<

Борис Бабійчук: “Нашим чиновникам вигідно, коли за ними бігають. Треба це міняти”

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:38 | 15.09.2015 / Інтерв'ю /
Перегляди
3
/ коментарі 22

Борис Бабійчук активною громадською діяльністю став займатися ще за часів Майдану. Був учасником подій Революції гідності. Забувши про справи і власний бізнес, що потребував постійного контролю, брав участь в нічних чергуваннях у Києві, возив на демонстрації наших земляків із Волині. Коли минулоріч облрада виділили 90 тисяч гривень на потреби військових, він перший у Нововолинську «підняв» депутатів і вимагав від обранців міста спрямувати дії на те, щоб і наші військові отримали левову частку цих коштів. З того де-факто і розпочалася його волонтерська діяльність, яка успішно продовжується. Сьогодні Борис Бабійчук очолює Нововолинський центр допомоги військовослужбовцям. А ще віднедавна він став головою місцевого осередку партії  “Об’єднання “Самопоміч” і впевнено готується до місцевих виборів.

Борисе Федоровичу, назвіть основні напрямки роботи місцевого осередку «Самопомочі»?

«Самопоміч» на сьогодні – це і громадська організація, і політична партія. До цього часу у нас працювали небайдужі люди, які хотіли щось міняти, проявляли громадські ініціативи. Ми займалися питанням тарифікації послуг жеків, проводили анкетування населення, щоб виявити основні недопрацювання житлово-експлуатаційних дільниць. Метою було виявити послуги, які жеки не надають, а виставляють їх в тариф за оплату приміщення. Таким чином ми знайшли ряд порушень, їх перелік подали депутатам Верховної Ради. Найближчим часом має прийти лист-звернення депутатів для того, щоб перевірити відповідність скарг від населення.

То на що ж найбільше скаржилися мешканці Нововолинська?

Є ряд недопрацювань – від самих простих до самих серйозних. Ми знаємо, що в кожному під’їзді має світитися лампочка, а цю лампочку, як правило, міняють жителі. Це стосується підвальних приміщень і зовнішнього освітлення, якщо воно стоїть на балансі жеку. Такими питаннями займаються мешканці, а в тариф ці послуги входять. А ось інший приклад. Кожна житлово-експлуатаційна дільниця має план проведення ремонтних робіт. У більшості жителі скаржаться, що ці роботи не проводяться. Жек виділяє працівників, які білять або фарбують під’їзд, але всі матеріали купують, власне, мешканці будинку.

Повернемося до розмови про напрацювання місцевого осередку партії.

На сьогоднішній день працює громадська приймальня, тобто безкоштовна юридична консультація. Вона більш як півроку діє в нашому місті. Мешканці Нововолинська можуть звертатися відповідно з тих питань, в яких вони не орієнтуються і бажають отримати первинну правову допомогу. Був випадок, коли пенсіонер з Володимира-Волинського хотів надбавку до пенсії 30%, тому що він є дитиною війни. У 2011-му році чоловік виграв суд, але коштів у бюджеті міста не знайшлося, тому виплати так і не отримав. Звертався в виконавчу службу, де йому відмовили в провадженні. Наш юрист підняла перелік документів і, виявляється, є додаткові постанови, спираючись на які виконавча служба повинна була б стягнути кошти з пенсійного фонду.

Так само зараз людей хвилюють майбутні тарифи на теплоенергію. Вже дехто порахував, скільки потрібно буде платити. Люди обурюються, бо в інших містах оплата за тепло менша на 30-40%, ніж у Нововолинську. Залучатимемо фахівців з Києва і з області, які в цьому питанні мають досвід, щоб зробили аналіз і знайшли причини, чому у нас тарифи значно вищі, ніж в інших населених пунктах.

На виборах виступаєте як опозиція місцевої влади. Що у вас конкретно викликає невдоволення у діях теперішніх керівників?

Хочу висловити свою позицію як звичайний мешканець міста, як громадський діяч і волонтер. Щоб вирішити будь-яку проблему, треба пройти через бюрократичні перепони. На жаль, на сьогоднішній день влада не хоче цього міняти, тому що їм вигідно, щоб за ними постійно бігали. Почалися проблеми з сім’ями військових. Жінки стали звертатися, щоб надати їм довідки про те, що їхні чоловіки, сини перебувають в зоні АТО для отримання пільг, компенсацій. На жаль, не завжди цю довідку можна було отримати.

Наш військкомат і міська рада завжди в курсі, що солдат перебуває на передовій, а тим часом його родина не може добитися субсидії, бо треба на це купу документів і, відповідно, це питання «зависало». Хоча, наприклад, в Рожищі районна рада прийняла рішення і створила спеціальний відділ, який вирішує аналогічні завдання, а далі чиновники між собою радяться, як допомогти тій чи іншій родині. Нашими депутатами неодноразово це питання піднімалось на обласному рівні. Розмовляли з губернатором, запрошували різні соціальні служби на обговорення таких проблем. Нам сказали, що в кожного є свої критерії роботи. Хотілося б це змінити і щоб чиновники бігали за людьми, а не навпаки.

Як ви ставитесь до того, що влада вже зробила останнім часом, крім, звісно, утвердження своїх позицій? Чи були плюси в роботі, які варто було б згадати і продовжувати досвід?

Плюси були у перші 3 – 4 місяці співпраці. Тоді міськвиконком виконував роботу значно якісніше, ніж тепер. Відповідно, звернення громадян, чи тих самих волонтерів, військових влада старалася вирішити на порядок оперативніше. У волонтерському центрі це відчувалось дуже сильно, тому що часто доводилося брати обладнання або зали для проведення заходів в оренду і це вирішувалось буквально однією заявою. Ситуація на Сході затягнулася, пішов четвертий-п’ятий місяць… Вони побачили, що нічого не міняється, немає ніякої загрози, відчули впевненість у собі. Так, співпраці не вийшло. До трьох чиновників треба звернутися, щоб дали погодження на проведення тої чи іншої акції. А потім виникає купа питань, як це було з «Перлиною Заходу», коли нам вказали забезпечити громадський порядок, хоча тим має займатися виконком.

Ви згадували про бюрократичні перепони. Якщо люди за вами підуть, то яким чином будете вирішувати цю проблему? У «кабінетному режимі», чи готові повести людей «на барикади»?

Будь-які питання слід вирішувати демократично. Першим ділом, має бути прозорість влади, відкритість завдань і справ, які виконуються владними структурами. Якщо чиновник виконує свої посадові обов’язки, то, по-перше, громадськість повинна бачити, з чим до нього звертаються люди, які проблеми він вирішує. Знати кількість звернень, а не просто: десь лежать папери і ніхто про них не відає. Якщо людина звертається з проханням, а воно не виконується, відповідно, чиновник не заслуговує довіри громади.

Що можете сказати про свою команду?

Позиція «Самопомочі» від початку полягала в тому, щоб займатися громадською діяльністю. У нас були громадські об’єднання, які виконували роботу на благо громади, спільно вирішували проблеми міста. Шукали активних людей, ініціативних, самовідданих громадській роботі. Безкорисливих, які просто працювали, тому що відчували, що це їхнє і принесе користь суспільству. Адже, будучи депутатами, вони виконуватимуть завдання набагато якісніше. За кордоном це, до речі, практикується. Якщо людина була волонтером на громадських засадах, її без проблем беруть на будь-яку роботу, бо є розуміння того, що вона готова йти на самопожертву. Такі критерії мені дуже імпонують, тому що я розумію: якщо в міську раду зайде п’ятеро людей, які працюють самовіддано, ми далі зможемо багато чого досягнути.

І наостанок, що хотіли б побажати нашим виборцям?

Щоб, найперше, реально оцінювали справи кожного кандидата і не зважали на передвиборчі обіцянки. Тільки так можна зробити правильні висновки і вибрати гідну кандидатуру.

Розмову вела Юлія Ховайло, інтернет-видання “БУГ”




коментарів: 22
  1. Ми не вміємо користуватись нашими депутатами.
    Про то дуже зрозуміло розказали у ефірі представники Народного Контролю. Послухайте всі і тоді йдіть на вибори

  2. Нехай він розкаже відколи він в самопомочі, а потім розказує що він там зробив.
    Яке він має відношення до акцій самопомочі до його приходу. Як він організував юридичну консультацію.
    Взяти на себе здобутки інших людей оце дартан’ян. Ми зробили ля-ля-ля-ля. Брехло. Рейдер.Віджали осередок і розповідають. Де ти був до виборів.

  3. Борисе Федоровичу, у Вас все, як завжди. На відміну від інших публічних осіб Ви уникаєте називати прізвища. І це насторожує: А чи щирі Ви у своїх відповідях? Одним словом, хтось щось зробив погано. А інший – іще гірше. А хто ж це? Здогадайтесь, мовляв, самі. У мене до Вас два запитання: Ваш бізнеспартнер Леонід Клімович іде в мери чи на депутатство? Чи підтримуєте ви “хрестовий похід” чинного, поки-що, міського голови В.Б.Сапожнікова у “землю обітовану” – за 5-ю каденцією? Не соромтесь, дайте відповідь. Я сприйму будь-яку.

  4. Відповідаю лише на коментарі сміливих людей, тих хто має сміливість вказти себе, як коментатора.
    Пане Анатолію ви, як завжди кидаєте неоднозначні фрази, які пробуджують сумніви у читачів. Кому ви підіймаєте рейтинг?
    Я не є секретарем Клімовіча Л і не знаю його намірів, спитайте краще у радикалів, попадіть на конференцію, як представник преси тоді і нам всім напишете. Ми не є бізнес-партнерами з Клімовичем Л..
    Сапожнікова В. Б. не буду підтримувати, Самопоміч не буде виставляти кандидата на мера.

    • Дякую, Б.Ф. за вичерпні відповіді. Вже краще. Щодо рейтингів. Я нікому їх не піднімаю. Хотів би Є.Недищуку, але він мене про те не просить – то й не набиваюсь. Я ж Бізюра. :))) Проте. Слідуючого разу говоріть про конкретні речі із прізвищами, дійовими особами та виконавцями. Повірте, це тільки зразу страшно, а потім звикнете. Якщо Ви вже пішли цим шляхом. Брехати не раджу – люди все швидко розкусять. І камуфлюватись теж. Якщо вже не розкусили…

  5. Як би там не було з “Самопоміч” ти поступив підло.
    Хлопці почали ще з зими працювати, створили юридичну консультацію, провели пару акцій. Коли їм дали вказіку з верху , як далі жити, вони показали свою позицію.
    І відмовилися від участі виборів.
    З зверни увагу- консультації, акції люди робили своїми силами та своїми коштами
    і без проблем з цим розталися .
    А ти “редиска”, скористався їхніми досягненнями і очолив цей рух підступно, прийнявши будь-які умови з верху.
    Моя думка, ти так само будеш прогинатися під Сапожника тому, що природа в теба така

  6. До речі олійно-жировий тобі не смердить, коли працює?
    Чи він благодать несе мешканцям цього району, та твоєї фірми?

  7. Андрію. До Самопомочі міг приєднатися будь-хто. Потрібно було лиш заявити про бажання приєднатися. Роман використавши ім`я бренду думав що він має ексклюзивне право представляти місцевий осередок, а іншім громадським діячам вхід заборонено. Схоже на рейдерську стратегію на етапі створення. Такий підхід не відповідав ідеології Самопомочі, тому Романа попередили а потім замінили.
    Юридичну консультацію, як надавала Тамара, так і далі надає. Таня, як займалась питаннями жеку, так і займається. Люди, які щиро робили роботи і надалі продовжують її робити спільно з об`єднаню командою. Зараз у нас є спеціалісти в питаннях освіти, медицині, комунального господарства, соціального сектора,культури, економіки, питаннях шахт.
    Кому ми поперек горла стоїмо?
    Для змін нам потрібно об`єднувати зусилля. А не видумувати причини, щоб сваритися.
    Всі наші люди виставлені на публічне обговорення – хто ще списки відкрив?
    Якщо є зауваження по кандидатах – давайте факти, будемо знімати з списку.

  8. Перше зауваження- по тобі.
    Людина яка не тримає свого слова, людина яка в мікрофон кричала, що Сапожніков його батько, і знімати не канонічно.Памятаєш?
    Я чогось не памятаю твою тверду позицію , коли був мітинг прокуратури.
    Самий перший шахтарский страйк, в тебе тоді також не було ніяких позиції.
    В загалі в тебе не має позицій, коли є інтереси клану Борисовича.
    А там ту “самопоміч” Романа, я бачив на всіх подіях.
    Якось так.

  9. До пишу за горло
    Поперек горла стояв Роман і колишні “УДАРІВЦІ”, їх виплюнули, щоб не вдавитися у майбутньому. А ти в апріорі не можеш стояти поперек, навіть горла

  10. Я не звик кричати, а роблю послідовні кроки щоб,досягнути результату.
    Екскурс в історію.
    Перебуваючи на Майдані координатором по Волинській області , до мене поступало набагато більше інформації , ніж до Вас в місті.
    Була інформація, що готується дестабілізація на Західній Україні. Коли стабільний регіон починають розхитувати , а в той час іде захоплення Криму – кому це на руку?
    Скажу так, з більш як десяти районів Волині поступила інформація про силове захоплення державних органів. Де б був “Руский мир” ?
    На мітингу я сказав, що ми повинні діяти в правовій площині, а виборець визначиться сам, кого обрати.
    З приводу мітингів, якщо є правова база, яка доказує порушення – я за. Прикро, що зараз часто пробують використати патріотів, щоб відстояти чиїсь інтереси, маніпулюючи гучними гаслами.
    Коли починаєш питати організаторів, а чи робили якісь запити, подання, то мені відповідають, а навіщо у нас всі суди куплені.
    З приводу громадської роботи, кожен з нас її робив в своїх напрямках.
    Хтось кричить Кроноспан, ЖО – екологія, а інші їздять в Луцьк і пресують обла адміністрацію , щоб вона знала, що ми тримаємо на контролі їхні видатки для військових, і в них не виникало бажання дерибанити кошти.
    Є багато цікавих справ, які робляться, але не про всі наша преса пише.
    Для прикладу, в обласній пресі справи нашого центру описуються частіше, ніж в місцевій, є навіть стаття у всеукраїнській газеті та подяка всеукраїнського значення.
    Батьком Сапожнікова ніколи не називав. Хочете змінити мера -об`єднайте зусилля.

  11. В Бідзюри Анатоля, мабуть томів 5 з відписками та запитами.
    В кого ти питався, мені не відомо.

  12. Соромно і сумно від таких “політиків”. Продався раз, продасишся і вдруге. Та ще й ціна за такого горе-діяча не велика.

  13. Боря я тобі не пропонував приєднатися? Кого я не пускав в осередок? Що ти плетеш? А по Тані, вона приєдналась до ініціативної групи, як і почала займатись ЖКО в серпні .

  14. Романе було дві зустрічі до створення політ осередку і після створення, на яких були свідки. На цих зустрічах була пропозиція іти однією командою. На-жаль ти разом з Віктором Ромашевським відмовились від такої пропозиції. Зараз писати можна багато і людей лякати. В конфлікті двох є третя сторона, яка хоче одержати вигоду. Давай будемо розумними і спільно подбаємо за майбутнє міста не важно в якій команді і під якою вивіскою.

    • Ні, Борисе Федоровичу. Дуже важливо під яким брендом ідеш на вибори. Чому люди такі неперебірливі? Та тому, що хочуть дорватися до влади. А влада дає гроші і ще більше влади. І знову матеріальні блага,і знову бажання іще більшого… Це замкнуте коло. Із якого можна вирватись лише померши. Я розумію, що у людей із бізнесу зовсім інакше влаштовані голови. Моральності та духовності, практично – 0. За невеликим винятком. Нинішня депутатська команда – прямий тому приклад. Якби моя воля, непорядних та злодійкуватих бізнесменів, я не підпускав би до влади й на гарматний постріл. Слідуючи твоєму твердженню – “ідіть під будь-якими прапорами”, заради досягнення якоїсь ефемерної і незрозумілої людям мети, можна дуже далеко зайти. Ця наука веде до бука. “Фюрер думає за всіх!” Годі. Маємо вже одного… А як тоді твій патріотизм? Волонтерство? Віра у Бога? Його праведний Суд? Ти ж нічого конкретного, іще жодного разу не сказав. Так, біленька водичка, загальні штампи і словеса. Жодного разу ти не виступив у відкриту дискусію проти місцевої влади. Очевидно, вона тебе влаштовує повністю. Як і ти її. Яка твоя мета? Привести знову до влади “сивовусу лебідь”? Залишивши у міськраді стару комуністичну команду та бізнес-партнерів, яким ти чимось зобов’язаний? Напиши. Тілки не “навкруги і навколо”. Тоді, краще нічого не пиши.

      • Ми вибираємо депутатів свого міста. І гучні гасла в києві жодного стосунку до міста не мають. Теперішній закон забороняє балотуватися самовисуванцем, а нові лиця не потрібні партіям від яких вже давненько віє неприємним душком – там свої розклади. У нас радикали – зовсім не радикали а сателіти, БЮТ, Солідарність всі списки погоджують в одному ж і тому кабінеті. Народний фронт не бере участі у виборах а отримав квоту 25% в Солідарності.
        Виходить, що опозиція повинна іти в партію мера – цікаво! Хто грає шахмати той проаналізує можливі варіанти гри. Результат дадуть виборці. Результат виборів буде непередбачуваний але з теорії масового обслуговування шанс найвищий у більш відомих людей не залежно від того що вони робили тому тролі зараз всіх поливають брудом а Мер не сходить з екранів ТТІ навіть на вихіжних. Тому важливо щоб люди голосували за справи, які були зроблені та робляться, а не за популізм, тоді не спрацює той розклад на який ставить влада і в міській раді буде конструктивна більшість а не кукли, які тягнуть руки бо їм так вказали.

  15. Багато зроблено волонтерами під керівництвом Б.Бабійчука.Тому хочеться бачити цю людину в міській раді,адже він,все це робив не для галочки перед виборами а за покликом душі.І ще одне:думаю що він не приєднається до армії тих депутатів які бездумно голосуватимуть за питання по чиїйсь команді.

  16. Прочитала звіт про проведену РОБОТУ “Самопомочі” ,що до Кроноспану та ЖКХ і хочу запропонувати ще дуже “важливу “справу-побавитись у ПІСОЧНИКУ, або об’єднатись із “Батьківщиною”(ці партійці знають як “зменшити “тарифи.ПОПУЛІЗМ !!!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *