<

Борис Карпус: “Зараз Нововолинськ – як старий будинок з євроремонтом: ззовні все красиво, а всередині гниле”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:00 | 20.10.2015 / Інтерв'ю /
Перегляди
6
/ коментарів 6

Борис Карпус в Нововолинську відома персона, голова правління молодіжної громадської організації “Перспектива” та кандидат в депутати Нововолинської міської ради по 19-му виборчому округу. Ми поговорили про його політичні здобутки за 10 років в опозиції до міської влади. 

Борисе, чого ви досягли за 10 років політичної діяльності?

Я вважаю, що було досягнуто немало. Головним здобутком є те, що не спаплюжив статусу депутата міської ради. Багато є таких політиків, що не знали, чому туди йдуть – чи їм було цікаво, чи хтось змусив, чи за домовленістю. Коли вперше йшов на вибори – прагнув щось змінити в молодіжній політиці. В другій каденції, яка розпочалася в 2010 році, приділив більшу увагу формуванню бюджету. Вдалося добитись того, що депутати отримують інформаційну записку. Зрозумілою стала інформація про те, хто і які бюджетні запити подає, хто є головним розпорядником коштів.

Якщо говорити про конкретні речі, то за останню каденцію виділено кошти на дитячі садочки, зокрема на 9-й, цього року перед виборами нарешті дороблять дорогу на вулиці Некрасова, зараз на стадії реалізації проект спортивного (баскетбольного) майданчику. Ми зібрали сильну команду людей, які хочуть, щоб місто дихало на повні груди і використовувало всі можливості, та утворили депутатську групу “Спільна думка”. Ми навчилися працювати спільно, чути один одного. Зараз Нововолинськ – як старий будинок з євроремонтом: ззовні все красиво, а всередині гниле, тому є багато речей, які треба зробити.

Оскільки я весь час був в опозиції, то мої проекти й ідеї часто блокували. Коли ж депутат входить до більшості, то все набагато швидше реалізовується. Зокрема в 2008 році я написав програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків (на той момент їх в Україні було всього п’ять). Її прийняли в Нововолинську у 2012 чи 2013 році. Якби я був у більшості, програму би прийняли ще у 2008-му році .

Досяг не мало й в особистому розвитку: розібрався з процедурами прийняття рішень, формування бюджету. Відвідав більше 8-ми семінарів та тренінгів, зокрема від Інституту політичної освіти. Тепер я знаю, як в повній мірі використовувати всі важелі, які дає статус депутата місцевої ради.

Перед громадою найближчим часом постануть нові виклики – територіальна реформа, розподіл коштів на місцях, боротьба з тотальною корупцією. Є  ряд резервів, які треба залучати, а саме використати всі переваги прикордонного міста. В Нововолинську є толкові люди, які розуміються в проектному менеджменті, який мені теж близький.

Депутат не має бути “бюро добрих справ”, це викривлене поняття в людей. Депутат повинен формувати політику, визначати напрямки та контролювати виконання  програм.

Чому не реалізували себе в управлінні економічної політики та інвестицій?

Вважаю, що  у  на цій посаді реалізував себе. Ми зробили все, що планували, у нас був повний карт-бланш, єдине – в нас не було бюджету. Найголовніше, що була людина, яка відстоювала наші ідеї – Юрій Єлева, тякий тоді був першим заступником міського голови. Міський голова Віктор Сапожніков з усіх сил блокував всі наші ініціативи. Хоча він деякі речі розумів, зокрема коли була проблема з програмою розвитку ООН. Він поїхав до Джей Сінг Саха, керівника програми, і на дуже невигідних для міста умовах погодився і профінансував проект.

Чому покинули дану посаду?

Покинув посаду, коли не стало підтримки. Я не зміг співпрацювати з владою, оскільки постійно треба було переконувати всіх, що ця робота потрібна. Це наче людина їздить на “Жигулях” з Нововолинська в Луцьк,  а я кажу: “Треба перейти на “Мерседес”, так буде комфортніше і швидше”, але люди цього не розуміють. Дуже багато страху перед новим. Навіть зараз, коли виграли новий грант, багато страху і у фінансовому управлінні, і в самого міського голови.

Впродовж всього свого політичного життя Ви були в опозиції до діючої влади. Як так трапилося, що опинилися в одному партійному списку з Віктором Сапожніковим?

В квітні я почав підготовку до майбутніх виборів з пошуку політичної партії, оскільки був безпартійним. Доти, доки в Україні немає ідеологічних партій, звинувачувати людину у тому, що вона міняє політичні проекти – нерозумно. Так, раніше були ідеологічні партії – РУХ, УНП, але їх потопили самі ж ідеологи.

Цікавився та серйозно займався “Самопоміччю”, поки обласне керівництво не повідомило, що не може підтримати мою кандидатуру в обласну і міську ради. Вони називали різні причини, серед них  і те,  що в нашу депутатську групу входили регіонали.

Тоді ж  я отримав пропозицію від “Народного фронту” приєднатися до команди. Це найбільш злагоджена команда і їхні політичні цілі мені близькі, Богдан Бадзюнь дуже авторитетний в моїх очах чоловік, тому я й погодився. Але оскільки Блок Петра Порошенка та “Народний Фронт” домовилися, то й потрапив за квотою у списки БПП. А Віктор Сапожніков напевне з губернатором дійшов згоди і очолив партійний список в Нововолинську.

У нас з мером  відбулася розмова, в якій ми погодили позиції щодо балотування і спільні меседжі. Були й певні нюанси, але вважаю, що на даному етапі це несуттєво. Зараз балотуюся по 19-му виборчому окрузі.

Як ви думаєте, хто з нововолинських політиків може скласти реальну конкуренцію Віктору Сапожнікову?

Таких людей є багато, але вони не хочуть цим займатися. Євгену Недищуку потрібен досвід та команда. Рівень впізнаваності і довіри Віталія Бадзюня у місті вищий навіть, ніж у Віктора Борисовича, до того ж він уміє  управляти, але йому комфортно на тому місці, де він зараз. Юрій Єлева теж має величезний багаж досвіду. Думаю, що можна назвати ще зо п’ятеро людей, які можуть очолити місто.

Проте треба віддати належне міському голові і 13-ти тисячам людей, які за нього голосували. Думаю, цього разу буде менше – голосуватимуть не так “за” іншого кандидата, як проти цього.

Я розумію, що Віктор Борисович буде ще 2 роки керувати містом, якщо звісно приймуть конституційні реформи, як ні – то ще 5 років міський голова не зміниться. Що ж, місто чисте, охайне. Де не приділяється увага, то це в критичних моментах. Не вигідно міському голові мати сильний депутатський корпус, який діяв би на випередження виникнення проблем (як от недавня ситуація із тарифами на опалення).

Тож яким має бути політик у Нововолинську?

Перш за все, він має бути авторитетним, розуміти, що йде на цей пост не отримати пенсію за 4-й раз депутатства чи земельну ділянку, а реально допомогти людям, започаткувати чи впровадити нову форму співпраці. Політик формує порядок денний міста, як і чим воно буде жити.

Це має бути освічена людина, яка чітко розуміє, якими засобами досягати цілей. Водночас, політик має бути гнучким і сучасним, постійно вчитися та розуміти, що щабель, на якому він перебуває – не вершина, а тільки ще один етап у розвитку.

Наскільки доцільно балотуватися в депутуати учасникам бойових дій?

Доцільно оновлювати організм міста, добре іноді пускати кров. В АТО були різні люди, і серед них багато освічених з підвищеним почуттям справедливості. Цього особливо часто не вистачало на голосуваннях, коли депутати опускали очі і піднімали руки не за те, що серце підказує, а за те, що хтось так сказав чи це зобов’язання за якусь посаду. Незалежна людина в раді міста, яка бачила що відбувається в бою, яка розуміє стратегію – це дуже добре, і не важливо, боєць вона, вчитель, чи працівник на підприємстві.

Як боротися з нечесними депутатами?

У людей є багато важелів. Головне, що хочеться отримати в результаті. Наприклад, у статті 17 Закону “Про статус депутатів місцевих рад” описаний механізм доручення виборців. Це означає, що виборці повинні контролювати свого обранця, давати доручення, вимагати зустрічей, звітів. Ну і звичайно провчити нечесного депутата треба голосами,  а саме їх відсутністю на виборах.

Що є найбільшою проблемою в Нововолинську?

Однозначно злочинність. Згідно з статистикою УМВС це переважно крадіжки, майнові злочини. Це пов’язано з війною, нестабільною ситуацією у  місті та в країні, амністією, що відбулася минулого року. Люди змушені перевозити цигарки через кордон щоб вижити.

Хто недопрацьовує? Міліція?

Всі недопрацьовують – міський голова, депутати, міліція, прокуратура, органи самоорганізації населення, Самооборона і Громадянська варта, самі мешканці. Наприклад, всі хочуть щоб уночі було світло. Коли комунальні служби почали встановлювати ліхтарі, в міську раду почали надходити скарги від людей, що  їм світить у вікно. Є ідея (і вона себе виправдала) поставити камери спостереження, щоб можна було фіксувати злочини.

Чи вже були спроби очорнити Ваше ім’я під час виборчої гонки?

Під час цієї – ні, а от на минулій – були. Пам’ятаю статтю в якійсь партійній газеті про те, що я – перебіжчик… Ну таке…ні про що! Сьогодні ці люди балотуються від іншої політичної сили в міськраду.  Як то кажуть “…за що боролися, на те і наткнулися”. Смішно!  

Як оцінюєте свої шанси на виборах?
Високо – є рейтинг партії Блок Петра Порошенка “Солідарність”, є достойна команда. Нещодавно робив обхід округу – виписував проблеми. Головне, що багато знайомих та друзів там проживає. З багатьма уже спілкувався. Про це напишу в своєму блозі.

Кого вважаєте основним конкурентом у своєму окрузі?

Основний конкурент – це … я сам (усміхається)! Бо лише від моєї наполегливості, відкритості до людей, уміння допомогти вирішити їх проблеми залежить, чи довірять мені мешканці представляти їхні інтереси.

Розмову вела Надія Решетняк інтернет-видання “БУГ”




коментарів: 6
  1. Добре, Борисе. За твоїми словами. люди повинні “контролювати свого депутата, давати йому доручення, оновлювати організм міста, вимагати зустрічей із ним і звітів…”. А ти як вважаєш, сам депутат не повинен служити своїм виборцям, виконуючи вище написане, а тільки вболівати за свою товсту шкуру і власний гаман? Так і є насправді. І ти про це добре знаєш. Через що і йдеш в одному списку із В.Сапожніковим. Перебувати там непорядно і аморально, врешті-решт.

    • Анатоль, що ти скажеш і напишеш як Сапожніков візьме більше 50% на виборах через тиждень?

  2. Сапожніков ще непоганий мужчина.Але через те кодло, що біля нього, голосувати за нього не буду.Може як прийде хтось новий то замів поміняє

  3. Високо – є рейтинг партії Блок Петра Порошенка “Солідарність”, є достойна команда. Бу-га-га-га Борьчик ти забув про Спільну думку і достойні люди це ти мав наувазі першого номера списку? Боря – ти хамелеон!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *