<

Ірина Дік: «Іти до стоматолога треба з довірою у серці, а не як до «ворога народу»»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:12 | 7.12.2016 / Інтерв'ю /
Перегляди
309
/ 1 коментар

Так вважає лікар-стоматолог, член спілки промисловців і підприємців .Володимира-Волинського Ірина Дік, цікава і корисна зустріч з якою відбулася минулого тижня на факультеті журналістики студентів Університету ІІІ віку.

До класу заходить жінка. Струнка дівоча фігура, приємна зовнішність, швидкий допитливий погляд ковзає по відеопроекції на дошці. Проникливі очі оглядають зацікавлену аудиторію. Легка невпевненість на початку, яка надає особливої привабливості і шарму, заворожує. Зустрівши її на вулиці, ніколи б не здогадалась, що це – професійний стоматолог. Її мова зачаровує присутніх своєю мелодійною простотою, – пише Місто вечірнє.

 – Ірино Володимирівно, як довго треба вчитися вашій професії, щоб стати професіоналом своєї справи?

-Спочатку треба вчитися  5 років у вузі. Потім  протягом року пройти обов’язкову інтернатуру, яка включає практику всіх видів стоматологічних спеціальностей. Далі стоматолог проходить  профільне навчання за однією зі стоматологічних спеціальностей  в ординатурі. І тільки тоді він стає фахівцем у даній області.

 -З якого віку дітям доречно починати чистити зуби?

-Ще до року, коли у них лише  починають прорізатися зуби,  доречно робити малюкові зубною щіткою масаж ясен. Коли ж з’являться перші зуби і дитина навчиться тримати предмети в руках, то можна вкладати їй у руку щіточку зранку і перед сном, роблячи імітацію чищення зубів. Початково дітям можна чистити зуби щіточкою без пасти. Коли ж дитя навчиться спльовувати, слід привчити його полоскати рот. Пізніше треба підібрати зубну пасту і разом з дитиною чистити зуби.

 – Розкажіть трохи про себе.

-Я – поліщучка, батьки – переселенці. Закінчила медучилище після восьми класів у Ковелі. Працювала рік у шкірно-венеричному диспансері патронажною медсестрою. Далі – Львівський медінститут. Із чоловіком зустрілися теж у Ковелі, куди він приїхав як син маминої подруги. Одружилися ми у 1994 році і щасливі у шлюбі. Виховуємо трьох донечок: Єлизавету, Анастасію та Олександру. Живемо разом  зі свекрухою Іриною Іванівною Дік-Пастух, яка теж досить відомий у нашому місті лікар. Маючи 60-річний стаж та  ідеальний зір, вона й досі за потреби надає допомогу хворим.

 – Маєте якесь хобі?

-Люблю свою роботу. Вона і є моїм хобі. Маю свій кабінет, а також працюю у загальному кабінеті міської стоматології. У вільний час – аеробіка, плавання, волейбол.

 – У поліклініці зараз усі послуги платні?

-Ні. можна, наприклад, поставити пломбу безкоштовно, а можна і платно.  Полімерна пломба коштуватиме в середньому 250грн. Вартість лікування залежить від тривалості роботи, якості затрачених матеріалів тощо. А якщо пацієнту потрібно зробити флюорографію зуба, видалити його, пройти курс аплікацій чи фізпроцедур, то за ці послуги він заплатить додатково. Недавно у лікарню придбали новий апарат, який знімає зубний камінь навіть із коренів. Вартість чистки, яку ним можна зробити, – 1040грн.

– У Вас за плечима 22-річний стаж роботи. Розкажіть про цікаві випадки із своєї практики.

-Одна пацієнтка, щоб поставити фотополімери, вимагала зруйнувати абсолютно здорові зуби.  Я запитала: «Навіщо?» Відповідь мене шокувала: «Для симетрії». Ця 25-річна жінка не дослухалася до жодних порад і таки добилася свого.

 – Пані Ірино, які поради Ви хотіли б дати пацієнтам?

-Іти до  стоматолога треба  з довірою у серці, а не як до «ворога народу». Зуби, як  і честь, треба берегти змолоду – чистити їх двічі на добу. Зубна емаль міцніша за кістку, тому переконання, що частим чищенням можна зруйнувати її, хибні. Зубну пасту і щітку теж доречно вибирати за смаком, особливо дітям. Для профілактики захворювань у ротовій порожнині треба використовувати ополіскувачі. Треба також вчасно лікувати хворі зуби.

– А що б Ви порадили старшим пацієнтам, яким потрібні протези? Які з них найкращі, і скільки коштують?

-Вчасне протезування – запорука успіху і краси. Протези є пластмасові (акрилові) та керамічні. Одним із найкращих матеріалів для протезування  вважається вайтпласт (нейлон). Він гнучкіший, але коштуватиме таке протезування від 1,5 тисячі за один зуб. Бувають і протези із металевими кламерочками та із нейлоновими. Коштують вони недешево, тому не кожен може собі їх дозволити.

Зоя Волинська, слухач факультету журналістики Університету ІІІ віку




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *