<

Ігор Гузь: «Збили Микитюка, призначають його креатуру Якобчука, збили Якобчука, призначать якогось Іванова, Петрова, Сидорова»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:07 | 9.07.2015 / Інтерв'ю / /
Перегляди
2
/ 1 коментар

Ігор Гузь очолює на Волині «Народний фронт» – політичну силу, яка потенційно може стати третьою у боротьбі за владу в Луцьку та суттєво повпливати на вибори інших волинських місцевих рад. Свого часу він навіть заявив, що НФ може висунути кандидата на мери Луцька, що, мовляв, стане третьою силою і побореться за вихід в другий тур.

Проте все це буде, якщо фротовики не об’єднаються із Блоком Петра Порошенка. Якщо ж альянс таким матиме місце, їм доведеться працювати на порошенківських Петра Саганюка, Віктора Сапожнікова та Миколу Романюка і розраховувати лише на «крісла» в радах, – пише Волинське Агентство Розслідувань 

Про те, як себе бачить на місцевих виборах Волині «Народний фронт» та про те, як працюється у Верховній Раді, наша розмова з нардепом Ігорем Гузем.

Ви нещодавно писали, що у Верховній Раді злочинна змова проти змін до закону про місцеві вирбори. Розкажіть детальніше, хто, з ким і чому змовився?

Я вважаю, що закон, який прийняти в першому читанні і передбачає зміни до законодавства про місцеві вибори, не ідеальний, але я глибоко переконаний, що він корисний країні. Він позбавляє партій можливості формувати списки, куди засовувати спонсорів, коханок, водії тощо. Бо люди, голосуючи за партію загалом, обирають кота в мішку. Це мінус попереднього законодавства. Другий великий мінус нині діючого закону – відсутність двохтурової системи, зокрема для Луцька.

Я розумію, що зміни передбачають не зовсім відкриті списки, а партійну мажоритарку. Але її плюс в тому, що партії, які хочуть, наприклад, балотуватися до нашої обласної ради, повинні знайти 56 сильних кандидатів. А це не просто. І багато партій, які мають рейтинг, але не мають цих людей, не підуть до обласної ради. І це їх проблема.

А людям треба системні команди, які можуть постаивти своїх акндидатів, які можуть боротися. Тому я вважаю, що закон, прийнятий в першому читанні, змушує партії шукати людей, опиратися на серйозні обличчя. При збереженні нинішньої системи буде список і маса мажоритарників, які не прив’язані до партій. Багато із них, на жаль, можуть бути представниками колишнього злочинного режиму.

Але у Верховній Раді я бачу, що окремим політичним силам, «крилами» цих політичних сил вигідно збереження старого закону. Він дуже простий та вигідний для керівників партійних організацій. Проте надіюся, що будуть внесені зміни ми будем стартувати по новому закону.

А закон Черненка та робочої групи, який теж був внесений, має одне велике застереження. Бо обирати депутатів по трафарету і писати відкритий список 56 депутатів «Народного фронту», «Батьківщини», «Самопомочі» та інших 26 ставити не правильно. В нас притому в старому законі великий «брак». В Польщі було 18% браку при перших виборах за такою системою. В нас, я підозрюю, буде 35% браку. Якщо провести вибори по хорошому закону, але з таким відсотком браку, коли третина виборців не зорієнтуються, буде ще більший злочин, ніж той чи інший закон.

То навіть у фракції «Народного фронту» є депутати, які проти змін?

Ні. «Народний фронт» одноголосно підтримав на останній фракції в п’ятницю. Нам не потрібен чинний закон, бо він не правильний.

Чи співпрацюєте із іншими волинськими нардепами у Верховній Раді?

Найбільша співпраця із Ігорем Лапіним. Ми координуємо дії, часом даємо спільні прес-конференції, виступаємо із спільними позиціями із багатьох питань, зокрема по питанню можливого призначення Романа Микитюка на Волинську митницю. З Юрієм Савчуком дещо менше, можливо він менше активний, в нього там проблеми зі здоров’ям, він лікується.

Якоїсь серйозної співпраці із групою «Континіум» в особі Сергія Мартиняка, Степана Івахіва та Ігоря Єремеєва немає. Є «історичні причини», зокрема протистояння на виборах з Івахівим три роки тому. Я вже озвучував гіпотетичну можливість створення групи «Волинь», реакція людей була негативна, тому ми на сьогодні не ініціюємо створення якогось об’єднання.

Наскільки активно зараз «Народний фронт» готується до місцевих виборів на Волині? Це буде якась активна участь в Луцьку чи ви зосередитесь на округу №19?

Півроку тому на парламентських виборах в області «Народний фронт» отримав 33% голосів. Це був третій результат в країні. За ці місяці відбулися ряд важливих подій, зокрема падіння долару, пробуксовка реформ, особливо питання тарифів, які вдарили по рейтингу прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та нашої політичної сили. Тому таких результатів, очевидно, ми не досягнемо. Це показують результати опитувань і це всі розуміють.

Але в нас є команда. Я вважаю, що вона хороша. Майже всі люди, які сьогодні в нашій команді в містах, в районах, це люди з Майдану. В нас немає колишніх регіоналів, ми їх не беремо навіть рядовими членами партії. Зараз ми вже діємо в штабному режимі, ми готуємося взяти участь у виборах на всіх рівнях.

Зараз в нас вже на 2/3 готові кандидати в обласну раду з 56 округів. У нас всі районні організації готують кандидатів в районні ради, міські ради. Там ситуація поки може трохи гірша – до 50% кандидатів. Керівник міської організації «Народного фронту»Юрій Моклиця працює по Луцьку. Також розглядаємо варіанти підтримки кандидатів на посади голів територіальних громад. Тобто ми активно працюємо, але це не агітаційна робота, а підбір кандидатів.

Сподіваюся, що зміни до закону про вибори приймемо в четвер (9 липня, – авт.) чи на наступному тижні. І ці зміни дають можливість перемогти тим, хто має сильних кандидатів.

Ще ми працюємо із членами виборчих комісій та спостерігачами, дивимося. Хто готовий з нами далі працювати із людей, які були на парламентських виборах, готуємо для них семінари.

В містах обласного підпорядкування Володимирі-Волинському, Нововолинську, Ковелі та Луцьку чи готовий «Народний фронт» висувати власних кандидатів на посаду міського голови?

На центральному рівні іде активна дискусія з приводу спільного походу на місцеві вибори із «Блоком Петра Порошенка». Це озвучив прем‘єр-міністр, це підтвердив Юрій Луценко, це вже ні для кого не секрет. Залежно від результатів переговорів можна давати відповіді на це питання. Не секрет, що «Солідарність» на Волині в тій чи іншій мірі підтримує мерів трьох міст: Петра Саганюка, Віктора Сапожнікова і Миколу Романюка. Мер Ковеля Олег Кіндер – член «Батьківщини», іншої політсили. Як ми будемо діяти, якщо будем іти спільно блоком. Питання відкрите. Якщо будемо іти окремо, то імовірно, що будуть кандидати нами підтримані по всіх чотирьох містах. Але коли ми бачимо, що десь не маєм шансів перемогти. Можем підтримати іншого кандидата. Тобто питання відкрите.

Сьогодні стало відомо, що Олександр Терещук повертається на посаду керівника міліції Києва. Ви послідовно виступали за його звільнення з органів. Тепер змиритеся?

Чесно скажу. Я шокований цією звісткою. Ну не так, щоб там вибити із колії, але це ганебно. Я був задоволений тим, що Терещук попав під люстрацію, я читав, що його відправили в Нацгвардію. Тому думав, що він десь буде позаштатним радником. Але коли побачив, що президент країни звільнив його від люстрації, а сьогодні його знову призначили начальником київської міліції, це ганебно. Як я буду діяти, поки не знаю. Є різні варіанти. Призначав його сьогодні Арсен Аваков, член нашої команди. Але ми розуміємо, що Терещук – людина, які лобіює не Аваков, а Адміністрація президента. Є неофіційна інформація, що він – кум колишнього генпрокурора Яреми.

Мені прикро, що до мене не дослухалися, мої ж колеги, міністр внутрішніх справ. Зараз це дуже великий удар по волинському Майдану, по цінностях Революції гідності.

Щодо Романа Микитюка. Він безпосередньо поки не повернувся на Волинську митницю, але туди поступовоповертаються люди Микитюка і готують йому плацдарм. Як ви буде цьому протистояти?

Це можна грати такий пінг-понг. Збили Микитюка, призначають його креатуру Якобчука, збили Якобчука, призначать якогось Іванова, Петрова, Сидорова. Якщо на центральному рівні мене не чують у принциповому питанні, що на це місце має прийти за конкурсом, без старих зав’язків, без хитросплетінь без того, щоб сьогодні тягнути людей Клавдії Кутикіної, зятя екс-прокурора області Андрія Гіля та інших. Треба змінювати принцип, бо ми так будемо надзусилля ми звільняти щопівроку, а вони будуть ставити іншого.

Ми маємо вихід. Я вже зібрав підписи близько 15 депутатів для створення міжфракційного об’єднання «Контрабанда – СТОП». Це об’єднання буде презентоване на наступному тижні. В його рамках ми будемо системно боротися із проблемами на митниці: кадровими, контрабандними та іншими.

Я, звичайно, волинянин, і Ягодин та Устилуг у моєму окрузі №19. Але навіть якщо ми наведемо серйозний порядок на Ягодині, а не наведемо на Чопі, Раві-Руській чи ще десь, ситуація загалом не зміниться. Ворота тут прикриються, як сьогодні Саакашвілі прикриває в Одесі, але в іншому місці вони будуть відчинені, бо проблема має системний характер. Тому я буду системно по цьому працювати. Не скажу, що я у цьому наразі компетентний, я вивчаю це, знайомлюся, спілкуюся із людьми.

В мене є хороший порадник – екс-керівник Волинської митниці Збігнєв Буяк. За його допомоги я хочу презентувати оновлення на митниці. Найближчим часом буду їхати у Польщу, дивитися, як в них там все відбувається. Тобто є планів багато але я розумію, що перемогти гідру можна тільки в комплексі.

В п’ятницю я на дні уряду озвучив запитання до міністра Наталії Яресько, чому досі не здав мандат пан Насіров. Він 5 травня призначений на посаду. Сьогодні вже 7 липня. Я буду у цьому напрямку працювати далі і закликає до мене приєднуватися.

Не секрет, що у 19-у окрузі є Устилуг, Ягодин і міста та села біля них гостро стоїть питання контрабанди сигарет. І не секрет, що якби не було кришування з боку міліції, цього б не було. Чи готові ви на владному рівні цю гідру ламати?

Ще раз кажу, що має бути інструментарій. Для народного депутата ефективний інструментарій – це міжфракційне об’єднання депутатів, які готові в цьому напрямку працювати зі всіх фракцій коаліції. Але гідру треба борти разом із правоохоронцями. Я сподіваюся на нашого молодого прокурора області Дмитра Чепіжака, хоча до нього вже є питання, на начальника СБУ, з яким я недавно познайомився, на начальника міліції.

Народний депутат теоретично може, поки недоторканість є, склади вскривати, але це робота правоохоронних органів. Є вузька ситуація в конкретному пункті, в Ягодині, Устилузі, а є загальна проблема контрабанди. Треба вирішувати загальну. Я готовий із цим боротися, я не пов’язаний із якимось лобі контрабанди.

Ви як заступник керівника комітету із закордонних справ опікуєтеся питаннями взаємодії із діаспорою. Які тут маєте досягнення? Вдалося поспілкуватися із канадською чи іншими діаспорами?

Чесно кажучи , не можу сказати. Що в цьому напрямку в мене є великі успіхи. Робота депутат фрагментована. Якшо ти заступник голови комітету, це один напрямок. Якшо ти добиважшся грошей на десяту шахту Нововолинська, це інший. Якщо займаєшся митницею, ще інший. В мене ще є округ, я багато часу присвячую округу, прийомам тощо. Часу лише 24 години на добу і ти не можеш скрізь бути ефективним. Хочеться, але є питання.

Але певні напрацювання є. Це контакти із світовим конгресом українців, організацію українців у Польщі. Зараз я член міжфракційної групи «Світове українство» у парламенті. Тобто ми працюємо, але заступник голови комітету ситуацію кардинально не поміняє. Підключається В’ячеслав Кириленко як міністр культури. Є багато пропозицій діаспори, є Українська всесвітня координаційна рада. Сподіваюся, що буде можливість у наступні півроку в цьому напрямку себе більше проявити.

Ви часто користуєтеся планшетом. Не боїтеся, що у Верховній Раді хтось сфотографує вашу переписку?

Багато хто із колег депутатів не сприймає оці фотографування, вважають, що це втручання в особисте життя, я так не вважаю. Треба розуміти, що ти – публічна особа, ти на роботі. Якщо за тобою бігають, коли ти на відпочинку чи вдома на балконі, це одне. Але тут ти на робочому місці. Треба дзвонити. То дзвони. Але якщо ти пишеш SMS, які тебе компрометують, то сам винен. Я цього е боюся. Був випадок, що сфотографували. Як я читав звіт порталу «Слово і діло» стосовно депутатів-мажоритарників. Не вважаю, що це великий гріх.

Чи є в «Народного фронту» чат, у якому дають вказівки, як голосувати?

Немає в нас такого. Я знаю, що такий чат точно є в БПП і в «Самопомочі у «Вайбері» Нам вистачає засідань фракції, де приймаються рішення.




один коментар
  1. Якщо йдуть разом то Гузь буде змушений підтримати Сапожнікова?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *