<

Коли відкриють дитсадки у Володимирі-Волинському та як випускники складатимуть ЗНО – В’ячеслав Петрук

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:54 | 1.06.2020 / Інтерв'ю / , , /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Про післякарантинні особливості роботи дитсадків та проведення ЗНО запитуємо у начальника управління освіти, молоді й спорту міськвиконкому В’ячеслава Петрука.

Інтерв’ю з начальником управління освіти, молоді й спорту міськвиконкому В’ячеславом Петруком опублікували на сайті газети “Слово Правда”.

Ці питання нині найбільше тривожать батьків. Адже якщо школярі, як би там не було, навчальний рік закінчують дистанційно, то випускників чекає попереду вступ до вишів, а до цього вони мусять скласти зовнішнє незалежне оцінювання. А батьки дошкільнят, надто ж ті, які працюють і не мають на підхваті безплатних нянь в особах бабусь та дідусів, не можуть дочекатися, коли нарешті відкриються садочки.

Малят зустрічатимуть на порозі

– Коли запрацюють дитсадки?

– Цього наразі не скажу ні я, ані будь-хто з міської влади, адже усе залежить від динаміки захворюваності на коронавірус на наших теренах. Рішенням головного державного санітарного лікаря України на Волині поки що перехід до адаптивного карантину не відбувся. Коли епідемічна ситуація це дозволятиме, він дасть «добро» області, і відповідне рішення прийматиме регіональна комісія ТЕБ та НС в Луцьку. Ймовірно, там теж орієнтуватимуться щодо рівня захворюваності у кожному конкретному районі. Тому про точні дати не говоритимемо.

Але ми готові, щойно буде дозволено, відкривати садочки з урахуванням усіх тих вимог, які прописані в постановах Кабміну та головного державного санітарного лікаря України. Ми підготувалися до цього, пропрацювали всі моменти з директорами закладів дошкільної освіти. Постачальники уже готові завезти нам дезінфікуючі засоби, інфрачервоні термометри і так далі.

– Прописані у постанові умови вимагають чимало додаткових витрат. Хто їх має взяти на себе?

– Додаткові кошти на це виділяються з міського бюджету. Загалом, за нашими підрахунками, на закупівлю всього обладнання та засобів для міських дитсадків потрібно 266 тисяч. Це дезінфектори, інфрачервоні термометри, які дозволяють вимірювати температуру у безконтактний спосіб, дезінфікуючі засоби для рук і для поверхонь, для постелі тощо. Також усі особисті тканинні рушники, якими користувалися малята, ми замінюємо на одноразові паперові, купуємо для них і диспенсери. Буде придбано і засоби індивідуального захисту для працівників – рукавиці, маски, контейнери для їх зберігання.

– Нові умови передбачають і зменшення кількості дітей у садочківських групах. Як цього плануєте досягнути?

– Будемо просити, аби по можливості дітей таки залишали удома. Тому брати в садочок будемо насамперед тих малюків, чиї батьки офіційно працевлаштовані. Бо якщо в групі буде 25 вихованців, то дотримання дистанції, організацію безконтактних ігор тощо ми забезпечити не зможемо. Очікуємо, що такі рекомендації прийме й міська комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Також будемо просити батьків, які вперше ведуть дітей у садочок, потерпіти із цим хоча б до серпня. Зазвичай ми набирали нові групи з 1 червня, та тепер забезпечити процес поступової адаптації до садочка, аби він був комфортним для дошкільнят та батьків, з дотриманням карантинних вимог практично нереально. Зважаючи на те, що батькам тепер в принципі заборонено заходити до приміщення садочків, то для новеньких вихованців це може бути особливо дискомфортно. Тому краще трохи зачекати.

– Власне, багатьох батьків турбує оця заборона заходити в приміщення. Хто зустрічатиме дітей, хто буде з тими, які прийшли раніше? А як це відбуватиметься, коли йтиме дощ?

– Звісно, ситуація для усіх непроста. Хоча в літню пору за гарної погоди ми й раніше практикували це, щоб вихователі зустрічали дітей надворі, робили зарядку на свіжому повітрі, а тоді вже йшли в приміщення снідати. Так само влітку батьки й забирають малюків з майданчика, з прогулянки. Тож якщо погода сприятиме, жодних проблем не буде. Якщо надворі буде негода, при вході в приміщення діти проходитимуть температурний скринінг (власне, цю процедуру вони муситимуть проходити щодня, і якщо термометр покаже вище, ніж 37,2, то дитину в садочок не пустять), дезінфекцію рук, і тоді, перевзувшись, ітимуть в приміщення. У садочках укладуть графік чергування нянь, щоб і тих, хто прийшов, було кому зустріти, і ті, хто лишився в групі, були під наглядом. Це додаткове навантаження, звісно, але впораємося. І, скоріш за все, введемо жорсткіші часові рамки щодо приходу в садочок: скажімо, лише до 9 години, щоб це було організованіше.

– Коли дитсадки уже нарешті запрацюють, то на літні «канікули», як це було зазвичай, зачинятися уже не будуть?

– Ні, «канікул» не буде. Більшість працівників уже використали свої відпустки за час карантину. Також ми зробили поточні ремонти приміщень, а в деяких закладах і капітальні. Тож потреби у такій паузі влітку фактично немає. Аби тільки епідситуація дозволяла, дитсадки працюватимуть.

На ЗНО доведеться їхати в інші міста

– Навчальний рік, як і попереджували раніше, завершиться без жодних урочистостей? Навіть для випускників?

– Так, свята Останнього дзвоника точно не буде, випускні свята також не плануються. Зрештою, їх і відсвяткувати було б ніде, адже заклади громадського харчування не працюють. Щодо шкільних урочистостей із врученням свідоцтв чи атестатів, то для випускників дев’ятих класів їх точно не буде. Одинадцятикласники, згідно з новим розкладом проведення ЗНО, матимуть основну сесію іспитів з 25 червня до 17 липня, остаточні результати з усіх предметів будуть оприлюднені в особистих кабінетах випускників до 29 липня. Десь до того вони отримають і атестати. Зараз важко прогнозувати – можливо, захворюваність піде на спад і Кабмін та головний державний санітарний лікар дозволять урочисто вручити атестати, з дотриманням певних карантинних обмежень, але поки що про це говорити надто рано.

– Яким буде цьогорічне ЗНО?

– Найперше: відбуватиметься воно за нових графіком. Основна сесія з 25 червня до 17 липня, додаткова – з 23 липня – 11 серпня. Іспит з математики відбудеться 25 червня, з української мови та літератури – 30 червня, з історії України – 9 липня. Буде й пробне тестування.

Розміщувати учасників ЗНО в аудиторіях будуть з дотриманням належної дистанції. Під час тестування учні та інструктори будуть забезпечені захисними масками, а пункти проведення ЗНО – антисептиками. Усі ці питання ми обговорили з керівниками шкіл, зараз кожен вивчає, які ще потреби, можливо, треба закрити. Школам перед самим карантином уже виділялися кошти на дезінфікуючі засоби, тож із цим буде простіше. Але в будь-якому разі мусимо виконати всі умови й на належному рівні організувати все, добре, що час іще є, щоб підготуватися.

– Раніше частину предметів міські школярі мусили складати в інших містах. Чи доведеться так само робити і цього року?

– На жаль, так. Хоч ми й очікували на відміну цих виїзних сесій і дозвіл всі тести ЗНО складати у своєму місті, що було б і зручніше, й безпечніше, зважаючи на теперішню ситуацію, та цього не сталося. Так у Володимирі наші учні складатимуть ЗНО з української мови та літератури, історії України і географії. Відбуватиметься це на базі ЗОШ №2, ЗОШ №3 та ЗОШ №5. Іспити з інших предметів проходитимуть в Луцьку, Ковелі й Нововолинську.

Відповідно до рекомендацій в.о. міністра освіти Любомири Мандзій, транспортом для доїзду на іспити ЗНО учнів має забезпечити місцева влада. Ми це зробимо. Як й щороку, в нас є можливість для централізованого підвезення наших учнів до пунктів здачі ЗНО. Єдине питання: потрібно, аби на законодавчому рівні питання пасажирських перевезень було до того часу дозволене. Але з перевізником ми уже підписали договір, на це передбачено кошти, тож зі свого боку зробимо усе, аби випускники-2020 вчасно і комфортно склали ЗНО.

Віталіна Макарик




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *