<

Ігор Пакулець: “Тиснути на мене неможливо – я незалежна людина”.

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:50 | 16.05.2015 / Інтерв'ю /
Перегляди
44
/ Коментарі відсутні

Ігор Ігорович Пакулець – новопризначений очільник Володимир-Волинської ОДПІ. Вже півтора місяці він займає посаду головного податківця у Володимирі-Волинському. Уродженець Львівщини, фаховий спеціаліст із 20-річним стажем роботи у фіскальних органах погодився поговорити про професійні та сімейні аспекти свого життя із журналістами “БУГу”.

– Пане Ігорю, мешканці Львівщини завжди пишаються своїм краєм. Загально відомо, що Волинь вони недолюблюють. Як так сталося, що Ви, корінний “львів’яка”, погодилися на переїзд у Володимир-Волинський?

– Та ні, то тільки так здається. До Волинян ми ставимося адекватно, ну принаймні я. А посада тут, у Володимирі-Волинському – це певний, новий досвід. Як професіонал, я завжди намагаюся рости у цьому плані, розширювати свій світогляд та професійну географію. Тим паче мені дуже імпонує новий начальник Головного управління ДФС у Волинській області Віталій Чуй. Це справжній ас своєї справи, у нього є що переймати в плані досвіду.

– Як Ви облаштувалися у Володимирі-Волинському? Винаймаєте житло чи мешкаєте у готелю? 

– Ні, я за те, аби сім’я була завжди разом. Тому щодень їжджу на роботу і повертаюся ввечері додому. У мене два сини, я мушу знати і контролювати процес їхнього навчання та виховання, графік пересування молодшого сина від школи – до музичної школи – до дому (сміється – ред.). Коли чую їхні голоси, впевнений, що у них все гаразд. Переконаний, сім’я повинна ввечері збиратися під одним дахом, за одним столом.

– Скільки Вам доводиться долати протягом дня кілометрів, для підтримки Ваших сімейних переконань?

– Від мого дому до роботи – близько 60 кілометрів. Тобто, в день – десь 120 км. Ви знаєте, я коли працював у Радехові, теж дістався щодня додому – а це 35 км. в одну сторону. Квартири ж у Володимирі-Волинському не дешеві. Тому, прорахувавши видатки, вирішив, що діставатимуся на ночівлю додому

– І тепер про професійне. Скажіть, як Ви оцінюєте роботу Володимир-Волинської об’єднаної інспекції? Які переваги чи недоліки помітили у роботі колективу? Що намітили змінити, а що залишити?

– Робота місцевої інспекції, за моєю шкалою професійного оцінювання, має досить високий бал. Тому скажу відверто, якихось кардинальних змін тут не потрібно. Тим паче, що державна фіскальна служба України наразі переживає процес реформування. Основним напрямком моєї роботи буде боротьба з тіньовими схемами ухилення від сплати податків. Зовсім нещодавно, у спілкуванні із першим заступником голови ДФС в області Тетяною Харченко, яка курує наш район, виявили ряд тіньових схем місцевого бізнесу. Вже провадимо роботу по їх усуненню. Тим же, хто чесно сплачує податки – боятися нічого.

– До першого квітня державні службовці повинні були задекларувати свої доходи. Як оцінюєте рівень грамотності заповнення цього податкового документу місцевими чиновниками?

– Відповідно до ч.1 ст. 12  ЗУ „Про засади запобігання і протидії корупції”, суб’єкти декларування зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік.

Для здійснення перевірки достовірності зазначених у декларації відомостей державний орган, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування, інша юридична особа публічного права протягом десяти днів з дня одержання декларації від суб’єкта декларування надсилає її копію до територіальних орган ДФС .

Перевірка достовірності зазначених у декларації відомостей здійснюється органами ДФС, у порядку, визначеному Наказом Мінфіну України від 13.03.2015 №333 „ Про затвердження Порядку здійснення перевірки достовірності відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру” (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 квітня 2015 р. за № 418/26863).

Проведення перевірки достовірності зазначених у декларації відомостей, що фактично полягає в:

– аналізі наявної в контролюючому органі податкової інформації щодо доходів, отриманих суб’єктом декларування, та порівнянні її з відомостями про доходи, вказані в декларації, з метою з’ясування достовірності та повноти їх відображення в декларації;

– порівнянні відомостей про вказане в декларації нерухоме майно, транспортні засоби, кошти на рахунках у банках та інших фінансових установах, цінні папери, внески до статутного (складеного) капіталу товариства, підприємства, організації, фінансові зобов’язання з наявною в контролюючому органі податковою інформацією про них з метою з’ясування достовірності та повноти їх відображення в декларації;

– проведенні арифметичного контролю.

За результатами перевірки підготовлюється висновок та надсилається письмове повідомлення спеціально уповноваженим суб’єктам у сфері протидії корупції, а також керівнику органу, в якому працює відповідний суб’єкт декларування, у разі встановлення за результатами перевірки недостовірності відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

Враховуючи те, що перевірки декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік тривають, наразі передчасно робити певні висновки про рівень грамотності заповнення  таких декларацій місцевими чиновниками.

– Закінчилася кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2014 року. Хотілося б дізнатися скільки  у нас мільйонерів ?

– Так, справді до першого травня тривала деклараційна кампанія, і наразі зафіксовано по нашій інспекції семеро мільйонерів. Хотілось би також відзначити, що кількість громадян котрі виконали свій конституційний обов’язок і завітали до нас, цього річ збільшилась, що свідчить про сумлінність наших громадян.

– Містяни стежили за призначеннями в інспекції, оскільки ходили чутки про те, що посаду начальника займе Оксана Левчук – Ваш перший заступник. Чи спрацювалися із Оксаною Андрієвною?

– Я спрацьовуюся з усіма людьми, зацікавленими у добросовісному виконанні своїх посадових обов’язків. Пані Левчук – хороший спеціаліст у своєму профілі. Вона зараз курує діяльність фізичних осіб – підприємців. У цій сфері питань до Оксани Андріївни у мене немає. Взагалі, змінювати штат працівників – не зовсім в моїй компетенції. Для того, аби звільнити чи усунути людину із займаної посади необхідні законні підстави. А таких у відношенні до першого заступника немає.

– Чи були спроби можновладців міста “подружитися” із Вами? Чи не вводили у курс справ – хто є хто у місті?

– Ні, ніяких спроб не було. Ніхто із можновладців до мене не приходив. І “хто є хто” у місті – я навіть не дізнавався. Мене цікавлять не персоналії, а платники податків – чесні вони чи ні. Ви побачите – моє кредо непохитне: я працюю в інтересах держави. За 20 років стажу у фіскальній службі  мене жодного разу не звільняли і я сам не звільнявся. Займав різні посади, але по переводу. Ніякий справ, які б компрометували мене ви не знайдете. Тиснути на мене не можливо – я не залежу ні від кого – ні в політичному, ні у фінансовому плані.

– Більшість володимир-волинських сільрад наповнюють свої бюджети за рахунок акцизів та податку на землю. Як оцінюєте рівень та чесність сплати цих податків на Волині?

– Аби говорити про чесність чи не чесність сплати того чи іншого виду податків, необхідно мати факти. Зрозумійте, ми фіксуємо факти – сплатив чи ні. А от чи стільки заробив підприємець чи більше – необхідно доводити, дуже часто у суді. Скажу ще раз: повірте, все, що залежить від податкової інспекції в районі та місті буде зроблено в повному обсязі. Тіньові схеми ми виявлятимемо та доводитимемо до логічного, законного їх знешкодження.

– Ви із регіону, який також наповнює свій бюджет за рахунок шахт та видобутку вугілля. Як оцінюєте із точки зору економіста та податківця – чи необхідно зберігати підприємства Львівсько-Волинського вугільного басейну.

– Я починав свою трудову діяльність на шахті у Червонограді. Перший рік, коли не поступив до ВУЗу, пішов заробляти гроші. Повірте, знаю і специфіку роботи, і проблеми шахтарів не з чуток. Як фаховий економіст скажу: вугільна галузь – наперед дотаційна. На самоокупності, звісно, вона бути не може. Однак є набагато важливіший момент, ніж навіть фінанси – це енергетична незалежність України, тим паче в нинішніх умовах. Завозити вугілля із Африки чи Росії – не вихід. Колись я працював над розробкою пропозицій по зменшенню затратності шахт за рахунок взаємозаліку у розрахунках між державою та підприємствами, маю цілу роботу написану. Однак, вирішую це не я.

– І на останку. Пане Ігорю, чим ще, окрім економіки та оподаткування цікавиться керівник Володимир-Волинської ОДПІ?

– Моя гордість – це мої сини. Їм намагаюся приділяти достатньо уваги, бути другом, підтримувати у добрих починаннях. А для себе вже декілька років поспіль із задоволенням займаюся мотокоросом. Маю кросовий мотоцикл, професійне обладнання. Це моє хобі, віддушина, так би мовити. Я – відкрита людина, завжди із задоволенням спілкуюся із представника ЗМІ – мені немає чого приховувати. От співпрацюватимемо – і самі усе побачите.

На такій позитивній, завершальній ноті ми попрощалися із керівником об’єднаної податкової інспекції у Володимирі-Волинському та районі паном Пакульцем. Сподіваємося, що така завзятість на початках діяльності львів’янина на Волині не охолоне із часом та не дасть збоїв. Від себе – бажаємо успіхів, Ігоре Ігоровичу!




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *