<

Лікар-психіатр Ярослав Воробій з Володимира розповів про ускладення від COVID-19, панічні атаки й про те, як уберегтися від депресії

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:55 | 15.03.2021 / Інтерв'ю / /
Перегляди
436
/ Коментарі відсутні

Чимало людей щодня звертається до лікарів з різними скаргами, серед яких – скарги на психічні порушення. Деякі пацієнти, у яких їх виявляють, почувши про те, що їм потрібен психіатр, навідріз відмовляються відвідувати його, оскільки рахують себе здоровими у цьому плані. Однак, коли все ж наважуються переступити поріг фахівця, починають розуміти проблему, та по-іншому сприймають ситуацію.

З якими порушеннями найчастіше звертаються до психіатра? Як розрізнити неврологічне захворювання від психічного? Що таке панічні атаки? На скільки серйозною буває депресія, і як вона лікується? Та як коронавірус впливає на психічний стан? Про це та інше виданню Володимир Медіа і журналістці Жанні Білоцькій розповів лікар-психіатр Володимир-Волинського ТМО Ярослав Воробій.

Ярославе Григоровичу, чому люди бояться відвідувати психіатра?

Не можу пояснити. Адже психіатр – такий самий лікар, як інші, тільки хтось лікує фізичні хвороби, а до його компетенції входить корекція та лікування важких депресивних станів, неврозів, психоматична симптоматика, порушення мислення тощо.

До станів, які діагностує та лікує психіатр, належать тривожність, фобії, посттравматичний стресовий розлад, розлади особистості, шизофренія та параноя, депресія, біполярні розлади, порушення сну. Так, серед пацієнтів є ті, які обурюються, коли їх скеровують до мене, оскільки вважають, що у них немає психічних порушень. Хоча є окремі випадки, коли люди самі приходять на прийом.

— Як розрізнити неврологічне захворювання від психічного?

Якщо людина вважає, що у неї є проблеми неврологічного характеру, вона звертається до невропатолога. Той, своєю чергою, обстежує її, і коли виявляє психічні порушення, направляє до психіатра.

— З якими скаргами найчастіше приходять на прийом?

Порушення сну, настрою, тривога, головні болі.

— Які симптоми є приводом для госпіталізації?

Маячіння, галюцинації, втрата пам’яті та дезорієнтації, сплутаність мислення, неусвідомлення свого стану, дій, психоматичні розлади.

— Останнім часом у людей діагностують панічні атаки? Що це за хвороба і як вона себе проявляє?

Панічна атака – захворювання невротичного плану. Вона проявляється у приступі неусвідомленої тривоги, відчутті того, що має трапитись щось погане або страху перед неусвідомленим. Здебільшого, тривога, спрямована на майбутнє.

Панічну атаку провокує сильний або постійний стрес. Для прикладу, це можуть бути неприємності на роботі, вдома.

— Як лікується ця хвороба?

Заспокійливими препаратами.

— Відомо, що панічні атаки є одними з причин визначення непридатності чоловіків для проходження військової служби…

Під час медогляду, коли  виявляємо це захворювання у призовників, скеровуємо на обстеження до Волинської обласної психіатричної лікарні, яка знаходиться у селі Липини.

У випадку, якщо діагноз підтверджується, їх визнають непридатними  для проходження військової служби у мирний час. Це стосується й тих, хто страждає будь-якими неврозами. Але таких осіб мало. Самі хлопці  рідко скаржаться на подібні проблеми. Хоча є й такі, які намагаються «відкосити» від армії  і розповідають про симптоми, схожі на неврологічні або психічні розлади, та коли мова заходить про обстеження на стаціонарі, проблеми зникають самі собою.

— Чи вплинув коронавірус на психічний стан володимирчан?

Так. У нашому відділенні проходять лікування пацієнти з ускладненнями після цієї хвороби. Симптоми, з якими звернулися: пришвидшений ритм серцебиття, пітливість, головні болі, підвищення тиску.

Відповідно на фоні серцебиття з’являється страх за життя, що ми називаємо панічними атаками. Та найбільше люди, які важко перехворіли на COVID-19, бояться його повторення, вони досить чутливо реагують на будь-які зміни в організмі.

— Ще одна хвороба, яка є досить поширеною в усьому світі, – депресія. У яких випадках вона проявляється і на скільки є небезпечною?

Депресія може бути як легкої форми, так і наслідком психічної травми. У когось проявляється панічною атакою, в інших – депресивним станом. Може бути помірний депресивний епізод, тобто кілька разів проявиться, симптоми незначні і неважкі.

Також депресія проявляє себе як окрема хвороба, з вираженими психічними порушеннями, або при складних психічних захворюваннях, одним із симптомів шизофренії.

Депресія буває одним із симптмів при маніакальному стані, маніакально-депресивному психозі,  шизофренії. Ті, хто звертаються до лікаря і стверджують, що у них депресія, переважно здорові. Людей із таким захворюванням, здебільшого приводять до нас рідні або знайомі. Вони перестають цікавитися усім, що відбувається навколо них, нічого не хочуть робити й нічим займатися, разом із тим не мають бажання лікуватися.

У моїй практиці подібних випадків трапляється чимало. Якщо легкий депресивний епізод, який виникає на фоні психотравмуючої ситуації, ми приписуємо антидепресанти або заспокійливі ліки. Якщо психічний стан покращується під дією осередників, і немає психотравмуючих ситуацій, депресія не повториться.

У випадку, коли депресія є один із симптомів психічної хвороби, або це є окрема незологічна одиниця рекурентно-депресивний розлад, на жаль, потребує постійного лікування.

Як уберегтися від депресії?

Найліпший і найдієвіший рецепт – здоровий спосіб життя, помножений на оптимізм. Навчитися сприймати життєві негаразди як тимчасові труднощі, які минають. І пам’ятати: поганий настрій – не одначає, що у вас депресія.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *