<

Вчені з США виявили ген, який блокує тягу до алкоголю

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:32 | 1.12.2016 / Борщ /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Результати досліджень допоможуть створити нові методи лікування алкоголізму.

Генетики Південно-Західного медичного центру Техаського університету визначили ген, який пригнічує бажання вживати алкоголь. Результати роботи представлені в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, – пише Корреспондент.

Фахівці вивчили результати декількох досліджень, в яких проводився пошук зв’язку між пристрастю до спиртного і різними варіантами (алелями) генів.

Крім того, вчені порівняли ДНК понад 105 тисяч осіб.При цьому до учасників, які важко п’ють, ставилися чоловіки, які вживають більш як 21 склянку алкоголю в тиждень, і жінки, які випивають більш як 14.

Помірно питущих були ті, хто вживав менше 14 склянок (чоловік) або менше семи (жінки).

Встановлено, що один з варіантів гена β-Klotho присутній у 40 відсотків учасників дослідження (зі слабкою пристрастю до алкоголю).

β-Klotho кодує білок, що формує в центральній нервовій системі складний білковий комплекс. Останній також утворений рецепторами молекул, відомих як фактори росту фібробластів 21 (FGF21).

Комплекс зв’язується з гормоном FGF21, активуючи його, а той, у свою чергу, безпосередньо впливає на центральну нервову систему, пригнічуючи тягу до спиртного.

FGF21, як було показано в інших дослідженнях, може також зменшити пристрасть до цукру і сприяє зменшенню ваги. Крім того, це з’єднання регулює метаболізм, циркадні ритми і жіночі репродуктивні функції.

Однак для правильної роботи гормону необхідний β-Klotho, оскільки у мутантних мишей з неактивним геном тяга до алкоголю не пропадала, навіть якщо їм штучно збільшували рівень FGF21 в крові.

Вчені сподіваються, що результати їхньої роботи допоможуть створити нові методи лікування алкоголізму.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *