всі громади висловили готовність підтримувати та реалізовувати проєкт спільно з нами і протягом всього часу ми активно комунікували. Представники влади відвідували заходи в рамках проєкту. Також кожна громада надала співфінансування для реалізації молоддю ініціатив в громаді.

Що особисто для себе винесли з проєкту, яке нове розуміння, принципи, правила, бачення?

Хочу наголосити, що не можна нав’язувати молоді якихось стереотипних ідей і бачень людей, які ніколи не працювали з молодіжним середовищем. 

Як представниця молод, в усіх проектах  завжди керуюся тим, що дуже важливо чути і розуміти, що хоче саме молодь і намагатися спільно створювати наступні програми чи проєкти, які стосуються молоді. Але в жодному разі це не щось має бути щось стереотипне.

— Ви побували в кожній громаді, спілкувалися з ОМС, молоддю, знаєте про проблеми, з якими стикаються молодіжні рухи в громадах. Чого дійсно бракує та на що варто звертати увагу місцевій владі в першу чергу, щоб активізувати молодь і залучити її в життя громади? Зауваження та поради від вас для проектних громад та інших громад Волинської області. 

Насамперед, треба почути, що хоче та молодь. Дуже класно, що в рамках проєкту молодь зробила дорожні карти, де були виписані їхні думки і плани на розвиток молодіжної політики в громаді. Тому що дуже важливо не нав’язувати молоді готові рішення. 

Умовно, в селі 10 років поспіль проводиться свято села. Але це не зовсім те, що цікавить молодь. Її, до прикладу, може цікавити якась зона неформальної освіти. 

Дуже важливо не йти знову одноманітним зрозумілим вам, але нецікавим молоді шляхом і організовувати те ж свято, що і 10 років тому. Можливо, воно і має свою цільову аудиторію, але молоді це нецікаво. Треба йти за молоддю, яким би експериментальним це не було на початках. Вона це прийме і буде брати участь у заходах. 

Чи легко буде реалізувати дорожні карти, створені спільно з молоддю, чи тут повинна постійна підтримка та сприяння ОМС?

У дорожніх картах є пункт “відповідальні особи”. Одна особа визначена з числа молоді, інша – з числа влади. Для того, щоб ефективно реалізовувалися дорожні карти в громаді, насамперед, потрібна комунікація молоді з владою. Для реалізації карти, треба вносити зміни в цільові програми підтримки молодіжної політики, частина пунктів передбачає власне фінансування.

Тому, ще раз наголошую, для того, щоб карти були реалізовані, потрібна постійна комунікація молоді і влади.

Якщо від молоді не буде запиту на ту чи іншу подію, то влада не буде її реалізовувати. Дуже важливо, щоби молодь реалізовувала, а влада підтримувала. Якось інституційно, фінансово, документально, тобто, щоб вони курували, але реалізовувала молодь.

Чи будете надалі при можливості створювати такі проєкти задля підтримки молоді на Волині? Якими вони будуть?

Команда, яка працює над проектом “Нові ідеї для нових громад” і до цього реалізовувала проєкти для молоді, можливо не підтримки, але такі, де цільовою аудиторією була саме молодь, де молодь була залучена до організації і брала безпосередню участь. Це фестивалі “Бандерштат”, “Княжий”, також наша діяльність у ГО “Національний Альянс”, яка сприяла розвитку молоді, захід “100 кілометрів без сну та їжі”, та інші. 

Чи доцільно проводити, втілювати такі проєкти під час війни?

Я думаю, що так, доцільно. Тим паче, що одна з цілей проєкту  – це інтегрувати молодь з числа ВПО у життя громади, де вони тимчасово проживають. Сам ці 6 громад прийняли до себе переселенців і на першому етапі реалізації проєкту у нас не менше 30% учасників заходів були учасники з числа ВПО.

Ці дівчата та хлопці і на наступних етапах доєднувалися до реалізації проєкту і зараз беруть участь в реалізації ініціатив. Познайомившись з місцевою молоддю вони спільно працюють і розвивають громаду.

Чому молоді важливо брати участь в житті громади?

Дуже важливо знаходити можливості та втілювати власні ідеї, навіть тоді, коли ви проживаєте в абсолютно маленьких селах, селищах чи, можливо, ви тимчасово внутрішньо переміщені особи. Молоді дуже важливо реалізовуватися. Дуже важливо знаходити однодумців і об’єднуватися навколо якихось ідей, втілювати свої ініціативи в життя.

Для успіхів у такій реалізації дуже важливо, щоб молодь підказувала владі, що саме їй цікаво і як взагалі будувати політику в громаді.

Тому молоді зі свого боку треба комунікувати з владою, говорити про свої потреби голосно. Владі – почути, що каже молодь. 

 Цей проєкт саме про це. 

Проєкт «Нові ідеї для нових громад» реалізувався Агенцією регіонального розвитку Прибужжя з 1 вересня 2022 року до 31 березня 2023 року в межах програми “Мріємо та діємо”.

Програма “Мріємо та діємо” впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром “Розвиток корпоративної соціальної відповідальності” (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network.




один коментар
  1. Хотів би я подивитися на молодь, яка наважиться запитати у міського голови, ну наприклад, про службові відрядження його самого та заступників впродовж 2,5 року кпаденціі діючоі місцевої влади. Спробуйте. :)))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *