<

Генерал-майор Ігор Довгань: “Підготовка військових частин оперативного командування та до партизанської війни”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:21 | 21.06.2016 / Інтерв'ю /
Перегляди
174
/ 1 коментар

Про підготовку та діяльність підпорядкованих військ оперативного командування “Захід”, підрозділів територіальної оборони та підготовку до партизанської війни розповідає командувач військ оперативного командування “Захід” генерал-майор Ігор Довгань.

– Товаришу генерал-майоре, розкажіть, будь ласка, про те, як здійснюється підготовка військових частин оперативного командування, якими Ви керуєте?

– Підготовка військових частин оперативного командування організована відповідно до функціонального призначення та особливостей виконання завдань військовими частинами та підрозділами.

Військові частини, які знаходяться в підпорядкуванні оперативного командування «Захід» набули бойового досвіду, мають достатній рівень боєздатністі, необхідний рівень технічної оснащеності та матеріальної забезпеченості для захисту суверенітету і територіальної цілісності держави.

– Що Ви можете сказати щодо специфіки проведення заходів бойової підготовки?

– Бойова підготовка військових частин та підрозділів була переважно практичною і проводилася за двома основними напрямами: з військовими частими і підрозділами, які виконують завдання в зоні проведення антитерористичної операції та з військовими частинами і підрозділами, які виконують завдання в пунктах постійної дислокації, набувають бойових спроможностей та відновлюють боєздатність.

У цілому, інтенсивність бойової підготовки за її основними показниками порівняно з 2014 р. зросла у 2-3 рази, що позитивно позначилося на загальному рівні боєздатності військ.

– Розкажіть про підготовку військовослужбовців. Можливо, є якісь особливості?

– Основні зусилля під час підготовки військовослужбовців були зосереджені на проведенні бойового злагодження військових частин та підрозділів, підвищенні рівня навченості особового складу. Практичне навчання і здобуття необхідних навичок залишилося переважною складовою всіх елементів підготовки військовослужбовців. Рушійною силою та головною мотивацією підготовки особового складу стали приклади ветеранів бойових дій та сучасний бойовий досвід, здобутий в ході бойових дій на Сході України.

Як підсумок: за час проведення антитерористичної операції у військових частинах оперативного командування забезпечено якісну підготовку військ до виконання завдань за призначенням. Здійснено бойове злагодження знов сформованих військових частин, що забезпечило проведення успішної ротації військ у зоні бойових дій та надійне виконання ними поставлених бойових завдань. Одночасно, протягом останніх двох років особлива увага приділялась підготовці, удосконаленню тактики дій та навченості підрозділів територіальної оборони.

– У попередньому коментарі Ви згадали про територіальну оборону? Розкажіть про це докладніше.

– Для організації системи оборони в кожному районі штаби територіальної оборони формують підрозділи територіальної оборони, на які покладаються специфічні завдання, а саме:

  • посилення охорони і оборони визначених ділянок державного кордону;
  • охорона важливих об’єктів державного та регіонального значення та комунікацій;
  • виконання завдань комендантської служби;
  • розгортання та несення служби на блокпостах;
  • боротьба з диверсійно-розвідувальними силами противника та незаконними збройними формуваннями;
  • підтримання правового режиму воєнного стану;
  • організація руху опору та партизанських загонів у разі захоплення противником території району.

– Ви вважаєте, що може дійти до партизанської боротьби?

– Просування військ Російської Федерації у глиб України малоймовірно, але завжди треба відпрацьовувати всі, навіть найгірші, сценарії. Тільки здається, що партизанська боротьба – це цілком народна ініціатива. Набагато ефективніше, якщо окрім бажання цивільних людей опиратись ворогу, будуть спеціально підготовлені та озброєні загони, які мають визначені наперед завдання. Для прикладу, це може бути:

  • руйнування інфраструктури ворога в будь-якій формі;
  • знищення живої сили противника;
  • дії на комунікаціях противника з метою порушення постачання його регулярних військ та багато інших завдань.

Отже, партизанська боротьба має готуватися у будь-якому випадку, тим паче, що дії нашого сусіда передбачити важко. Чи Ви могли уявити два роки тому, що буде зараз? Я – ні. Тому спрогнозувати, що буде далі і як буде розвиватися ситуація важко, краще до всього бути готовим.

Між іншим, населення Західної України має чималий досвід партизанської боротьби, набутий під час Другої світової війни.

– Розкажіть, як здійснюється підготовка підрозділів територіальної оборони?

– З даними підрозділами проводяться навчальні збори із практичним призовом військовозобов’язаних. Під час проведення зборів відновлюється навченість особового складу у виконанні функціональних обов’язків;
підвищюється рівень знань офіцерів, сержантів і солдат, вивчається штатне озброєння та військова техніка, способи їх застосування, удосконалюються практичні навички їх експлуатації; проводиться рекогносцировка районів, де будуть застосовуватися підрозділи територіальної оборони; під час проведення зборових заходів проводиться злагодженість управління та підрозділів в цілому за тематикою їх застосування; перевіряється рівень готовності підрозділу до виконання завдань за призначенням.

І на завершення, я не сумніваюсь у нашій перемозі, але, на вашу думку, як швидко це станеться?

– Хочу надіятись, що чекати залишилось не довго, але в першу чергу, на мою думку, це залежить від того, наскільки швидко та якісно ми зможемо вирішити всі наші внутрішні проблеми, тобто впровадження та виконання пріоритетних реформ, які вплинуть на ситуацію в країні в цілому.

Розмову вела Марія РІВНЕНСЬКА




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *