<

Іван Дуда: “Починав я з фотографуванням пейзажів, бо знімати людей спершу трохи соромився”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:41 | 28.10.2016 / Інтерв'ю /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Фото нічного Володимира одразу впадають у вічі, коли гортаєш новинну стрічку у соцмережах, і зачаровують.

В об’єктиві фотографа Івана Дуди місто відкриває свою потаємну сторону – загадкову, святкову, бентежну. Звідки у хлопця такий хист до фотографії, якими вміннями треба володіти, щоб відкрити секрети нічного міста, де черпає натхнення і які має мрії та плани, я спробувала вивідати в майстра за горнятком кави, – пише Слово Правди.

Володимир не дарма займає важливе місце у творчості Івана – тут він народився. Але всі шкільні роки хлопця минули у Турійську. Змалечку проявляв творчі здібності, однак до іншого виду мистецтва – музичного. Тож і до педколеджу імені А.Ю. Кримського вісім років тому вступив, аби здобути фах вчителя початкових класів – вчителя музики. Музику обожнює і досі, називає себе меломаном і співає в народному ансамблі «Розмай». Але фотографія, яка прийшла в його життя з першим апаратом-«мильничкою», з улюбленого хобі перетворилася на професію, яка приносить неймовірне задоволення.

 – Починав я з фотографуванням пейзажів, бо знімати людей спершу трохи соромився – згадує Іван Дуда, який нині як вільний фотограф працює в різних жанрах – від фотосесій до весільних зйомок. Професійно за фотографію взявся порівняно недавно. Майже одразу зауважив, що нічними зйомками мало хто займається, ця ніша у місті практично не заповнена. Взявся пробувати, експериментувати – і отримав результат, який швидко розійшовся по Інтернету. Іван планує продовжувати цю серію, зробити якнайбільше гарних знімків у хорошій якості і, можливо, влаштувати з них окрему виставку.

– Люблю працювати вночі, коли навколо тиша і ніщо від роботи не відволікає, – ділиться фотограф. – Розслабляєшся, відпускаєш від себе денні думки, концентруєшся на об’єкті і фіксуєш його. Для такої роботи не стільки важлива марка і функціональність фотоапарата, скільки – наявність штатива. Камеру слід добре зафіксувати, адже знімки в нічному освітленні робляться на довгій витримці. Для фотографій нічного Володимира – це 20-30 секунд.

Ніч відкриває для майстрів фотографії можливості цікавих кадрів – наприклад, приголомшливої панорами зоряного неба. «Щоб зняти трасери – рух небесних світил, потрібно значно більша витримка, шість-сім годин, – розповідає Іван. – Я поки вчуся, пробую знімати з півгодинною витримкою. Маленька мрія – сфотографувати зорепад. Але для цього потрібна відповідна техніка з сильнішою оптикою. А ще слід постійно відстежувати погодні умови, інакше ризикуєш замість запланованої зйомки зірок отримати звичайне захмарене небо».

Знання про мистецтво фотографії Іван Дуда черпає на широких просторах Інтернету. Щоб вивчити все, переконаний, не вистачить і життя. Є основні закони, і їх треба знати, але й не забувати про те, що найталановитіші майстри люблять невимушено порушувати правила. «Тому намагаюся іти власним шляхом, – пояснює хлопець. – Не створюю собі фото-кумирів, відштовхуюся від знань, які маю, і експериментую».

Найбільше хлопець любить працювати з архітектурною зйомкою, макрозйомкою, менше – робити репортажні фото.«Мені комфортніше, коли сам керую процесом, а не бігаю у пошуках вдалого кадру, – пояснює фотограф. – У репортажній зйомці важче досягнути бажаного результату, бо всі її учасники діють за власним сценарієм». Результати своєї творчої роботи Іван викладає на тематичних форумах, у спільнотах фотографів. Хтось критикує, хтось – хвалить. Сам хлопець налаштований самокритично: так, дещо вдається, але треба ще багато над собою працювати.

А ідей у нього безліч, і не всі пов’язані виключно з фотографією. Іван цікавиться сучасними технологіями, зокрема 3D-принтерами. А ще вивчає можливості, які фотографу дає робота з маленькими безпілотниками-дронами. Разом з колегою-партнером, директором історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» Володимиром Пикалюком пробує себе у аерофотозйомці. Плани мають цікавезні – приміром, зробити презентаційний фільм, знявши місто з висоти пташиного польоту. Креативних задумів у Івана безліч – тільки й встигай втілювати!

І на завершення – 5 порад від Івана Дуди для фотографів-початківців:

– Будьте сміливими, не бійтеся братися за щось нове;

– Частіше спілкуйтеся з цікавими, творчими людьми, шукайте однодумців;

– Займайтеся самоосвітою;

– Працюйте над помилками;

– Спирайтеся на свою інтуїцію.

nq_oswedplq
pdfpbzrf_lw
qwhqvn2veji
wj9jy-0w33s
n7tlcp9_1g8




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *