<

Фестивалю Бандерштат – 15 років: розповіли про найзнаковіші події фесту та родзинки триденного дійства

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:48 | 26.07.2021 / Інтерв'ю / /
Перегляди
664
/ Коментарі відсутні

Цьогоріч фестивалю Бандерштат – 15 років.  Про нього давно знають не лише в Україні, а й далеко з-за кордоном. Він виховав уже майже покоління патріотів і любителів якісного українського продукту. Це вже звичка і приємний відпочинок для багатьох – щороку відвідувати фест.

Про родзинки фестивалю та підготовку до відзначення 30-річчя з нагоди відзначення Незалежності України видання БУГ поспілкувалося з Мар’яною Коваль, виконавчим директором фестивалю Бандерштат.

З 6-го по 8-ме серпня у селі Рованці поблизу Луцька відбудеться 15-й ювілейний фестиваль українського духу – Бандерштат. Цьогоріч він відбувається за підтримки Українського культурного фонду. Особливістю його є те, що ми наповнюємо якісним українським продуктом не лише музичний лайв, але й дбаємо про змістовну частину триденного заходу. Обов’язково працюватимуть такі локації, як гутріки, літературні ранкування, також буде історична реконструкція і ніч українського кіно. Особливістю цьогорічного фестивалю буде ще й акустична ватра, яка, до слова, відбудеться, у п’ятницю, 6-го серпня.

Акустична ватра – це посиденьки біля вогнища з гітарою чи це щось інше?

Так, звісно, ми запалимо велике вогнище і запросили на цю подію артистів: вокаліста гурту Мотор’рола – Сергія Присяжного. Також на акустичній ватрі виступить Сергій Василюк – лідер гурту «Тінь сонця». І після того, як усі разом ми поспіваємо пісень від виконавців різних репертуарів, виконаємо ще й кілька повстанських пісень для підняття патріотичного духу.

Чи будуть пісенники для тих, хто не досконало знає репертуар цих виконавців? Можливо, готуєте шпаргалки для таких відвідувачів?

Ми колись уже готували пісенники, але ними не користуються. Вирішили імпровізувати: захід сонця, дружня і привітна атмосфера, якісні українські пісні – будемо підспівувати і просто насолоджуватися цими приємними моментами наживо. Бо вже дуже атмосферно відбувається весь цей захід, який ми не вперше проводимо. Спостерігати під класну музику, як сонце сідає над Луцьким замком – неймовірне поєднання.

Стосовно гуртів, які будуть представлені на фестивалі, хто ще тішитиме присутніх упродовж наступних днів?

Хедлайнерами будуть гурти «Бумбокс» і «Без обмежень». Також завершуватимуть пісенні дні: в суботу – Один в каное, у неділю – DAKH DAUGHTERS.

DAKH DAUGHTERS знову готують перформативне дійство?

Звісно! Переконана, всі відвідувачі фестивалю будуть ще довго під враженнями від почутого і побаченого. Ми це для них готуємо і на це сподіваємося. Бо, окрім того, що у нас буде насичена музично-гутіркова й літературна програми, у нас буде ще дуже цікавий флешмоб. У ньому зможуть взяти участь всі охочі.

Багато років у багатьох із нас Бандерштат асоціювався із рокерами, неформалами, прихильниками правих ідеологій, але з роками фестиваль набував популярності й аудиторія його також урізноманітнювалася. Типовий відвідувач фесту, станом на сьогодні, хто він і який він, якщо можна так висловитися?

Сьогодні типовий відвідувач Бандерштату – це сім’янин, достатньо реалізована у професійній сфері людина. У нас були відвідувачі, яким на час проведення фестивалю виповнилося всього 2 місяці і це прекрасно. Також є й ті, кому за 60 і навіть 80 років. Кожен на Бандерштаті знаходить для себе щось своє і це наше завдання, аби так було завжди. Бо у нас так сформована програма так, щоб захід був цікавий і дорослим, і малюкам. Працює дитяче містечко. Ті ж самі гутірки, літературна частина – вони цікаві школярам, молоді й старшому поколінню. Музичний лайв сформований так, щоб на Бандерштат приїхали одні з найкращих українських виконавців, гуртів, які сформувалися за 30 років незалежності нашої держави, яких люблять і чия творчість до вподоби широкому загалу та задовольняє музичні смаки абсолютно різних вікових категорій населення.  

Як фани можуть поспілкуватися зі своїми улюбленими виконавцями під час фестивалю? Бо одна справа, коли це акредитовані журналісти, інша – зацікавлені громадяни.

Таку можливість відвідувачі мають на гутірквій сцені. Адже частину артистів ми запрошуємо взяти участь у живому спілкуванні з гостями заходу. Наразі, не можу розголошувати всіх учасників гутіркової сцени, але вже можу стверджувати, що вона буде найпотужніша за всі 15 років існування фестивалю.

Чи буде дрес-код, наприклад, для постійних відвідувачів?

Наш дрес-код, якщо можна так сказати, це все те, що демонструє любов до України.

В Україні відбуваються й інші фестивалі. Як відбувається боротьба за музичні смаки людей, боротьба, власне, за аудиторію? Адже ви весь час позиціонуєте і те, що проводите захід не задля прибутку, а з метою утвердження українського духу.

Проведення будь-яких музичних заходів в Україні мене все більше мотивує працювати над удосконаленням Бандерштату. Бо і я, і наша команда це розуміють, що фестиваль потрібний, він цікавий, змістовний, а головне – показує альтернативу всьому іншому.

Чи дозволяєте політичні погляди інтегрувати в загальну риторику фестивалю?

Кілька років поспіль ми справді запрошуємо політиків на гутіркову сцену. Але робимо це не для того, щоб вони розповідали про свої політичні погляди чи власні досягнення. А винятково з тим, щоб була налагоджена комунікація і були почуті обидві сторони – політика і виборця. Тим паче, що це не є представники якоїсь однієї політсили. Тобто, дійсно, ми створюємо платформу для дискусії людей з різними політичними вподобаннями.

Як готується Бандерштат до відзначення 30-ї річниці незалежності України?

Любов до України вимірюється не святкуваннями, а власними вчинками і внесками у розвиток держави. Ми готуємо подкасти – знакові особистості та події в історії розвитку України. Також знімаємо відеоролики про людей, які народжені в незалежній державі, і запитуємо у них: що для них Незалежність. Готуємо і відеоролик за участю українських військових, які боронять кордони держави на сході країни. Нам важливо почути думки цих громадян, бо кожен із них вкладає свій сенс у розуміння Незалежності.

Чи буде алкоголь на фестивалі?

Ні, фестиваль безалкогольний, і кожного відвідувача, його речі оглядає наймана професійна охорона. По периметру території фестивалю теж працюватиме охорона, щоб унеможливити перекидання спиртного через паркан. І, користуючись нагодою, звертаюся до відвідувачів: ви знаєте наші умови, Бандерштат 15 років безалкогольний, не намагайтеся пронести алкоголь – бо це вияв зневаги, насамперед, до організаторів та інших учасників фестивалю.

Як за 15 років еволюціонував Бандерштат?

Загалом фестиваль перетворився з невеличкої неформальної тусовки на повноцінний сімейний фестиваль. І став він таким, бо територія безпечна для відвідування, немає алкоголю й батьки сміливо беруть своїх дітей разом із собою на захід. Та й взагалі, Бандерштат виростив уже покоління громадян, молодих українців, які чи не з народження щороку бувають на ньому. Приємно спостерігати, як вони ростуть і ростеми разом із ними всі ми – наша команда. Особливо приємно, коли діти відвідують і люблять українських літераторів, письменників, загалом відомих людей. Неймовірне споглядання, коли, наприклад, на літературних ранкуваннях стоять 10-річні діти з книгами в руках для автографу від Сергія Жадана, Юрія Іздрика. Тобто, вони знають цих людей і їхню творчість.  Або ж хто дізнається про таких людей саме з фестивальних гутірок.

З початку заснування фестивалю, а це 2007 рік, ми не загороджували територію, вхід був безплатний. Якість обслуговування відвідувачів була значно нижча. Ми не могли забезпечити якісну музичну сцену, хороше світло й звук, облаштувати локації. На це не було грошей. Коли ввели квитки на фестиваль, працюємо з одним із найкращих в Україні підрядників, тому можемо дозволити вже якісний звук, світло, велику й красиву музичну сцену. Запрошуємо найкращі гурти в Україні. Більше того, ми зберегли цінності з 2007 року, коли фестиваль започаткували, зберегли ідеї, з якими усе розпочиналося – безалкогольний формат, дух патріотизму, доповнили локації: історична реконструкція, дитяче містечко, зона неформальної освіти, алея громадських організацій. Тобто, щороку наповнюємо змістом усе те, що було, й створюємо нове й цікаве.

Чи є щось таке, що найбільше люблять і цінують відвідувачі?

Мої колеги – організатори інших великих фестивалів в Україні – завжди нам трохи заздрять і діляться думками, чому так. Вони кажуть, що у Бандерштату свідома публіка, яка розуміє, що ми робимо і для кого. І замість того, щоб критикувати, нам завжди дякують.

Часто відвідувачі звертають увагу на недоліки під час фестивалю. Ми на це реагуємо і намагаємося удосконалюватися щороку. Наприклад, стосується це інфраструктури фестивалю. Складність всього цього полягає у тому, що наша локація за містом, в полі й тому виходимо з тих можливостей, які маємо: це і забезпечення електроенергією, технічною водою і багато чим іншим. Не скажу, що все надто складно, та й ми уже навчилися все це безперебійно забезпечувати, маємо відповідні домовленості й техніку, вміємо і знаємо, як це робити. Але бувають моменти, які складно передбачити й у цьому основна проблема. Як от, наприклад, відключення генератора.

Щодо спортивних занять на Бандерштаті: як усе це поєднуєте із іншими локаціями?

Одна з наших фестивальних традицій – це розпочинати день із йоги. Цього року її проводитиме Христина Губська. Будуть і спортивні змагання на території фесту з міні-футболу, волейболу та інші. Фішкою 2019 року було, і ми її перенесемо у 2021 рік, це  – залучення спортивних клубів для проведення майстер-класів. Очікуємо, що цьогоріч майстер-класи покажуть спортивний клуб козацьких бойових мистецтв «Герць», клуб східних єдиноборств «Окінава»і спортклуб GARDA. 

Бандерштат дуже гарно позиціонує Луцьк і всю Волинську область. Сюди приїжджають не тільки з усієї України, але й з-за кордону. Це, по-суті, візитівка України. Запрошую усіх охочих відпочити і цьогоріч зі змістом та провести три дні «зі смаком»!




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *