<

Іван Дуда: «Якщо хочеш зробити фото справою власного життя – повинен бути готовим до успіху, невдач та розчарувань»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:41 | 12.07.2018 / Інтерв'ю, Володимир /
Перегляди
21
/ Коментарі відсутні

12-го липня в Україні відзначають День фотографа. До цього свята нам вдалося поспілкуватися із, мабуть, найбільш відомим фотографом Володимира-Волинського, до якого на фотозйомки бажають потрапити чимало жителів, – Іваном Дудою.

Фотограф розповів про те, як він розпочав свій шлях в цій сфері, а також поділився секретами які ракурси та техніку варто обирати, з чого слід починати.

– Іване, зараз ти досить відомий фотограф міста, однак розкажи як давно розпочав фотографувати?

– Почав займатись активно фотографією 3 роки тому, до того часу я був власником звичайної компактної фотокамери і фотографував квіти, пейзажі. Придбавши свою першу дзеркальну фотокамеру, почав експериментувати, пропонувати безкоштовні фотосесії, вивчати фоторедактор. Згодом з’явились перші комерційні пропозиції (весільна фотозйомка, святкові сімейні події). Згодом я зрозумів, що не випущу камеру з рук! Так і є, за 3 роки я максимум 3-5 днів не торкався фотоапарата.

– З чого все почалося?

– Все розпочинається через цікавість. Без зацікавлення нічого не вийде, тому я отримую насолоду від роботи. Працювати під примусом – не для мене!

– Пам’ятаєш свої перші знімки?

– Перші знімки присвячені місту. На місцевій площі Героїв я розпочав з місцевих “аборигенів” – голубів. Згодом зацікавився пейзажами, виходив уночі в місто, вивчав ракурси. Далі вже й не пригадаю, як рухався. Весілля, персональні фотосесії, предметна фотозйомка. За 3 роки діяльності зібралось чимало гігабайт світлин. Інколи люблю переглядати перші кадри і порівнювати з новими.

– Особисто я про тебе дізналася, коли вперше у соцмережах побачила фото нічного Володимира. Чому для фото обрав безлюдне місто вночі?

– “Нічний Володимир” з’явився через цікавість і незайманість цього жанру. Це також затягнуло мене, я почав відкладати сон на другий план і виходив на нічне полювання за міськими краєвидами.

Місто наше маленьке, ракурси взнавані, це і сподобалось користувачам соціальних мереж.

– Де береш натхнення?

– Надихають люди, а швидше цікавість – це певний виклик для себе. Цікаво чи впораюсь з поставленим завданням.

– Зараз багато хто має хороші камери, однак можеш дати кілька порад як обрати фотокамеру?

– Для початківця камера не важлива. Звичайно, професійна діяльність фототехніка вимагає надзвичайно великих капіталовкладень. Приємно, коли клієнт тебе розуміє і має уявлення про часові ресурси, які потрібні не тільки на проведення фотозйомки, але й на редагування відзнятого матеріалу. Я б швидше думав про вибір додаткових аксесуарів, оптики та освітлення. Сама модель фотоапарату навіть на сьогоднішній момент для мене відходить на другий план.

– Що потрібно для вдалої світлини?

– Для вдалої світлини потрібен досвід, художнє бачення та світло. Умови та місце зйомки не завжди відіграють важливу роль. У портретній фотозйомці потрібне вміння знайти контакт з моделлю, вивчити її страхи, комплекси та вміти це використати для досягнення результату. У репортажному фото для мене важлива спритність, уважність.

– На що початківцям варто звертати увагу?

– Початківець повинен перш за все визначитись з планами на майбутнє. Якщо він хоче зробити фото справою власного життя, то повинен бути готовим до успіху, невдач та розчарувань. Стабільно вдалих світлин жоден фотограф не зробить. Можна бути готовим до зйомки технічно, але не завжди ти будеш готовим морально. Та і настрій клієнта ти не передбачиш. Тут я б радив накопичувати психологічний досвід та інколи бути в амплуа актора.

– У фотографії існують якісь правила чи закони?

– Щодо законів в мистецтві (моє власне переконання) – необхідно їх порушувати. Неможливо створювати продукт і задовольнити усі смаки та потреби. Доводиться оцінювати свої результати кількістю вподобань у соціальних мережах та попитом на послуги. Тому про правила і закони я не люблю розмовляти і не роблю цього, якщо є можливість упустити ці теми.

– Де шукати нові тенденції для фото? Як за ними слідкувати?

– Я не шукач тенденцій. В загальному, дивлюсь у Youtube відеоролики про жанрове фото, інколи беру досвід роботи з моделлю, зі світлом. Цікавлять також новітні технології у фотоіндустрії. Приємніше створити щось із власних ідей, не всі зрозуміють, але такі світлини знаходять свою аудиторію.

– Маєш улюблені фотосесії чи жанри фото? Які вони?

– Пейзаж – думаєш і розмовляєш із собою, аналізуєш… Портрет – вчишся спілкуванню, вивчаєш людину, провокуєш на емоції…

Мені подобається комбінувати протягом тижня типи фотозйомки. Це не спричиняє “застій” ідей, навиків. В майбутньому планую спробувати попрацювати над масштабними фотопроектами, вдосконалити професійні навички.

Розмовляла Дарія Поддубецька, інтернет-видання “БУГ”

Фото надані автором




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа