<

Роскомнагляд проти Telegram: підсумки першої доби протистояння

Цей запис опубліковано більш як рік тому
00:11 | 18.04.2018 / Борщ /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

У Росії протягом минулої доби було заблоковано майже два мільйони IP-адресів Amazon і Google з метою зупинити роботу мессенджера Telegram, який все ще працює.

Про це повідомляє російське видання Meduza, передає УНН.

Зазначимо, 16 квітня у Росії розпочалася кампанія з блокування месенджера. Telegram деякий час був недоступний без VPN або проксі-серверів, але в другій половині дня знову запрацював у більшості користувачів. Глава Роскомнагляду Олександр Жаров заявив, що Telegram використовував потужності Amazon для обходу блокування.

У другій половині дня 16 квітня Роскомнагляд почав масово блокувати IP-адреси Amazon і Google. Обидві компанії надають послуги хостингу; сайт або інтернет-проект, розміщений на їх серверах, отримує їх IP-адреси. При цьому Роскомнагляд вносив до реєстру заборонених сайтів не окремі адреси, а цілі підмережі: один запис в реєстрі виду 52.58.0.0/15 означає, що під блокування потраплять відразу більше 130 тисяч “сусідніх” IP-адрес.

До вечора рахунок пішов на мільйони IP-адрес. Роскомнагляд доручив інтернет-провайдерам заблокувати кілька підмереж Amazon (сумарно понад 800 тисяч адрес) і одну підмережу Google (відразу більше мільйона адрес).

Крім того, через масові блокування в Росії почалися збої в роботі Viber і сайтів російських компаній. Месенджер Viber повідомив, що у деяких користувачів можуть бути проблеми із здійсненням дзвінків — і пояснив це блокуванням адрес Amazon. Через спроби заблокувати Telegram про проблеми в роботі повідомила онлайн-школа англійської мови Skyeng. Недоступні виявилися невеликі інтернет-магазини і кур’єрські служби, які також використовували сервери Amazon. При цьому сам Telegram, судячи з відгуків російських користувачів, продовжує (принаймні частково) працювати без засобів обходу блокувань.

Одночасно з блокуванням IP-адрес Роскомнагляд почав боротьбу з проксі-серверами і VPN-сервісами.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *