<

Оксана Левчук: про новий податковий кодекс України та його вплив на мешканців Володимира-Волинського

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:14 | 26.01.2015 / Інтерв'ю / /
Перегляди
55
/ Коментарі відсутні

Новий рік в Україні приніс нам і новий податковий кодекс. Як розповіла виконуюча обов’язки начальника Володимир-Волинської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Волинській області Оксана Левчук, основне, що найбільше зачепить інтереси пересічних громадян – це новий податок на нерухомість.

– Пані Оксано, поясніть процедуру формування ставки податку на нерухомість згідно нового Податкового кодексу України.

Податок на нерухомість – це основне нововведення в податковій сфері, яке безпосередньо стосуватиметься простих громадян. На сесії міської ради Володимира-Волинського встановили 1% від розміру мінімальної заробітної плати – податок за 1 кв.м бази оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб, 0% – для об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб релігійних організацій міста. По об’єктам нежитлової нерухомості: фізичні особи сплачуватимуть 0,5% за 1 кв. м нежитлових приміщень, 0% – за господарські нежитлові приміщення, фізичні особи-підприємці та юридичні особи  за 1 кв. м нежитлової нерухомості, яку використовують у комерційних цілях сплачуватимуть 1% відсоток мінімальної зарплати.

Ці розміри кожна міська та сільська рада встановлюватиме індивідуально. На сесії деякі депутати висловлювали занепокоєння тим, що із ростом розміру мінімальної зарплатні виросте і сума податку. Але це не так. Сума податку фіксується на дату прийняття рішення сесії та діє протягом усього 2015 року.

– Яка ситуація з акцизними зборами?

Підакцизними групами товарів залишаються алкоголь, тютюн та нафтопродукти. З 01.07.2015 року пиво та інші слабоалкогольні напої ввійдуть в категорію алкогольних та автоматично потраплять під акциз. На продаж цих товарів необхідно буде отримати ліцензію. На всі групи підакцизних товарів встановлена ставка 5%. На практиці це виглядає так – 13 грн. вартість пачки цигарок і до неї додається 5%. Не виникало проблем ні з якою групою товарів, окрім тютюну – питання підприємців стосувалися, того, чи можна піднімати ціну на цигарки, оскільки на цей товар діють максимальні роздрібні ціни. Але згідно із внесеними змінами до податкового законодавства, до максимальної роздрібної ціни внесено ПДВ, але не включено акцизні збори. Тому підприємці мають право підняти ціну на цигарки на 5%. Хоча, за бажанням підприємці можуть і не здорожчувати вартість продукту – платити акциз з власних кишень. Але, навряд чи хтось так вчинить.

– Які ще нововведення чекають платників податків?

Зараз допрацьовуються багато підзаконних актів: порядків, декларувань, як на мене – будуть внесені зміни до порядку роботи з касовими апаратами, бухгалтерському обігові.

– Яка ситуація із ПДФО?

Податок на прибуток на сьогоднішній день викладений у повністю новій редакції та має розщеплення. 25% цього податку іде в державний бюджет, тобто його забрали із місцевих бюджетів. Із залишених 75%, які лишаються в обласному бюджеті – 60% іде у міську та районну казну. Сільські ради не мають надходжень ПДФО. Але, садки, клуби та інші соціальні установи будуть фінансуватися за рахунок державної субвенції з районного бюджету. Тобто, навантаження із сільрад познімали.

Міська рада трішки втрачає в дохідній частині через таку ситуацію із податком на прибуток. В планах міста перекрити дані втрати акцизними зборами.

– Які нові податки обтяжуватимуть українців?

Новим є так званий транспортний податок на розкішні автомобілі. Це автівки, які мають об’єм двигуна 3 тисячі і більше кубічних сантиметрів і випущені не більше 5 років тому. Розмір цього податку фіксований – 25 тисяч гривень на рік. Податкова під’єднана до бази ДАІ, має спільні системи із МРЕВ  тому, особливих проблем із пошуком власників таких авто та стягнення з них даного податку не буде.

Відтепер податкова адміністрація має право перевіряти податковий облік. Новим є і введене з 01.01. 2015 року електронне адміністрування ПДВ. Як на мене, це позитивна зміна у роботі податкових інспекторів. З 01.02. по 01.06. 2015 року ця система працюватиме у тестовому режимі. Багато платників ПДВ переживали як це практично відіб’ється на їхній звітності. Однак, робота показала, що нічого страшного такі зміни за собою не принесли.

Тепер кожна податкова накладна реєструється в єдиному всеукраїнському державному реєстрі. У 2014 році реєструвалися лише ті накладні, які виписувалися на суму від 10 тисяч гривень та підакцизні товари, а тепер реєструються усі накладні, не залежно від суми. Сплата ПДВ відтепер буде йти із казначейських рахунків.

Зміни є і у плані проведення податкових перевірок. На сьогодні нам чітко заборонено перевіряти періоди, які вже раніше перевірялися. Що стосується малого та середнього бізнесу, то у законодавстві залишилися лише виняткові моменти, коли податкова може перевіряти роботу підприємств. Це бюджетні відшкодування, карні справи та інші моменти, які потребують обов’язкового втручання контролюючих органів.

– Які пенсії відтепер будуть оподатковуватися?

Насправді, з цього року ПДФО сплачуватимуть ті пенсіонери, виплати яких дорівнюють розміру 3-х мінімальних заробітних плат та більше. Тобто, не оподатковуються 3 654 грн. Усе, що більше цієї суми – оподатковується 15 відсотками. А пенсії, більші за 10 мінімальних зарплат – 20%.  Але, необхідно пам’ятати, що 15 лютого бюджет буде переглянуто. Можливо, тоді Верховна Рада внесе якісь зміни в ряд законодавчих актів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *