<

Ніж Тутанхамона зроблений із метеорита, – вчені

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:12 | 4.06.2016 / Борщ /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Кинджал оздоблений золотою ручкою та золотим футляром.

Кинджал, похований поруч із мумією єгипетського фараона Тутанхамона, зроблений із метеоритного заліза, стверджують дослідники.

Ніж був одним з двох кинджалів, які британський археолог Говард Картер знайшов у 1925 серед поховальних покривал фараона.

При визначення походження його незаіржавілого залізного клинка вчені були спантеличені, оскільки подібні металеві вироби були рідкістю в стародавньому Єгипті.

Тутанхамона муміфікували понад 3300 років тому.

Згідно з даними дослідження, опублікованого в журналі“Метеоритика та планетологія” , італійські та єгипетські дослідники використовували “неінвазійну рентгенівську техніку”, щоб підтвердити склад заліза, не пошкодивши його.

“Метеоритне залізо легко упізнати за високим вмістом нікелю”, – сказав головний автор дослідження Даніела Комелі.

Вони порівняли склад кинджала з метеоритами, які падали в радіусі 2000 км уздовж узбережжя Червоного моря в Єгипті. Як з’ясувалось, один з метеоритів, який приземлився за 240 км на захід від Олександрії, мав аналогічний рівень нікелю та кобальту.

Стародавні єгиптяни особливо ставилися до метеоритного заліза при виробництві дрібних декоративних або церемоніальних предметів, кажуть дослідники.

“Вони знали, що ці рідкісні шматки заліза падали з неба вже у XIII столітті до н.е., випереджаючи західну культуру більше ніж на два тисячоліття”, – пишуть вони в своїх висновках.

У порівнянні з іншими артефактами із метеоритного заліза кинджал Тутанхамона виготовлений дуже якісно. Дослідники зазначають, що це “вказує на високу майстерність в обробці заліза за часів його правління”.

Кинджал оздоблений золотою ручкою та золотим футляром, на якому з одного боку квітковий візерунок, а з іншого намальоване пір’я.

Наразі ніж виставлений в Єгипетському музеї в Каїрі.

Джерело: ВВС Україна0




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *