<

Ігор Байкевич: “Найближчим часом у Нововолинську будуть діяти групи поліції швидкого реагування”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:40 | 1.06.2016 / Інтерв'ю / , /
Перегляди
47
/ коментарі 3

Ігор Ананійович Байкевич, тимчасово виконуючий обов’язки начальника відділу поліції у місті Нововолинськ, розповів журналістам “БУГу” про ситуацію у місті та як захистити себе від злочинців.

На жаль, більшість волинян асоціюють Нововолинськ як місто наркоманів. Як боротись із наркоманією і що поліція міста робить для запобігання поширення вбивчих речовин?

Ми боремося із цим, та на жаль не можемо розголошувати на загал наші дії. Працівниками Нововолинського відділу поліції проводиться профілактична робота з особами, які перебувають на обліку та допускають немедичне вживання наркотичних речовин. НАРКОТИКИ – це зло. Вони ламають людські життя, провокують людей на скоєння злочину, за що рано чи пізно доведеться відповідати.

Усе більше наркоманія охоплює молодих людей – наше майбутнє, нашу надію. Наркоманія перешкоджає самовдосконаленню, навчанню в учбових закладах. Наркоманія часто є причиною злочинності, так як у нічим не зайнятих молодих людей від безділля з’являються помисли злочинного характеру, такі як пограбування та крадіжки. У зв’язку із цим, працівниками поліції проводиться  роз’яснювальна робота серед молоді під час якої розповідаємо, що наркотики не можна вживати і які можуть бути наслідки їх вживання. Закликаємо молодь підтримувати здоровий спосіб життя,  займатися спортом, добре навчатись і всебічно розвиватись.

Лише впродовж минулого тижня працівниками поліції в місті Нововолинську було виявлено  3  факти незаконного зберігання наркотиків. Вилучені наркотики направлено на дослідження у Волинський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України. За кожним фактом слідчими розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Чому не можна прикрити наркопритони у місті, коли всі добре знають, де вони розташовані? Можливо тоді рівень наркоманії різко зменшиться?

Це все можна зробити і ми над цим працюємо, однак для цього потрібен час, щоб задокументувати збут наркотичних засобів. За один день, це не можливо зробити. Спільно з  територіальним управлінням з обслуговування Волинської, Житомирської та Рівненської областей Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України ми над цим працюємо і з часом Ви побачите результат нашої роботи.

Ігоре Ананійовичу, як ви відноситесь до того, що у місті кожен другий має авто із польською реєстрацією номеру. Найчастіше, саме ці автівки потрапляють у ДТП, адже купити авто у Польщі дешевше, ніж в Україні.

Зрозуміло, що громадяни нашого міста купують автомобілі на польській реєстрації у зв’язку із низькою їх ціною. Чисельність даних автомобілів у місті значно зросла. Аналізуючи стан аварійності слід зазначити, що дедалі частішими стають ДТП за участю авто на польській реєстрації. Однак, основною причиною скоєння ДТП залишається все ж не так реєстрація автомобіля як вживання водіями алкогольних напоїв, перевищення швидкості та нехтування всіма пунктами правил дорожнього руху починаючи від прав та обов’язків водіїв і закінчуючи технічним станом транспортних засобів. А страждають невинні громадяни. Звертаємось також до пішоходів, які також є учасниками дорожнього руху. В правилах дорожнього руху України виділено цілий розділ з правами та обов’язками пішоходів, які вони повинні дотримуватись, бути уважними.

Нововолинський відділ поліції в котрий раз закликає! Шановні водії, велосипедисти, пішоходи, дотримуйтесь правил дорожнього руху, не перевищуйте безпечної швидкості слідкуйте за дорожніми знаками й розміткою, не вживайте спиртні напої перед керуванням транспортним засобом щоб зберегти життя та здоров’я всіх учасників дорожнього руху. Згадайте ваших близьких, які можливо також зараз є учасниками дорожнього руху. Кожний учасниками дорожнього руху має право розраховувати на те, що й інші учасники виконують чинні правила дорожнього руху.

Як ви вважаєте, що потрібно зробити для того, аби водії припинили купувати водійське посвідчення?

На даний час в Нововолинському відділі поліції не зареєстровано таких фактів, як отримання водійських прав за грошову винагороду. Відповідно до чинного законодавства, кожна людина, яка виявила бажання отримати водійські права певної категорії, і досягла визначеного віку, повинна спочатку пройти навчання в автошколі, досконало вивчити вимоги правил дорожнього руху, здобути практичне вміння керування автомобілем і лише після здачі всіх іспитів в МРЕВ та отримання водійського посвідчення, стати водієм автомобіля чи іншого транспортного засобу. Не забувайте, що від цього залежить безпека не тільки самого водія, а й усіх учасників дорожнього руху.

Які випадки трапились під час проведення випускного вечора? Відомо, що 7 авто потрапило у ДТП.

На жаль, у нас немає інформації на рахунок такої кількості авто. Взагалі 28-го травня поточного року, не було зареєстровано жодного ДТП.

Під час проведення випускних вечорів, а саме масових заходів порушень громадського порядку не допущено. Працівники Нововолинського відділу поліції в посиленому режимі охороняли публічний порядок.

Розкажіть, будь ласка, Ігоре Ананійовичу, про сьогоднішню ситуацію у місті: на що слід звернути увагу? Чого остерігатися?

Остерігайтеся шахраїв та грабіжників.  

Винахідливості шахраїв немає меж. Майстерності, з яким вони виконують свою справу, можуть позаздрити знамениті актори. Більшість шулерів мають психологічні навики, завдяки яким вміло маніпулюють громадянами.

 Щоби не стати жертвою шахрайства чи пограбування:

     не віддавайте незнайомим людям документів, цінностей, грошей, мобільних телефонів;

     не дозволяйте незнайомим особам під приводом гадання, зняття порчі, лікування хвороб, привороту коханого тощо заволодіти Вашими грошима;

     не демонструйте в натовпі або черзі вміст свого гаманця, не рахуйте гроші в усіх на очах;

     перебуваючи у розважальних закладах, ні в якому випадку не залишайте без нагляду свої речі, особливо сумки, барсетки та мобільні телефони. Остерігайтеся незнайомих людей, які намагаються з вами потоваришувати;

    здійснюйте   операції   купівлі-продажу   речей валютою, яку ви добре знаєте і оригінальність якої можете перевірити.

Бережіть свою домівку.

Мій дім  – моя фортеця. Цей вислів в останні роки, так би мовити, втратив актуальність. Щорічно сотні волинян стають жертвами квартирних злодіїв.

Що робити, аби не стати жертвою квартирних злодіїв?

  1. Рекомендується скористатися послугами поліції охорони,   яка несе  відповідальність  за   збереження   вашої   власності. У випадку скоєння крадіжки із квартири, яка охороняється, поліція охорони відшкодовує матеріальні збитки.
  2. Встановіть   надійні  двері,   обладнані двома врізними замками на відстані не менше 50 см один від одного.
  3. На   площадці  перед  східцями  поставте додаткові двері, які слугуватимуть ще одним засобом захисту вашої власності.
  4. Обов’язково обладнайте двері вічком.
  5. Не впускайте незнайомців у ваше помешкання. Категорично забороніть дітям у вашу відсутність відчиняти двері незнайомим.
  6. У випадку вашої відсутності залишайте зачиненими двері, вікна, кватирки. На перших поверхах обладнайте вікна та балкони ґратами.
  7. Якщо збираєтеся поїхати у відпустку,  попросіть сусідів регулярно забирати пошту, якщо ви її отримуєте. Залишіть   включеним  радіо, але неголосно, аби складалося враження, що в квартирі хтось є.
  8. Не залишайте ключі під килимком біля   дверей, у поштовому ящику тощо.
  9. Досить часто квартирні крадіжки здійснюються за «наводкою» знайомих. Тому не поспішайте показувати місця зберігання цінностей, не хваліться прибутками, матеріальними статками.
  10. Якщо ви застали незнайомих у квартирі, вибігайте на коридор і просіть допомоги. Здіймайте галас із приводу віртуальної пожежі. Негайно телефонуйте 102. Намагайтеся  запам’ятати прикмети злочинців та відстежити у якому напрямку вони пішли або поїхали. Не чиніть спроб затримати злочинців самотужки, адже вони можуть бути озброєними та небезпечними.
  11. Звертайте увагу на підозрілих відвідувачів у вашому під’їзді. Можете запитати, хто вони і кого шукають. Звернувши на себе увагу, злочинець відмовляється від скоєння злочину. Запроваджуйте досвід   великих міст –вахтенне   чергування пенсіонерів у під’їзді. Звертайте увагу на автомобілі, що під’їжджають до під’їздів, адже крадії часто використовують транспорт.
  12. Коли ви чуєте із сусідніх квартир сторонні звуки (тріск дверей, биття скла, крики), негайно телефонуйте 102:це дозволить своєчасно затримати злочинців, врятувати сусідів, а можливо, й вас.
  13. Якщо ви помітили, що у квартирі побували злодії, нічого не зачіпайте щоби не стерти можливих слідів, негайно викликайте поліцію за номером 102, адже злочин по гарячих слідах легше розкрити.

Бережіть своє авто.

До чергової  частини відділу поліції часто надходить інформація про крадіжки автомобілів, речей із них або ж комплектуючих. Збільшення кількості транспортних засобів в особистомукористуванні громадян, зростання вартості автомобілів та запасних частин до них призвели до зростання кількості крадіжок.

 

Щоби не стати жертвою автомобільних злодіїв:

 

                            паркувати автомобілі на автомобільних стоянках, що знаходятьсяпід охороною;

                            силами власників транспортних засобів при необхідності обладнативідеоспостереження дворів будинків;

                            обладнайте свій автомобіль протиугонними пристроями;

                            не залишайте в автомобілі документів, цінних речей, одягу,портфелів, папок тощо, адже це може привернути увагу злочинців;

                            приїжджаючи на ринки за покупками, не залишайте автомобіль безнагляду;

                            якщо ви виявили, що в автомобілі побували непрохані гості, незачіпайте нічого у салоні, щоби не стерти можливих слідів злочинця,терміново телефонуйте в поліцію  102.

Для безпеки жителів міста ми, в першу чергу, посилюємо патрульні наряди, проводимо профілактичну роботу з особами раніше судимими. Прошу мешканців міста бути обачними і не потрапити до пастки злодіїв.

Розмову вела Наталія Ужвій, інтернет-видання “БУГ”




коментарів: 3
  1. змінили шило на мило!А патрулі то будуть зі “старих кадрів” тільки переодітих!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *