<

Григорій Цаль-Цалко: “У нас не трапилось жодного нещасного випадку на виробництві, який закінчився летально

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:37 | 14.11.2017 / Інтерв'ю /
Перегляди
9
/ коментарі 2

Понад три місяці у Володимирі-Волинському, як, зрештою, і в усій країні замість двох структур – Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань працює новоутворений Фонд соціального страхування.

Про зміни під егідою реформування системи соціального страхування та причини оптимізації діяльності фондів нам розповів начальник Володимир-Волинського відділення управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у області Григорій Цаль-Цалко, – пише Слово правди.

– Пане Григорію, розкажіть, як давно сфера соціального страхування в Україні чекала на реформу.
– Ще у грудні 2014 року Верховна Рада прийняла зміни до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», де у перехідних положеннях передбачено об’єднання фондів соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
Після прийнятих відповідних нормативних актів розпочало свою роботу обласне управління новоствореного фонду соціального страхування, а відтак були зареєстровані і відокремлені підрозділи, до яких належить і наше відділення. Утім на повну Володимир-Волинське відділення фонду соцстраху запрацювало з 1 серпня, об’єднавши місцеві відділення фондів соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та від нещасних випадків на виробництві з локачинськими та турійськими територіальними підрозділами. Якщо раніше на Волині було одинадцять дирекцій фонду соцстраху із тимчасової втрати працездатності, то тепер, після укрупнення, залишилось вісім відділень.
Вважаю реформу вдалою, адже фонди, які зараз об’єднали, мали схожі статутні напрямки діяльності – обидва виплачували лікарняні, надавали путівки на санаторно-курортне та реабілітаційне лікування тощо. Зараз разом працюємо зі спільною метою поліпшення якості наших послуг.

– Чи відбулись кадрові зміни та скорочення штату в результаті злиття фондів?
– Згідно з постановами правління фонду, всім працівникам було запропоновано роботу у новоствореному фонді соцстраху. Втім оптимізації штату все ж таки очікуємо з 1 січня 2018 року. Адже одним із головних завдань об’єднання та створення нового фонду є скорочення адміністративних витрат.

– Чи позначилось якимось чином об’єднання фондів соцстраху на громадянах, яким ви надаєте свої послуги?
– Об’єднання жодним чином не позначилось на наданні соціальному послуг чи на виплаті будь-яких видів матеріальної допомоги. У липні навіть було прийняте рішення провести виплати постраждалим внаслідок нещасних випадків на виробництві наперед одразу ж за два місяці, аби запобігти затримкам у зв’язку із процесом реорганізації та злиття. Адже знаємо, що у деяких родинах травмованих на виробництві виплати з нашого фонду є основним джерелом доходів. А відтак такі отримувачі послуг та соціальних виплат не відчули реорганізації на собі.
Окрім цього, розташування об’єднаного відділення, яке знаходиться на вулиці Луцькій, 2, є більш зручним – ми знаходимось у центрі міста і доступні для людей із обмеженими фізичними можливостями. Раніше далеко не всім до снаги було піднятись на третій поверх приміщення, де розташовувався місцевий фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

– Коли планується запуск єдиного електронного реєстру листків непрацездатності?
– У деякій мірі він уже існує, адже реєстр лікарняних ведеться і у Володимир-Волинському ТМО, де є база усіх бюлетенів, які були видані, починаючи з 2012 року. Тому таку базу вже маємо і якщо невдовзі приймуться відповідні нормативні документи, то досить швидко зможемо втілити створення реєстру у життя.

– З яких питань найчастіше до вас звертаються громадяни? Та яка кількість випадків, пов’язаних із травматизмом на виробництві, трапились цього року?
– У 2017 році на території діяльності Володимир-Волинського відділення зафіксовано шість нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, котрі трапились на промислових, комунальних підприємствах та у сільському господарстві. Окрім цього, з початку року зареєстровано п’ять випадків професійних захворювань жителів нашого міста, які працюють на нововолинських шахтах. У порівнянні з минулим роком статистика залишилась приблизно на такому ж рівні. На щастя, на відміну від 2016-го, цього року у нас не трапилось жодного нещасного випадку на виробництві, який закінчився летально.
Як правило, основними клієнтами є люди, які постраждали внаслідок нещасних випадків на виробництві, котрим, за висновком лікарів, додатково до щомісячних страхових виплат надаємо послуги із медикаментозного та санаторно-курортного лікування. Починаючи з травня цього року, значно спростилась процедура надання путівок у санаторії, адже відтепер постраждалі внаслідок виробничого травматизму самі обирають заклади та період, у який вони планують оздоровлюватись. А на наше відділення лягає обов’язок із організації для них санаторно-курортного лікування. Цього року такою можливістю вже скористались 20 постраждалих на виробництві.
Також 10 працівників організацій та підприємств, зареєстрованих на території діяльності нашого відділення, отримали путівки на реабілітаційне лікування після перенесених важких хвороб та операцій.

– Чи проводить фонд профілактичні заходи задля запобігання виникненню страхових випадків на виробництві?
– У структурі відділення є сектор профілактики виробничого травматизму, працівники котрого постійно беруть участь у навчанні служб охорони праці на підприємствах, а також у заходах, які проводять місцеві органи влади, центри зайнятості та інші структури. Сектор займається перевіркою дотримання нормативних документів з питань охорони праці на підприємствах, консультує щодо створення безпечних умов праці. Особлива увага приділяється тим організаціям, де останнім часом вже траплялись нещасні випадки на виробництві.

– А як щодо такої категорії населення як ветерани та учасники АТО? Чи передбачені для них у новому фонді соціального страхування якісь послуги?
– У нормативному законодавстві, яке стосується нашої діяльності, нема окремо виділеної категорії осіб учасників АТО. Якщо вони є відповідно зареєстрованими працівниками підприємств чи організацій, то мають право на отримання послуг та страхових виплат так само, як і решта громадян.

– В Україні стартує медична реформа, одним із принципів якої є страхова медицина. Чи буде тут відігравати якусь роль і Фонд соцстраху?
– Наскільки мені відомо, нині ведеться активна робота щодо підготовки законодавчого підґрунтя для страхової медицини. У будь-якому випадку фонд відіграватиме значну роль у страховій медицині, адже ми оплачуємо листки непрацездатності, надаємо соціальні послуги для застрахованих осіб тощо.




коментарів: 2
  1. Дуже порадував цей пасаж-” А як щодо такої категорії населення як ветерани та учасники АТО? Чи передбачені для них у новому фонді соціального страхування якісь послуги?
    – У нормативному законодавстві, яке стосується нашої діяльності, нема окремо виділеної категорії осіб учасників АТО. Якщо вони є відповідно зареєстрованими працівниками підприємств чи організацій, то мають право на отримання послуг та страхових виплат так само, як і решта громадян.” Тоб то і тут держава ховається ” в домік” і ніякого АТО немає і спасеніє утапающіх дєла рук саміх утапающіх. А як ще прочитати це то взагалі дуже чюдно і весело
    https://bug.org.ua/opinion/zustriv-tovarysha-z-yakym-perebuvaly-v-zoni-bojovyh-dij-pid-donetskom-ya-buv-shokovanyj-198727/#comment-67175

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *